TOP STORY/Bill & Melinda Gates: Svi detalji o najskupljem razvodu u historiji

Piše: Mirela Kukan

Najzanimljiviji detalji iz života jednog od najbogatijih parova na svijetu

Razlozi iznenadne odluke još su tema nagađanja. Njihovi profili na društvenim mrežama krcati su zajedničkim fotografijama i porukama: „On je najbolji suprug na svijetu“ ili „Moja ljepša polovina i omiljena osoba“. Glavno pitanje sada je kako će podijeliti bogatstvo od čak 140 milijardi dolara. U zahtjevu za razvod, koji je podnijela Melinda, navodno, stoji da par ima sklopljen sporazum o razdvajanju kojim se utvrđuje na što svaki pojedinac ima pravo i njihove odgovornosti, iako nije jasno kako će njihova imovina biti podijeljena

Kao grom iz vedra neba odjeknula je nedavna vijest da se jedan od najbogatijih parova na svijetu, Bill (65) i Melinda (56) Gates, razvode nakon 27 godina braka. Tokom braka par je dobio troje djece, Jennifer (25), Roryja (21) i Phoebe (18). Uprkos enormnom bogatstvu njihovih roditelja, svako od njih naslijedit će “tek” po 10 miliona dolara, otkrio je svojevremeno Bill Gates, suosnivač „Microsofta“.

U vrijeme kada se par upoznao, ta kompanija je imala tržišnu vrijednost od približno 35 milijardi dolara, dok danas vrijedi gotovo 1,9 biliona dolara. „Forbes“ procjenjuje da je Bill, koji je zadržao samo jedan posto dionica „Microsofta“, težak 124 milijarde dolara, čime je četvrti najbogatiji čovjek na svijetu. Svjetski mediji su zaključili da će razvod Gatesovih biti jedan od najsloženijih i najskupljih u historiji.

BILI SU PONOSNI JEDNO NA DRUGO

Njihovo havajsko vjenčanje 1994. koštalo je milion dolara

Milijarder i suosnivač „Microsofta“ i njegova supruga, filantropkinja i bivša generalna direktorica „Microsofta“, objavili su kako „više ne vjeruju da se mogu zajedno razvijati kao par u sljedećoj etapi života, te traže prostor i privatnost za svoju porodicu dok se okreću novom životu“. No, ono što ih i dalje veže jeste najveća privatna fondacija na svijetu „Bill & Melinda Gates“, koju su zajedno pokrenuli i donirali milijarde dolara u humanitarne svrhe. Najavili su da će nastaviti sa zajedničkim radom u fondaciji u misiji pomaganja ljudima.

Melinda je uvijek bila ponosna na svog supruga, a i on na nju. Stoga su razlozi iznenadne odluke o razvodu postali top tema nagađanja. Njihovi profili na društvenim mrežama i dalje su krcati zajedničkim fotografijama i porukama: „On je najbolji suprug na svijetu“; „Moja ljepša polovina i omiljena osoba“.

Havajsko vjenčanje ovog para, 1994. godine, prema „Forbesu“, koštalo je milion dolara. Bill je rezervirao sve sobe u hotelu, zajedno sa svim helikopterima na otoku Maui, kako bi spriječio neželjene posjetitelje da prelete preko otoka.

Prethodno su, 1993. godine, otputovali u Afriku, gdje su zatekli ljude u velikom siromaštvu. Njihove teške sudbine potakle su ih na razgovor o tome kako bi mogli iskoristiti svoje bogatstvo i pomoći drugima.

– Nije fer da imamo toliko bogatstva kad milijarde drugih imaju tako malo – napisala je Melinda u jednom od njihovih godišnjih pisama.

Par je 2000. osnovao fondaciju “Bill & Melinda Gates”, koja sada vrijedi blizu 50 milijardi dolara. No, glavno pitanje je kako će podijeliti bogatstvo od čak 140 milijardi dolara. U zahtjevu za razvod, koji je podnijela Melinda, navodno, stoji da par ima sklopljen sporazum o razdvajanju kojim se utvrđuje na što svaki pojedinac ima pravo i njihove odgovornosti, iako nije jasno kako će njihova imovina biti podijeljena.

ŠTA SVE POSJEDUJU, ŠTA MELINDA TRAŽI

Sa Warrenom Buffetom

Osim 1,34 posto dionica u „Microsoftu“, Bill je i dioničar kompanije za integraciju i oglašavanje robne marke „Branded Entertainment Network“ i predsjednik „TerraPower“, firme za projektiranje nuklearnih reaktora. Također, Bill i Melinda posjeduju nekoliko luksuznih domova širom Amerike, privatnih aviona i automobila. Bogatstvo uključuje posjede u pet država, privatni avion, umjetničku zbirku i flotu luksuznih automobila.

Ipak, Melinda je u zahtjevu za razvod navela da od uskoro bivšeg supružnika ne zahtijeva finansijsku podršku, ali traži da sud podijeli njihove stečene nekretnine, ličnu imovinu te dugove i obaveze.

– Ovaj brak je nepovratno slomljen – zaključila je Melinda, koja će biti jedna od najbogatijih razvedenica ikad.

Svoje troje djece od malih nogu su odgajali u katoličkoj vjeri, te i dalje odlaze redovno na mise u crkvu. Bill Gates je 2017. otkrio da će njegova djeca naslijediti svako po 10 miliona američkih dolara, što je manje od jedan posto njegovog bogatstva, nakon što jednog dana umre. Tvrdio je da će bogatstvo donirati u dobrotvorne svrhe.

– Svojoj djeci sam osigurao sjajno školovanje i dao im priliku da sami naprave velike karijere. Naravno, dobijaju i malo novca, ali sam uvjeren da su sami sposobni zaraditi dovoljno za život. Rekli su da su ponosni na moju odluku. Pogotovo što će taj novac pomoći djeci diljem svijeta da se školuju i zdravije žive. Novac, uostalom, i služi za pomaganje najsiromašnijima. Moja djeca to znaju i potpuno razumiju moju odluku. Zato i zajedno putujemo, da vide kako stvari stoje – izjavio je prije nekoliko godina Gates i dodao da bi bilo vrlo loše da mu se djeca oslanjaju na ogromno bogatstvo.

Porodica je živjela u Seattleu dok su djeca bila mlađa, a kako je pisano, nije im bilo dopušteno koristiti mobitele do 14. godine.

O DJECI JENNIFER, RORY, PHOEBE

O razvodu svojih roditelja, dan nakon njihove objave, 4. maja se na Instagramu oglasila najstarija kćerka Jennifer te je opisala novonastalu situaciju „vrlo izazovnom“.

Jennifer je velika ljubiteljica konjičkog sporta te se profesionalno bavila tim sportom, a sad je studentica medicine u New Yorku.

Diplomirala je humanističku biologiju na Univerzitetu Stanford 2018. godine, a u januaru prošle godine zaručila se za Nayela Nassara, profesionalnog jahača iz Egipta koji je, također, diplomirao na Stanfordu.

Kada je riječ o sinu Roryju, Melinda Gates opisala ga je kao suosjećajnog, znatiželjnog, inteligentnog i načitanog, dok je najmlađa kćerka Phoebe balerina.

Rory je završio srednju školu Lakeside, studira na Dukeu računarstvo i ekonomiju, te živi u porodičnom domu koji nazivaju Xanadu 2.0 u mjestu Medina u američkoj saveznoj državi Washington.

Riječ je o nekretnini vrijednoj 123,54 miliona dolara, u kojoj se, između ostalog, nalaze umjetnine poput slike Winstona Homera, koju je Gates 1988. kupio za 36 miliona dolara, 18-metarski bazen u zasebnoj zgradi od 362 kvadrata, biblioteka površine 195 kvadrata, u kojoj je originalni dokument iz 16. stoljeća koji je napisao Leonardo da Vinci, a koji je Gates kupio 1994. na aukciji za 30 miliona dolara. Pijesak mu, navodno, dostavljaju s karipskog otočića St. Lucia. Na imanju je i kino za 20 gledatelja, šest kuhinja i 24 kupatila te više garaža u koje stanu 23 automobila.

– Rory je strastven i znatiželjan. On je divan sin i brat i naslijedio je od nas roditelja tu strast za slaganjem puzzli, a ono zbog čega sam najponosnija to je da je Rory feminist – opisala ga je Melinda Gates.

Najmlađa Phoebe Adele od roditelja je naslijedila želju i strast da u svijetu napravi pozitivne promjene i često pomaže majci u organizaciji dobrotvornih događanja.

Za razliku od starijeg brata i sestre, Phoebe se odlučila za balet, koji je plesala u najprestižnijim školama, poput Američkog baletnog teatra i Juilliarda. Kao najmlađe dijete ona je miljenica porodice, a Melinda je jednom otkrila kako je Phoebe, baš poput nje, zaljubljenica u knjige.

NIKADA NIŠTA NISU PREPUSTILI SLUČAJU

Među brojnim zanimljivim detaljima iz njihovog života je i onaj da Melinda i Bill Gates nikada ništa nisu prepustili slučaju, pa čak niti trenutak kada će prvi put postati roditelji. U svojim memoarima „The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World“ Melinda je prvi put s javnošću podijelila neke privatne detalje iz braka sa suosnivačem „Microsofta“.

Upoznali su se na poslovnom sajmu „Microsofta“ u New Yorku, a već tokom prvog izlaska shvatili  da su mnogo sličniji nego što su mislili, da oboje vole puzzle i razna takmičenja. Stoga su se dogovorili da odigraju nekoliko matematičkih igara, a Billa je oduševilo što je ona pobijedila. On je ubrzo postao svjestan da je ona žena s kojom se želi vjenčati.

Prva trudnoća „dogodila“ se tek nakon što je ona već deset godina radila za „Microsoft“, a djeca su se rađala s tri godine razlike. Sve je bilo pomno isplanirano, a kako se ništa ne bi dogodilo mimo toga, brinule su se kontracepcijske pilule, zbog čega je Melindu crkva kritizirala. Iako im se na kraju nije sve odvilo po planu, a ona je sama imala krize identiteta zbog toga što je zapostavila karijeru i posvetila se porodici, Bill i Melinda Gates u svemu su bili i ostali ravnopravni.

Kako je otkrila u memoarima, reakcija njenog supruga kada mu je otkrila da je trudna, bila je, s jedne strane, oduševljenost, a s druge, nije mogao vjerovati da mu je ona to željela prešutjeti. Nakon povratka iz Kine još ga je jednom šokirala, odlukom da se nakon rođenja njihovog prvog djeteta više neće vraćati na posao, već će se posvetiti porodici. Kako je priznala, uz takav „model“ je odrasla – kada se porodica proširi, muškarac nastavlja raditi, dok žena ostaje kod kuće i odgaja djecu.

USAMLJENOST I LIČNE KRIZE

Usamljenost i lična kriza koja joj se dogodila usljed preseljenja u sto miliona funti vrijednu Billovu kuću, sukob zbog napuštanja posla radi majčinstva, o svemu tome Melinda je pisala u prije dvije godine objavljenim memoarima.

– Kada sam rodila Jenn, osjećala sam se usamljenom u braku. Bill je bio toliko zauzet da sam razmišljala je on za dijete bio spreman u teoriji, ali ne i u praksi. Potom sam rodila još dvoje djece, a kod kuće nisam stala. Imala sam divnu pomoć sa strane, kakvu mnoge žene nemaju, a vjerujte mi da znam šta znači neplaćen rad žene kod kuće. Razvoziti djecu, brinuti o potrebama svih ukućana, o organizacijama porodičnih okupljanja, a pospremala sam za svih petero… Kad je Jess trebalo voziti u školu udaljenu 40 minuta, dvaput dnevno, pozvala sam Billa u pomoć. Prihvatio je voziti je ujutro. Kad sam im rekla da iz kuhinje nakon večere smiju otići kad i ja, uspjela sam u tome da pospreme za sobom. Išlo je malim koracima. Ne govorim to kao razmažena žena koja od sebe radi žrtvu, a to nije, već zato što se u neplaćenom radu krije neravnopravnost koju tolike žene iskuse – napisala je Gates.

Prvi put je neravnopravnost osjetila kada su s malom djecom trebali preseliti u gigantsku kuću koju je Bill dao graditi još kao momak.

– Voljela sam tu našu kućicu i uopće se nisam veselila životu u ogromnoj novoj kućerini. Pitala sam se šta će ljudi reći o meni, jer ta golema kuća, to nisam bila ja. Na tom sam stupnju bila kad sam se počela penjati stepenicama prema ravnopravnom partnerstvu. Prešli smo dug put u ovih 20 godina. Bill u intervjuima često kaže da je imao partnericu u svemu što je ikad radio. To je istina, ali nije uvijek imao ravnopravnu partnericu. On je morao učiti kako biti ravnopravan, a ja sam morala naučiti kako istupiti i biti ravnopravna – zaključila je Melinda Gates.

S djecom bez Billa na privatnom ostrvu?

 

Nakon objave odluke o razvodu Billa i Melinde krenule su i brojne medijske spekulacije o tome da je njihov rastanak već mjesecima unazad bio gotova stvar, a imali su plan objaviti ga još u martu. Plan je bio iznajmljivanje udaljenog, privatnog ostrva na kojem bi cijela porodica mogla izbjeći medije nakon objave. Navodno je Melinda Gates unajmila ostrvo Calivigny u Grenadi, a prema tom planu ona je s djecom trebala doći na ostrvo – svi osim Billa.

A da se nalazi s djecom, potvrđuju i posljednje fotografije objavljene na Instagramu kćerke Jennifer. Objava od 9. maja posvećena je Majčinom danu, a na slici su samo Melinda i djeca. „Naša kraljica, heroj i mama – svaki dan“, napisala je Jennifer.

Veza s bivšom djevojkom

Upredo s ovom, ne prestaju ni priče o navodnom Billovom bizarnom dogovoru koji je imao s bivšom djevojkom Ann Winblad dok je još bio u braku s Melindom. Navodno je Gates svake godine išao na odmor sa svojom bivšom djevojkom Winblad, te da je to “dio dogovora sa suprugom”.

Foto: AFP i Instagram

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti