Halima Aden: Od izbjeglice iz Somalije preko vrtoglave karijere do povlačenja sa scene

Piše: Mirela Kukan

Halima Aden (24) rođena je u izbjegličkom kampu u Keniji u porodici ribara, stekavši slavu prije pet godina kao prvi model s hidžabom na svijetu. A onda je u novembru prošle godine šokantno najavila da će napustiti modnu industriju, jer, ipak, nije mogla uskladiti karijeru i vjeru.

Njena majka je pobjegla iz Somalije 1994. godine, tokom građanskog rata, tražeći bolji život za svoju djecu, stigavši u Keniju, gdje se rodila Halima, a kasnije su otišli u Ameriku. Porodica se naselila u državi Minesota, gdje živi najveća somalijska dijaspora u SAD-u.

San njene majke bio je da Aden završi fakultet, postane učiteljica ili doktorica te se protivila izboru da joj se kćerka bavi modelingom.

Ipak, Halima je uspjela dobiti majčin blagoslov i kada joj je bilo 19 godina, postala je prva u historiji učesnica takmičenja za izbor za Miss Minesote koja se pojavila na bini s hidžabom i burkinijem.

Halima Aden s majkom i sestrom

Već tada je u svoj ugovor o manekenstvu uvrstila dva uvjeta o kojima se ne može pregovarati: “Hidžab i bez muških stilista”. Bilo koji modni brend koji je želio raditi s njom morao se pridržavati ovih pravila.

No, kako je njena karijera napredovala, otkrila je da veliki dio stajlinga kojem je bila podvrgnuta ne odražava istinske osnove nošenja hidžaba. Često je osjećala da je pod pritiskom, te joj je bilo neprijatno tokom fotosesija. Navela je da joj je pauza zbog pandemije Corona virusa otvorila oči.

– Konačno sam shvatila gdje sam pogriješila u svom putu. Morala sam otići – rekla je Aden.

Dodatno, privatnost koju je ona dobila natjerala ju je da razmisli o uvjetima u kojima rade drugi modeli koji ne nose hidžab.

– Kad se prema meni ponašaju bolje nego prema nekom drugom, slama mi srce – kaže Aden, koja vjeruje da su promjene potrebne u modnoj industriji, posebno kada je riječ o zaštiti mladih djevojaka koje tek počinju s radom.

U nizu postova na Instagramu, prelijepa manekenka je opisala kako ju je rad u modnoj industriji odvojio od njenog identiteta. U odvojenom postu, s fotografijom nje, majke i sestre, Aden je napisala: „Zauzimam se za sebe, ali i za sve ljude koji su izgubili dušu zbog mode“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti