S osmijehom u novo životno razdoblje

Piše: Redakcija

Menopauza je period s kojim se susreće svaka žena prije ili kasnije. Indivudualno je kada će se to desiti, da li već čak i u tridesetim i četrdesetim godinama što nije tako rijetka pojava, ili, kako je uobičajeno, nakon 50. No, ono što je svima svojstveno, i u fazi predmenopauze i menopauze, jesu promjene s kojima se u tom dobu suočavaju pripadnice ljepšeg spola. Većini u često teško padaju pojave poput razdražljivosti, iznenadnih valova vrućine, nesanice, bržeg umaranja, debljanja, a posebno dermatoloških problema poput suhe kože, pojave bora, flekica…

No, uz pravu podršku, ovaj period u životu može biti samo još jedan prirodan stadij u kojem se žena može osjećati drugačije, ali isto tako lijepo, voljeno i njegovano.

Ljekari, farmaceuti, dermatolozi, a posebno žene sa iskustvom znaju da je anti-age njega izuzetno važan faktor u ovom životnom dobu. Anti-age njega je širok pojam koji se odnosi na brojne zone na koži lica i tijela, a koja, prirodno, s godinama gubi mladalački sjaj. Lice je svakoj ženi najvažnije, ali ništa manje nisu bitni ni vrat i dekolte koji ponajviše odražavaju godine, jer je tu koža najosjetljivija i najizloženija štetnim sunčevim zrakama i samim tim podložna nastanku konkretnijih bora. Istovremeno dolazi i do gubitka definiranih kontura donjeg dijela lica i dolazi do tzv. ovješenosti kože.

Od nenajavljenog gosta do dobre prijateljice

 Za magazin „Azra“ nekoliko dama i stručnjaka govorilo je o iskustvima i savjetima kako što lakše prihvatiti sve ono što donosi osjetljivi period života. Svi su složni u jednom, a to je da i pauzi ne treba uopće da bude pauziranja i da se život najnormalnije nastavlja.

-Menopauza je došlakao nenajavljen gost. Kad su neobjašnjivo pošeli vrućim valovi, odjednom sam na poslu bila primorana da u trenutku skidam sako, otvram prozor, posežem za lepezama. Mlađe kolegice su me počele začuđeno gledati, a meni je uskoro postalo jasno da dolazi novi period u mom životu. Danas smo moja prijateljica menopauza i ja sjajne saputnice, iako su promjene nastupile na koži i kosi. Rješenje za to pronašla sam u proizvodima koji hidratiziraju moju kožu i sprečavaju opadanje kose. Tako sam, uprkos menopauzi, i dalje ona ista Alma koja ponosno nosi svoje godine i laganim fizičkim aktivnostima održava svoju normalnu težinu– ispričala nam je 52-godišnja Alma, sekretarica u jednoj kompaniji iz prehrambene industrije.

Razgovarali smo i sa Adnanom (54), marketing menadžericom, čiji izazovi s menopauzom su počeli prije četiri godine. Adnana nema loša iskustva.

-Naravno, neizbježne su bile promjene raspoloženja prije svega zbog valunga koji su iznenada dolazili i odlazili, ali zahvaljujući mom načinu života, brzo sam vratila dobro raspoloženje koje je i danas konstanta. Jako volim duge šetnje i vožnju biciklom. Čim je sunčano, automobil zamijenim bicklom ili prošetam do posla. Svoju ishranu sam potpuno promijenila, izbacila šećer i ugljikohidrate te počela osluškivati svoje tijelo. Moram priznati da je sjajan osjećaj živjeti život bez menstrucija i uložaka, a sa svojom kožom i kosom zahvaljujući zdravom načinu života i kozmetičkim sredstvima podjednako sam zadovoljna kao i kada mi je bilo 30 – ponosna je na sebe Adnana koja je očigledan primjer da svako sreću i zadovoljstvo može pronaći u sebi.

Šta donosi gubitak hormona

Naše sagovornice posebno su saglasne u činjenici da menopauza nije apsolutno nikakva bolest, iako je svaka žena doživljava na drugačiji način, ali je samo potrebno djelovati preventivno. Najčešći strah s kojim se žene suočavaju jeste onaj od nepoznatog. Ne znaju šta ih očekuje u klimaksu. Vrlo bitna je svijest o onome što donosi gubitak hormona jajnika, estrogena i progesterona. Upravo to izaziva i promjene na koži koje se povezuju s njenim starenjem. Često nazadovoljstvo proizilazi vlastitim izgledom nastalim usljed hormonskih promjena u menopauzi, a to ponekad  može dovesti i do aksioznosti pa i depresivnih stanja. U tom slučaju ne bi smjelo biti prepreka za savjetovanje i s medicinarima.

Osim kod tih simptoma, specijalisti ženama apsolutno mogu pomoći i kod problema s gomilanjem kilograma, te kožom i kosom.

-Većina žena primijeti da je kosa tanka i lomljiva, a koža postaje suha, gubi sjaj i volumen. Dolazi i do pogrešnog odabira preparata za njegu za lica. Susrećemo se i sa primjerima gdje mnoge dame preskaču dnevne beauty rutine i ne njuguju kožu odgovarajućim preparatima. To se dešava jer im u slučaju čestih valunga i znojenja, krema na licu stvara dodatni neugodni osjećaj. Zato je vrlo bitno u apotekama potažiti kozmetičke preparate koji u svom bogatom sastavu imaju brzoupijajuće teksture koje ne ostavljaju mastan trag na koži – riječi su farmaceutskih stručnjaka.

Šta farmaceuti preporučuju

 Farmaceuti s kojima smo razgovarali na ovu temu posebno naglašavaju anti-age aktivne sastojke čija uloga je da povećaju debljinu epidermisa kako bi koža duže bila punija i čvršća.

Osim promjene životnog stila, fizičke aktivnosti, odgovarajuće prehrane bogate kvalitetnim nutrijentima i uzimanja dovoljno tekućine, neophodno je posegnuti za takvim  preparatima, a iskustva miliona žena govore da za pravilnu njegu lica i zadržavanje mladolikosti nema boljih dnevnih i noćnih krema od onih iz Vichy Neovadiol linije.

Isprobale su ih i same kolegice naše redakcije sa zrelijom kožom i uvjerile se koliko su upravo te čarobne kremice zaslužne za blistaviju i ljepšu kožu.

Važnost dnevne njege

Vichy Neovadiol krema definitivno se potvrdila kao formula nadahnuta povoljnim učinkom hormona na mladolikost kože. Dostupna je kao dnevna krema za normalnu do mješovitu kožu te suhu kožu. Sadrži odabran kompleks aktivnih sastojaka koji je toliko snažan da djeluje na markere mladolikosti pogođene menopauzom. Koža je vidljivo mlađa u svakom pogledu.

Istražili smo i šta to konkretno čine sastojci Vichy Neovadiol linije. Naime, PRO-XYLANE obnavlja gustoću, volumen i čvrstoću kože te pomaže u porastu razine kolagena. HEPES pomaže pri zaglađivanju kože, ističe njenu prirodnu svježinu i sjaj te izjednačava ten. GLICERIN je sastojak koji zadržava vodu u vanjskim slojevima i nudi osjećaj ugode i neprekidnu hidrataciju kako bi nadomjestio vlagu koju zahtijeva koža u menopauzi. HEDIONE pomaže nadomjestiti manjak lipida, što je također posljedica menopauze, a obnovlja i  prirodne masnoće dajući koži elastičnost.

Ova dnevna obnavljajuća njega protiv starenja kože u menopauzi, pruža svu potrebnu hidrataciju i koži daje blistav, mladalački izgled tako da lice izgleda čvršće dok konture postaju vidljivije. Posebnost joj daje svježa i lagana tekstura i ne ostavlja osjećaj masne kože. Idealan je partner za žene koje žele zadržati gustoću, volumen, svježinu i zdravog sjaja.

Ključna noćna njega

Iznimno svježa Vichy Neovadiol noćna formula s osjećajem hlađenja definitivno je nešto što daje dugotrajan osjećaj ugode na koži. Kao i dnevna njega sadrži odabran kompleks aktivnih sastojaka: PRO-XYLANE, HEPES, GLICERIN i HEDIONE, a dodatno je ova krema obogaćena sastojcima za ublažavanje znakova menopauze i tokom noći. EPÉRULIN umiruje kožu i smanjuje crvenilo. KOFEIN kao stimulans dekongestivnog djelovanja bori se protiv znakova umora. AIRLICIUM je sastojak kojeg 99% čini zrak i ima veliku sposobnost upijanja sebuma i znoja. AQUAKEEP polimeri mogu apsorbirati veliku količinu vode koja se oslobađa u dodiru s kožom. Tekstura se na koži tokom nanošenja pretvara u vodu i koži daje dubinski osjećaj svježine.

Namijenjena je ženama koje se bore protiv utjecaja menopauze na kožu i noćnih tegoba povezanih s kožom. Pri nanošenju tekstura je zbog ulja marelice meka i hranjiva te nježno obavija kožu.  Zahvaljujući jedinstvenoj formuli obogaćenoj pažljivo odabranim sastojcima, noćna krema za kožu sprečava znakove starenja. Posebno je dizajnirana za žene, a redovnom upotrebom bore ne licu će izgledati manje, dok će gustoća kože biti veća. Krema istovremeno povećava snagu i fleksibilnost, a koža postaje svježa i svjetlija.

Poklon u apotekama

Iz Vichya saznajemo i da uz omiljeni Neovadiol proizvod u apotekama poklanjaju i Vichy kozmetička torbica koja sadrži hranjivu kremu za ruke te uzorke za njegu kože i kose primjenjenu njezi u menopauzi.*

* U kozmetičkoj poklon torbici, naime, pronaći ćete Vichy kremu za ruke 50 ml, Minéral 89 booster za osnaživanje kožne barijere 1,5 ml, Minéralblend hidratantni puder 1 ml i Densi-Solutions šampon 6 ml za povećanje mase kose.

Minéral 89 booster za osnaživanje kožne barijere

Sigurno je da se možete osjećati samouvjerenije uprkos dolasku menopauze i zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji vulkanske vode Vichy koja je po prvi put u koncentraciji od 89% udružena s hijaluronskom kiselinom prirodnog porijekla. Riječ je o Minéral 89 boosteru koji jača funkciju barijere kože u borbi protiv štetnih utjecaja zagađenja, stresa i umora. Minéral 89 namijenjen je svim tipovima kože, koji joj daje hidrataciju, bolji tonus, zdrav sjaj i blistavost, a nanosi se prije osnovne njege.

Minéralblend hidratantni puder

Hidratantni puder na bazi vode definitivno je nešto što dan za danom dovodi do poboljšanog stanja kože i smanjenja znakova umora. Uvjerili smo se da Minéralblend hidratantni puder ima laganu formulu prirodnog učinka prekrivanja, bogat je priznatim kozmetičkim aktivnim sastojcima: Vichy vulkanskom vodom, hijaluronskom kiselinom prirodnog porijekla i mineralnim pigmenatima. Pri nanošenju se besprijekorno stapa s kožom i omogućava da diše tokom cijeloga dana za 16-satnu blistavost.

Densi-Solutions šampon

Kako na kožu, menopauza se definitivno negativno odražava i na kvalitetu kose te količinu vlasi koje nerijetko postaju tanke, krhke, sklone pucanju i opadanju.

Oduševio nas je Densi-Solutions šampon za tanku i slabu kosu s problemom stanjivanja, jer osim što uklanja nečistoće s vlasišta, naročito revitalizira kosu od korijena. Kosi vraća jačinu i debljinu i namijenjen je posebno vraćanju gustoći kose. Jednom riječju, ovo je izbor za kosu zdravog izgleda.

Neovadiol proizvode i promociju pronađite u online apoteci na linku  https://www.superapoteka.ba/Vichy-Neovadiol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti