Billie Eilish: Ekstravagantna 19-godišnja umjetnica o kojoj priča cijeli svijet

Piše: L. B.

 

Billie Eilish je često viđeno ime, što nije nikakvo iznenađenje s obzirom na to da je ona, uprkos mladosti, već postala muzička senzacija na američkoj, ali i svjetskoj sceni. Za kratko vrijeme upisala je svoje ime u historiju pop muzike s osvojenim nagradama. Na društvenoj mreži Instagram ima 83 miliona fanova, koji vjerno prate svaki njen korak. Billie je američka pjevačica i tekstopisac, a prava pop zvijezda postala je zahvaljujući prepoznatljivim muzičkim i modnim senzibilitetima i pjesmama poput “Ocean Eyes”, “Bad Guy”…

 ŠEST MINUTA ZA MILION LAJKOVA

Nedavno je zapanjila milione obožavatelja impresivnim novim izgledom, gdje je pozirala u donjem rublju za naslovnicu novog UK „Voguea“. Devetnaestogodišnja pjevačica mjesecima je nosila karakterističan imidž, crno-zelenu kosu, a obožavatelji su već dugo sumnjali da je to perika, što je prije samo nekoliko mjeseci potvrdila i sama Eilish. Iako se uvijek oblačila u široku odjeću, ovog puta se pokazala u izuzetno ženstvenom i seksepilnom izdanju.

U februaru, kada je na Instagramu objavila fotografiju kao plavuša, to je postala slika koja je brže nego ijedna druga ikada na društvenoj mreži dosegla milion lajkova. Trebalo joj je samo šest minuta da probije sedmocifrenu brojku.

Billie je rođena i odrasla u Los Angelesu, u Californiji. Njeni roditelji, Maggie Baird i Patrick O’Connell, bili su dugogodišnji glumci prije nego što su se pridružili profesionalnom timu svoje kćerke tinejdžerice. Eilishino puno ime je Billie Eilish Pirate Baird O’Connell.

Odgojena je u kući s dvije spavaće sobe u Highland Parku, u kojoj živi i danas, a ona i njen brat i školovali su se kod kuće. Njeni roditelji spavaju u dnevnoj sobi, tako da ona ima svoju sobu i drugu spavaću sobu za snimanje muzike. U toj sobi ona i brat su snimili mnoge njene hitove, iako on više ne živi kod kuće. Od rane dobi bavila se plesom, gimnastikom, jahanjem, a muzika je uvijek bila na posebnom mjestu. Sa samo šest godina već je svirala perfektno ukulele. S osam godina pridružila se horu i počela je ozbiljno pisati pjesme do 11. godine, njeni talenti njegovani su kroz časove pisanja koje je radila s majkom, koja je inače učiteljica. Brat joj je velika podrška i često radi s njom i usmjerava je u kojem pravcu da ide. On je, naime, i bio zaslužan zašto je objavila prvi singl, jer je on molio da mu bude vokal za pjesmu koja je trebala njegovom bendu, ali sudbina je htjela drugačije, pa je upravo zbog toga javnost i čula za Billie. Pjesma ju je vinula u zvijezde i postala je višestruki dobitnik Grammyja prije 20. godine.

 MISLI O SAMOUBISTVU

Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom. Biti u Americi, u moru istih osoba koje žele samo jedno, a istaći se nečim što niko nema, vrlo je teško, ali je očigledno njoj pošlo za rukom. Fanovi su prepoznali njen talent i s razlogom je podržavaju. U januaru 2020. objavljeno je da je tada 18-godišnja Billie postala najmlađi umjetnik koji je napisao i snimio naslovnu pjesmu za film o Jamesu Bondu. Zlokobna balada “Nema vremena za umiranje” objavljena je idućeg mjeseca, ali istoimeni film je odgođen zbog pandemije Covida-19. I to je postao njen singl koji je stigao na prvo mjesto u Velikoj Britaniji.

Veliku svjetsku turneju također je pandemija prekinula, ali uspjela je nastupati na nekim od najvećih festivala, uključujući Coachellu i Glastonbury 2019. godine.

U privatnom životu Billie je vegetarijanac, a na vegansku prehranu prešla je 2014. godine. Otvorena je prema svojoj borbi s mentalnim zdravljem, priznavši, početkom 2020., da je razmišljala o samoubistvu, čak dok joj se smiješila velika karijera u pop muzici. Pjevačica je, također, otkrila da joj je kao djetetu dijagnosticiran Tourettov sindrom. Otvorena je u svojoj zabrinutosti za pitanja okoliša, a snimila je nekoliko videa koji naglašavaju opasnost od klimatskih promjena.

Šta nas sve očekuje u budućnosti od Billie, ostaje nam da vidimo, ali vjerujemo da je ovo tek njen početak i da će ova mlada djevojka jednog dana biti najveće ime na muzičkoj svjetskoj sceni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti