Posebna bh. mjesta i komadi odjeće: Šta povezuje Daorson i moćna kimona

Piše: Mirela Kukan

Kimono je iskoristiv u brojnim situacijama. Djeluje glamurozno na štikle uz posebno izabran komad koji se nosi ispod ili prosto uz tenisice i džins. S kimonom ćete uvijek biti zapaženi. Može biti i alternativan i odora, kako izgleda na Vanjinim fotkama s Daorsona, kaže nam Riri, koju je Vanja Lisac inspirirala da kolekciju kimona od vrhunskoga pliša nazove „Daorson“

 

Pandemija bolesti COVID 19 u mnogočemu je odredila naše živote u protekloj godini. Tako se poznata fotografkinja Vanja Lisac našla pred dilemom gdje s društvom uhvatiti prve zrake proljetnoga sunca u vrijeme PCR testova kad jedan plusić u ekipi znači slijed nemilih događaja.

ZALAZAK SUNCA KAKAV SE NE PROPUŠTA

Prekriženi su omiljeni hrvatski primorski gradići i s prijateljicama se uputila u Stolac. Šarmantni gradić na krajnjem jugu, poznat je po Daorsonu, Maku Dizdaru i Bregavi – manje rijeke, a veće ljepotice sigurno nadaleko nema.

– Kad sam se pakovala, samo sam dodala i nekoliko Ririnih kimona. Znala sam kako su lijepe lokacije u Stocu. Zalazak sunca na Daorsonu vjerujem da nijedan fotograf ne bi propustio. A sve dalje je bila samo zabava. Prijateljice nije bilo teško nagovoriti da obuku ovu lijepu odjeću, a fotke sam pravila mobitelom- priča nam Vanja.

Vanja Lisac (Foto: Nina Mašić)

Munira Riri Mahmutović poznata je bh. javnosti kao vrhunska kozmetičarka i vlasnica je salona koji nosi njeno ime. Riri pravi i kreme s vrhunskim sastojcima, za koje su mnogi sigurni da koristi njena rodica, popularna pjevačica Seka Aleksić. Ipak, manje je poznato da Riri sjajno dizajnira posebne komade odjeće u limitiranim izdanjima i s najkvalitetnijim materijalima.

– Kimono mi je oduvijek bio poseban komad odjeće. Vrlo je iskoristiv u brojnim situacijama. Djeluje glamurozno na štikle uz posebno izabran komad koji se nosi ispod, ili prosto uz tenisice i džins. S kimonom ćete uvijek biti zapaženi. Može biti i alternativan i odora, kako izgleda na Vanjinim fotkama s Daorsona – kaže za „Azru“ Riri, koju je Vanja inspirirala da kolekciju kimona od vrhunskoga pliša nazove „Daorson“.

Munira Riri Mahmutović

ANTIČKI GRAD NEDALEKO OD STOCA

Daorson je jedan od najstarijih antičkih gradova u Evropi i nalazi se nedaleko od Stoca. Daorsi su bili ilirski narod, koji je ostao upamćen kao vjerni saveznik velikog Julija Cezara. Ima nešto u tim “kiklopskim zidovima” kojima je opasan i nečeg epskog u pogledu odozgo.

– A mi smo se samo dobro zabavljale. U zadnji čas smo pronašle prijevoz do Daorsona, da bih uhvatila to zalazeće sunce, imale smo dobar zvučnik i muziku. One su plesale, a ja fotkala. Nije bilo šminkera, rasvjete, pripreme seta – prisjeća se Vanja, koja je samo htjela pomoći prijateljici i dizajnerici Riri da svi vide kako lijepe kreacije radi.

P.S.

Znate li da komunalno preduzeće radi samo na hrvatskoj strani? Ovamo ništa. Zapuštenost rastinja prelazi u rustikalnu dražest. Hrana odlična u Starom Mlinu, a južnjačka ležernost zarazna.

U Stocu je i Makova hiža, a spavati se može u Mehmedbašića kući, kulturnom blagu i vakufu koji je prenamijenjen u hostel sa svim čarima muškog i ženskog dvorišta, čardaka, kaldrme, teških vrata, noću glasnih cvrčaka i jutrom poletnog pijetla.

Pročitajte još