Rawdah Mohamed: Prošla torture zbog hidžaba, danas krasi bilborde u Oslu

Piše: Emina Dzafic

U gradu gdje je najviše ponižena zbog marame, sada se njeno lijepo lice smiješi prolaznicima, a njen hidžab i njena boja kože u prvom su planu

Rawdah Mohamed je somalijsko-norveški model, blogerica, influenserica, zdravstvena radnica i aktivistica, borkinja za prava pokrivenih muslimanki koja je prije nekoliko godine krasila i naslovnicu arapskog izdanja prestižnog magazina „Vogue“. Poznata je po svom uličnom stilu, ali se najčešće povezuje s hrabrim istupima u borbi protiv zabrana nošenja hidžaba. Od prošloga mjeseca na društvenim mrežama vodi kampanju #Handsoffmyhijab protiv uskraćenih prava muslimankama u Francuskoj. Njen glas odjeknuo je toliko da je na mjestu gdje je bila najviše vrijeđana, u Norveškoj, osvanula na reklamnim panoima glavnog grada Osla, kao zastupnica „David-Andersena“, jednog od najpoznatijih brendova nakita.

Ruke s mog hidžaba

Rawdah je rođena u Somaliji, maramu nosi od sedme godine, a s porodicom se preselila u Norvešku kada je imala osam. Tamo je  stekla obrazovanje, gdje je prošla kroz vršnjačko nasilje i maltretiranje. Kolege iz škole podvrgavali su je zlostavljanju zbog nošenja hidžaba i boje kože. Njeni manekenski počeci su bili teški, ali karijeru je gradila uporedo dižući glas za promociju hidžaba i mode. Radila je i kao zdravstveni radnik s autističnom djecom, a i kao psihologinja.

U modeling kampanjama promovirala je arapski stil, prije nego što se angažirala na zapadnim modnim revijama, probivši se na sedmicama mode u Oslu, Parizu, Copenhagenu te norveškoj slavnoj svečanosti Kjendisgallaen.

Rawdah je otkrila i svoja suočavanja s ponižavanjima i odbijanjima u modnoj industriji dok su se klijenti ustručavali pružiti joj priliku da nastupi na Pariskoj sedmici mode, navodeći kao razlog bijes i reakcije francuskih političara. Njena borba posebno je postala vidljiva kada se prvi put pojavila na naslovnici norveškog modnog časopisa „Costume Norge“, a potom su uslijedili i cover editorijali za „Vogue“ i američki „V Magazine“ te arapske medije.

Protestirajući protiv odluke francuskog senata da zabrani muslimanskim djevojkama mlađim od 18 godina nošenje marame na javnim mjestima, pokretanjem hashtag kampanje #Handsoffmyhijab, objavila je i svoj selfi na Instagramu s natpisom “ruke s mog hidžaba”. Na taj način je kritizirala predloženu francusku zabranu pokrivanja lica za maloljetnice, a tada je ispričala i svoju priču.

Ožiljci od zlostavljanja

– Kada sam imala osam godina, pozvana sam na sastanak sa svojim učiteljima. Razgovarali su o načinima da se okonča maltretiranje kojem sam bila podvrgnuta od svojih kolega iz razreda. Njihovo rješenje je bilo da ne bih trebala nositi hidžab u školi. Sjedila sam u sobi punoj odraslih i raspravljala o svom tijelu i onome što sam mogla i što nisam mogala nositi kao mlada djevojka, što je na meni ostavilo više ožiljaka od samog nasilja. Nikad se nisam osjećala gore i tako lišena svojih prava. Nikada se nisam osjećala tako poniženo. Sveli su me na ništa. Nasilje se pojačalo i prešlo s verbalnog na fizičko. Napadali bi me i skidali hidžab toliko često da sam morala donijeti dodatni hidžab za vrijeme kada bi ga dječaci uzeli i odbili da ga vrate. Drugi put mi je učitelj oduzeo hidžab, jer je to „poremetilo“ čas. Dječaci su me stalno skidali i bacali između sebe poput lopte po razredu. Morala sam platiti cijenu za njihovo nestašno ponašanje – napisala je ona, potcrtavajući kako čvrsto vjeruje da je jedini protuotrov za zločin mržnje upravo aktivizam i da je svačija dužnost da ustane i bori se za međusobna prava.

I uspjela je! U gradu gdje je najviše ponižena zbog marame, sada se njeno lijepo lice smiješi prolaznicima, a njen hidžab i njena boja kože u prvom su planu.

Tekst prenesen iz novog broja magazina “Azra”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti