Danas se obilježava Svjetski dan porodice – 15. maj

Piše: Redakcija

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1993. godine proglasila 15. maj – Međunarodim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Prema preporukama UN-a, porodica zahtijeva posebnu pažnju, treba pomoć i zaštitu kako bi mogla ispuniti svoje odgovornosti, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. U rješavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti