Neprepoznatljivi seks simbol: Posljednji snimak Marilyn Monroe pokazuje sav očaj slavne ljepotice

Piše: Redakcija

Posljednji snimak Marilyn Monroe urađen je samo nekoliko dana prije njene smrti. Bio je potpuno privatan, a javnosti je postao poznat sasvim slučajno. Ovo je posljednji poznati snimak Marilyn Monroe. Nastao je krajem jula 1962. i na njemu se glumica vidi na plaži kako pozira fotografu Georgeu Borisu. Načinili su ga prolaznici koji su prisustvovali fotografiranju.

 

George je poslije ispričao da se vidjelo da glumicu “nešto muči”. Raspoloženje joj je variralo od histeričnog smijanja do bezrazložnih suza. Bila je rasijana i nije obraćala pažnju na ono što su joj govorili.

Marilyn Monroe mrtvu je 5. augusta 1962. u njenom stanu u ranim jutarnjim satima pronašao psihijatar Ralph Greenson. Njena kućna pomoćnica Eunis Murray osjetila je da nešto nije u redu. Vidjela je svetlo ispod vrata, ali nije mogla da uđe u sobu.

Vijest o smrti postala je naslovna strana svih tadašnjih novina. Stopa samoubistava u Los Angelesu se duplirala nakon glumičine smrti, a novine su svakodnevno primale na desetine poziva i pisama sa zahtjevima čitatelja da saznaju šta se desilo poznatoj glumici i pjevačici.

– Smrt Marilyn Monroe strašna je lekcija svima onima koji žele da uđu u privatnost zvijezda i čeprkaju po njihovim životima – istakao je tih dana francuski umjetnik Jean Cocteau.

Na sahrani najslavnije plavuše onog doba prisustvovali su samo njeni najbliži dok su stotine radoznalih posmatrača bili okupljeni oko groblja.

Ovolika glumičina popularnost koja i danas traje usko je vezana sa slikom o njoj koja je plasirana u javnost. Marilyn je, sa jedne strane, bila seks simbol, modna ikona i jedna od najpoznatijih zvijezda starog Hollywooda.

S druge strane, bila je poznata po burnom privatnom životu, tragičnom djetinjstvu i ekscesnom ponašanju. O njoj su pisali i novinari i feministi. Jedni su je smatrali žrtvom studija koji su joj upropastili život. Drugi borcem za neku vrstu slobode koja na kraju nije imala snage da izdrži pritisak i očekivanja javnosti.

Izvor: Istorijski zabavnik  

(M. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti