Najstarija Titova fotografija: Možete li ga pronaći

Piše: Preuzeti tekst

Ova stara, izblijedjela fotografija nastala je 1911. godine u fabrici u slovenačkom gradu Kamniku. Na njoj su zauvijek ostala zabilježena lica radnika koji uživaju u pauzi za ručak. Međutim, jedan od njih će u godinama koje dolaze zauvijek promijeniti historiju Balkana!

O Josipu Brozu Titu i danas, decenijama poslije njegove smrti, kruže razne priče. Mijenja se mesto njegovog rođenja, govori se o različitim zanimanjima, a i o tome šta je radio prije nego što se pojavio na historijskoj sceni kao vođa partizana u Drugom svjetskom ratu, samo se nagađa.

O Titovim aktivnostima u najranijoj mladosti veoma malo se zvanično zna. U njegovoj biografiji piše da se 1911. godine zaposlio u fabrici “Titan” u Kamniku. Upravo u ovom slovenačkom gradu nastala je fotografija za koju se danas vjeruje da je najstarija fotografija Josipa Broza Tita.

Foto: Tito stoji u posljednjem redu, vidi mu se samo glava i obiljležen je crnom mrljom iznad

Riječ je o grupnoj slici radnika koju je za vrijeme pauze fotografirao Čeh po imenu Jinčik koji je također radio u fabrici kao alatničar.

Manje od godinu nakon rada na ovom mjestu, fabrika je otišla u stečaj, a Josip Broz je ostao bez posla. Radnicima je bilo savjetovano da krenu u Češku i tamo okušaju sreću, a Tito je bio u grupi koja je pošla. Od 1911. do 1913. radio je u fabrikama u Austrougarskoj i Njemačkoj.

Historijska fotografija prvi put je objavljena u magazinu “Duga” 1975. godine i predstavljana kao najstarija uspomena tadašnjeg maršala SFRJ.

Izvor: Istorijski zabavnik

(M. K)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti