Marina Kikanović vodi nas na Zanzibar

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno Marina Kikanović, supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, diplomirana pravnica i magistrica energetike ovog puta nas vodi na Zanzibar, ostrvo u Tanzaniji. Svoje sugestije i ideje šta biste voljeli da čitate u nekom od narednih brojeva možete slati na Marininu Instragram stranicu @travelmimii

Bliži se sezona godišnjih odmora, a poslije ove teške godine obilježene pandemijom Corona virusa, svima nam je odmor prijeko potreban. Ovog puta ću vas upoznati s malim rajem, koga karakteriše ono što većina nas u glavi zamišlja u ovom vremenu karantina, distance, policijskog časa: tirkizna i kristalno čista voda, pješčane plaže, kokosove palme, mir i tišina.

98% STANOVNIŠTVA ČINE MUSLIMANI

Ostrvo Zanzibar nalazi se nedaleko od obale Tanzanije u istočnoj  Africi (30-ak kilometara od kopnenog dijela), a zapljuskuju ga tople  vode Indijskog okeana. Od šarolike historije do plaža koje oduzimaju dah, Zanzibar nudi egzotični koktel koji obuhvata i trgovinu začinima, avanturu, ali i bogatu kulturu.

Arhipelag Zanzibar čine ostrvo Zanzibar, ostrvo Pemba, kao i brojna manja ostrva. Prvi stanovnici ostrva bili su Bantu crnci, a tako je i dobio ime, jer u prevodu Zanzibar znači zemlja crnaca.

Nalazi se u blizini ekvatora, tako da je toplo tokom cijele godine, a najbolje vrijeme za posjetu je između decembra i februara, kao i od juna do decembra.

Zanzibar je dio Tanzanije, ali ima poluautonoman položaj, svog predsjednika i zakonodavna tijela, pa se generalno i ne osjeća prevelika pripadnost Tanzaniji. Ostrvo je dugo 90, a široko 40 kilometara. Godine 1896., na Zanzibaru se odigrao najkraći rat na svijetu, kada se Zanzibar predao Velikoj Britaniji nakon silovitih napada i bombardovanja. Ovaj rat je poznat kao Anglo-zanzibarski rat. Prema popisu stanovništva iz 2012. godine, na Zanzibaru je živjelo malo više od milion i po stanovnika. Zvanična valuta na ostrvu je tanzanijski šiling, a 98 posto stanovništva su muslimani. Narod Svahili je većinski i govori se svahili jezikom. Na ostrvu se proizvode: karanfilić, muškatni oraščić, cimet i crni biber. Zbog toga se Zanzibar naziva i Ostrvom začina. Turizam je grana koja je u posljednje vrijeme doživjela veliku ekspanziju na ovom čarobnom ostrvu.

U posljednjih tridesetak godina Zanzibar je povećao broj turista za gotovo dvadeset puta. Ribolov i poljoprivreda također zauzimaju važno mjesto i zastupljeni su na ostrvu u velikoj mjeri.

Do Zanzibara se stiže najlakše letovima preko Dohe, Dubaija ili Istanbula. Viza se dobija na aerodromu, po polasku i košta 50 dolara.  Za ulazak na Zanzibar nije neophodna nijedna vakcina, ukoliko ne dolazite iz područja u kojima postoje slučajevi žute groznice. Preporučuje se da ponesete sprej protiv komaraca, a u razgovoru s vašim ljekarom možete donijeti odluku da li koristiti lijekove protiv malarije.

ZABRANA PLASTIČNIH KESA

Istočna Afrika je poznata kao raj za ljubitelje safarija, posebno se tu misli na kopneni dio Tanzanije, kao i susjednu Keniju. Na Zanzibaru nema safari tura, a ako iskombinujete odlazak na Zanzibar sa safarijem, to znači odlazak na kopno i u tom slučaju je neophodna vakcina protiv žute groznice. Važno je napomenuti da je upotreba plastičnih kesa na Zanzibaru zabranjena. Unošenje plastičnih kesa na ostrvo nije dozvoljeno, stoga se turistima skreće pažnja da za pakovanje stvari u koferu koriste papirne ili platnene kese.

Ako pričamo o historiji ostrva, treba napomenuti da je Zanzibar postao portugalska kolonija 1504. godine i bio je pod utjecajem Portugalaca skoro dva vijeka. Godine 1698., Zanzibar je dospio pod kontrolu Omana. Omanski sultani su uspostavili trgovinu robovima, a Malindi u gradu Zanzibar je bila glavna luka za trgovinu robovima, kojom je godišnje prolazilo više od 50.000 robova. Britanija je nastojala da ukine trgovinu robovima, koja je vršena pod pokroviteljstvom omanskog sultana. Robovi su prevoženi u Saudijsku Arabiju, Oman, Perziju i Crveno more. Godine 1890., Zanzibar je postao protektorat Velike Britanije i to je trajalo do 1963. godine. U Zanzibarskoj revoluciji kojom je svrgnut sultan, 1964., poginulo je više od 20.000 ljudi, a mnogo ih je protjerano, uglavnom Arapa i Indijaca. Nakon toga Zanzibar se ujedinio s kopnenim dijelom Tanjganikom i nastalo je ime republika Tanzanija, u kojoj je i danas Zanzibar autonomna regija. Životni moto Zanzibaraca je “hakuna matata”, što bi u prevodu značilo “bez briga”, stoga vam ne preostaje ništa drugo nego da sve negativne emocije ostavite po strani i prepustite se autentičnom afričkom tropskom raju.

U nastavku ću vam predstaviti najvažnija i najljepša mjesta Zanzibara, ostrva koje mnogi smatraju omiljenom egzotičnom destinacijom na svijetu.

STONE TOWN

Jedna od najvećih atrakcija Zanzibara je posjeta čuvenom Stone Townu (Kameni grad), koji predstavlja historijski dio Zanzibar cityja, glavnog grada ostrva. Ovaj grad se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine od 2000. godine, te svojom kulturom i historijom predstavlja uzbudljivo mjesto za istraživanje. Ovdje se osjeća savršeni spoj kultura, među kojima su dominantne: arapska, persijska, evropska i indijska. Uske i krivudave ulice uistinu odišu posebnim šarmom i energijom. Čuveno cjenkanje je na Darajani pijaci u velikoj mjeri zastupljeno, a snalažljivi prodavci nude sve što možete zamisliti, od kafe, začina do tkanina, suvenira, svježe ribe, tropskog voća. Ovaj dio ostrva je najbolje upoznati pješke. Šetnjom ovim uličicama, te šarenim i užurbanim pijacama upoznat ćete pravi ukus života lokalnog stanovništva. Stare zgrade u arapskom stilu doprinose orijentalnoj atmosferi i fasciniraju prolaznike. Ovdje, također, možete vidjeti i mnogo siromašnog stanovništva, oronulih zgrada, što je, nažalost, realna slika Afrike. Ovaj grad je pretrpan zgradama i kućama bez nekog striktnog plana gradnje, te zaista predstavlja svojevrstan labirint.

Palata Beit Al Ajaib je poznatija kao Kuća čudesa i jedna je od popularnijih atrakcija u Stone Townu. Ova kuća je prva imala struju na Zanzibaru, a također je prva imala lift na istoku Afrike. Krajem prošle godine je ova kuća djelimično urušena, i priprema se njena rekonstrukcija. Izgrađena je krajem 19. vijeka za vrijeme vladavine trećeg zanzibarskog sultana. U okviru palače možete posjetiti muzej kulture i historije.

Čuveni frontmen grupe „Queen“ Freddie Mercury je rođen u Stone Townu, a, iako nije dugo živio u ovom gradu, vidljiv je respekt koji stanovnici imaju prema ovoj legendi muzičke scene. Kuća u kojoj je rođen danas je važna turistička atrakcija. Sama kuća ispunjena je brojnim slikama s njegovih koncerata i turneja. U blizini se nalazi i restoran koji nosi njegovo ime.

PRISON ISLAND (CHANGUU ISLAND)

Ovo ostrvo se nalazi na otprilike šest kilometara od Stone Towna, a povezuje se s robovima. Ovdje je bio i karantin za osobe zaražene žutom malarijom. Danas je ovo mjesto s džinovskim kornjačama, koje su poklon države Sejšeli, odnosno britanskog guvernera Sejšela iz 1919. godine. Neke od njih su stare više od 150 godina. Kornjače su se s vremenom uspješno razmnožavale, pa se s brojke od četiri (koliko ih je bilo u početku) došlo do čak 200 kornjača. Ljudi su pokušavali da ih ukradu i kasnije prodaju, pa se broj kornjača znatno smanjio. Ipak, intervencijom brojnih udruženja za zaštitu životinja, došlo se do stabilne brojke kornjača i spriječena je njihova zloupotreba, krađa i prodaja. Na ovom ostrvu se nalazio i rudnik korala u kome su radili robovi. Iako je zatvor za robove i teške prestupnike sagrađen 1894., u njemu nikada nisu smješteni zatvorenici. Kao što sam već spomenula, Britanci, pod čijim protektoratom se nalazio Zanzibar, bili su uplašeni epidemijom žute malarije, stoga je zatvor korišten kao karantin. Godine 1923., ostrvo je zvanično preimenovano u Quarantine Island. Ostrvo je danas u vlasništvu države koja je novije zgrade karantinskog kompleksa pretvorila u hotelski kompleks.

JOZANI BAY NATIONAL PARK

Ovo je jedini nacionalni park na Zanzibaru. Ovdje možete vidjeti čuvene majmune –  zanzibarske crvene kolobuse, endemsku vrstu koja živi samo na Zanzibaru. Ova prašuma je i dom za približno 50 vrsta leptira i 40 vrsta ptica. Budite oprezni prilikom šetnje jer majmuni mogu da vas iznenade, bilo da su kolobusi ili “obični”. Ponekad će pokušati da vam ukradu komad hrane, ili da vam skoče na rame kada to najmanje očekujete. Preporučuje se da ponesete i sprej protiv komaraca.

PINGWE

Nalazi se na istočnoj obali ostrva, malo sjevernije od daleko slavnije plaže Paje. Lokalni autobusi ne saobraćaju do ove plaže, tako da možete uzeti taksi ili iznajmiti auto, kako biste stigli na ovu rajsku plažu. Najbolji način da nađete ovu plažu jeste da pratite putokaze ka restoranu „Rock“, koji je definitivno unikatno mjesto vrijedno posjete. Nalazi se na stijeni u vodi i, ukoliko je oseka, do njega možete stići šetnjom kroz vodu koja je u visini koljena. Ukoliko je plima, do ovog slavnog restorana možete stići vodenim taksijem. Ovaj restoran spada u red malo skupljih, što je razumljivo, s obzirom na jedinstvenu atmosferu, samu poziciju restorana, kao i prelijep pogled na predivnu plažu Pingwe, tirkiznu vodu i bijeli pjesak koji dominiraju. Pingwe nije previše posjećena plaža i ovdje možete uživati u miru i dugim šetnjama.

NUNGWI

Smještena je na sjeveru ostrva, udaljena od aerodroma otprilike sat i po vožnje. Puderasti pjesak i tirkizna voda su zaštitni znak ove plaže, koja se smatra jednom od najpopularnijih među turistima. U Nungwi akvariju možete plivati s kornjačama, što predstavlja posebnu atrakciju. Najbolje je da ovdje dođete u vrijeme plime, jer za vrijeme oseke plivanje s kornjačama uglavnom nije moguće. Na plaži vlada opuštena atmosfera, možete uživati u koktelima i reggae muzici iz lokalnih barova. Konzumira se slobodno i marihuana, posebno među mlađom populacijom, te stoga plaža nije preporučljiva za porodice.

PAJE

Ova plaža je ogromna, duga i široka i pravi je raj za ljubitelje vodenih sportova. Nalazi se na jugoistokna Zanzibara. Plaža je duga gotovo tri kilometra i veoma je vjetrovita, što pogoduje surferima koji dolaze iz cijelog svijeta ovdje kako bi pokazali svoje vještine. Ukoliko ste početnik, na raspolaganju su vam brojne škole surfovanja, a ako ste već na određenom nivou znanja, možete jednostavno iznajmiti opremu i uživati. Uvečer se plaža pretvara u svojevrsno mjesto za party uz muziku i pića iz lokalnih barova. Cijela istočna obala Zanzibara u velikoj mjeri zavisi od plime i oseke, stoga budite spremni da će voda u vrijeme oseke biti poprilično daleko.

HRANA

Zanzibar je imao poprilično burnu historiju kroz koju je na ovom prostoru svoj utjecaj imao veliki broj država. Sve je to vidljivo i kroz kuhinju koja predstavlja svojevrstan miks turske, arapske, portugalske, indijske te, naravno, lokalne afričke tradicije. Već sam navela da je Zanzibar poznat kao Ostrvo začina, i jedan je od najvećih izvoznika na svijetu. Sva jela su uglavnom jako začinjena, tako da se preporučuje oprez i konzumiranje hrane s mjerom, a nije na odmet ponijeti i neki probiotik. Najukusniji su morski specijaliteti, a njima se uglavnom dodaje kokos. Hobotnica u kariju je specifičan specijalitet Zanzibara i turistima se preporučuje da je obavezno probaju. Supa od kokosa i graha je jedan od specijaliteta, iako za ljude s našeg podneblja ova kombinacija možda zvuči nespojivo. U tome i jeste ljepota putovanja, eksperimentišite, probajte nešto potpuno novo. Bryani je jelo koje podsjeća na pilav, ali se dodaje veliki broj začina. U ovome specijalitetu je vidljiv utjecaj indijske kuhinje. Mishkaki podsjeća na ražnjiće, pravi se od pilećeg mesa. Treba li reći da je specifičnog okusa, kao i sve na ovome tropskom raju, naravno, zahvaljujući začinima koji se dodaju u toku pripreme. Hljeb od hurmi je poznata poslastica i vrlo je popularna među lokalnim stanovništvom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti