Jasmila Žbanić i “Quo vadis, Aida?” nisu osvojili Oskara

Piše: I.J.

Američka akademija proglasila je dobitnike Oscara, a film „Quo Vadis, Aida?“ bh. rediteljice Jasmile Žbanić nije uspio ostvariti pobjedu u kategoriji najbolji strani film.

Najboljim međunarodnim igranim filmom proglašen je danski film “Another Round”.

Jasmila Žbanić je sa suprugom i producentom Damirom Ibrahimovićem u Los Anđelesu, a ceremonija dodjele Oskara počela je u 2 sata poslije ponoći prema našem vremenu.

U konkurenciji osim bh. filma “Quo vadis, Aida?” i “Another Rounda”, bili su još i ostvarenja “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Filmski kritičari i svjetski mediji danski film su navodili kao “will win”, dok su film Jasmile Žbanić navodili kao “should win”.

-Ovo je situacija u kojoj ne možeš izgubiti jer je ovo vrh u našem poslu, kazala je Jasmila u nedavnom intervjuu za Avaz.

Žbanić je nakon dodjele Oskara objavila fotografiju s rediteljem pobjedničkog filma Thomasom Vinterbergom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jasmila Zbanic (@jasmilazbanic.official)

-Čestitke Thomasu Vinterbergu za osvajanje Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Velika je čast biti nominiran zajedno s vrhunskim rediteljima – napisala je Jasmila u opisu fotografije na kojoj se oboje smiju, napisala je Žbanić u opisu s fotografije i time dokazala kako ne žali, već da je ponosna što je nominirana te da podržava svoje kolege.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jasmila Zbanic (@jasmilazbanic.official)

– Nezaboravan dan, dodala je Jasmila u opisu fotografija sa suprugom Damirom Ibrahimovićem s dodjele Oscara.

Pratitelji su je zasuli lavinom komentara i čestitki ističući kako je ona ponos države bez obzira na rezultat.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti