„Deset u pola“ je novi film Danisa Tanovića

Piše: Redakcija

Foto: Promo

Oskarovac Danis Tanović u okviru projekta “Sarajevo grad filma za globalne ekrane”, u Sarajevu je 3. maja počeo snimanje svog novog filma naziva „Deset u pola“. Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda, koji se sukobljavaju u vezi s kvalitetom ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

– Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari – kaže Tanović.

To je bio njegov odgovor na pitanje “Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu”.

O ovome projektu spekulirano je već neko vrijeme. A kada je ekipa “Avaza” još u martu pitala Tanovića za njegovo novo ostvarenje, Tanović je kratko kazao da se “ne zna hoćemo li biti živi, a ne snimati film”.

Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković.

U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović i Armis Mašić.

Tanović potpisuje i scenarij zajedno s Nikolom Kuprešaninom, dok je direktor fotografije Damir Šagolj, snimatelj zvuka Predrag Doder, casting direktorica Timka Grin, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, a šminkerica Lamija Hadžihasanović Homorac.

Film Danisa Tanovića produciraju “Obala Art Centar”, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta “Sarajevo grad filma za globalne ekrane”(SCF GS).

Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo i Jovan Marjanović, izvršni producent Adis Đapo. Kreativna direktorica projekta „Sarajevo grad filma“ je Izeta Građević.

Projekt „Sarajevo grad filma za globalne ekrane“ (SCF GS) fokusira se na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova “Dobar dan za posao” (2018.) u režiji Martina Turka i filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice (2020.), javlja „Avaz“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti