Ne volite fetiše? Ko vam je kriv

Piše: Redakcija

– Dobra cipela nije ona koja vas oblači, nego ona koja vas svlači – kazao je slavni Christian Louboutin. Tako neki muškarci gledaju na štikle, koje su jedan od njihovih najvećih fetiša. Žene, s druge strane, uživaju da ih partner u krevetu “nalupa” po guzi.

Neki se pale na zvuk biča, škripanje kožnog veša pod prstima, a drugi uživaju kad ih partner veže lisicama ili se maskira u, naprimjer, vatrogasca. I to nije ništa nenormalno i ludo ukoliko oboje u tome uživate i ako pri tome niko nije provrijeđen.

Jer, i žene i muškarce uzbuđuju razne, nekima otkačene stvari koje će mnogi smatrati perverznima, a najkonzervativniji će se šokirati već pri samom spomenu. Takvi su fetiši.

Kad govorimo o fetišima, mislimo na sve što nas dovodi do seksualnog uzbuđenja, a nije zabranjeno zakonom i ne prelazi granice “normalnog”, odnosno ne ulazi u kategoriju seksualnih poremećaja.

Stoga, sljedeći put kada se neko uzbudi od pomisli na vaša stopala, ili je opsjednut vašim donjim vešom, sjetite se da su oni normalni koliko i bilo koja druga osoba. Svi mi imamo svoje male, “prljave” igre u krevetu! Ako vam se dopadaju, učestvujte u njima. Ako ne, ko vam je kriv?!

 

Neuobičajeni fetiši

Agalmatofilija – neodoljive lutke

To je seksualna privlačnost prema kipu, lutki i sličnom figurativnom predmetu. Privlačnost može sadržavati i želju za seksualnim kontaktom s predmetom, fantaziju o seksualnim (i neseksualnim) susretima s oživljenim ili neoživljenim predmetima, promatranje susreta između samih predmeta, ili seksualni užitak zbog pomisli o pretvaranju sebe ili drugih u predmet.

Ursusagalmatofilija – u kostimu medvjeda

Neki ljudi se vole odijevati u životinje, a nazivaju se furries ili plushies. Vjerovali ili ne, ovaj fetiš je jako popularan. Ursusagalmatofilija se razlikuje od zoofilije, koju karakterizira seksualna privlačnost prema stvarnim životinjama.

Ponijeva igra

Riječ je o erotskoj ili pak neseksualnoj igri gdje jedna osoba glumi životinju, u ovom slučaju ponija, a druga je vlasnik. Ova igra često se koristi u sado-mazo kontekstu, gdje se submisivna osoba ponižava tako da je se tretira poput životinje.

Salirofilija – neki to vole prljavo

Dok je tuširanje prije seksa nekim ljudima rutina, ima i onih koji “to” vole prljavo, ali doslovno. Salirofilija je seksualni fetiš kada osoba osjeća seksualno uzbuđenje tako što prlja ili na neki drugi način uneređuje seksualnog partnera ili predmet svoje žudnje. Primjer salirofilije može biti trganje odjeće, mršenje kose, valjanje u blatu, razmazivanje šminke i sl. Salirofilija često podrazumijeva dominaciju.

Parafilijski infantilizam – seks u pelenama

Pelene nisu samo za bebe! Ako ne vjerujete, pitajte muškarce, jer uglavnom je to njihov fetiš. Parafilijski ili seksualni infantilizam je parafilija koju karakterizira želja odrasle osobe da joj se oblače pelene ili da je se na neki drugi način tretira kao malo dijete.

Somnofilija – poljupcom te budim

Princ koji se poljubio Trnoružicu sigurno je bio somnofil. Somnofilija je fetiš za one koje uzbuđuje da seksom bude osobu koja spava.

Hibristofilija – kad su kriminalci neodoljivi

Neke žene jednostavno ne mogu odoljeti kriminalcima, čak ni onima koji služe kaznu za neki strašan zločin. Hibristofilija je naziv za parafiliju, odnosno seksualnu sklonost prema osobama koje su počinile strašan zločin ili zločine. Ponekad se kolokvijalno koristi naziv sindrom Bonnnie i Clyde.

Hematolagnija – krvoločne “zvijeri”

Hematolagnija uključuje korištenje krvi, pa čak i ispijanje krvi za vrijeme seksualnog odnosa, ili uzbuđenje pri pomisli na takve radnje.

 I još…

Katoptrofilija – uzbuđenje u prostoriji s puno ogledala

Pognofilija – ženu uzbuđuju isključivo bradati muškarci

Kremastitofilija Chremastistophilia – uzbuđenje osobe ukoliko je opljačkana ili zarobljena

Formikofilija Formicophilia – uzbuđenje sićušnim živim bićima, poput insekata

Melofilija – melofile uzbuđuje muzika

Eremofilija Eremophilia – osobe koje karakterizira uzbuđenje pri pogledu na pustinju ili usamljena mjesta

Lakrifilija – uživanje u partnerovim suzama

Manusofilija – uživanje guranja cijele šake u vaginu

Zelofilija – uzbuđenje u ljubomori

Agoraphilia – seks u javnosti

Alfmegamia – uzbuđenje koje proističe iz seksa sa starijom, sredovječnom osobom

Hirsutofilia – uzbuđenje koje proističe iz gledanja ili dodirivanja partnerovih dlaka ispod pazuha

Pubefilia – uzbuđenje partnera proističe iz činjenice da imate mnogo dlaka dolje

Akomoklitika – strast za potpuno obrijanim genitalijama

Latronudia – ova osoba voli da se skida gola pred ljekarima

Martymachlia – uzbuđenje koje proističe iz toga što vas neko posmatra tokom seksa

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti