PITALI SMO MAME/Dalija Hasanbegović Konaković: Prije spavanja ne želi priče, nego samo zagrljaj i maženje

Piše: Mirela Kukan

 

Na 11 PITANJA za “Azru” odgovara Dalija Hasanbegović Konaković, novinarka i voditeljica na Al Jazeera Balkans, majka Kiane Aje

Kćerka Kiana Aja ima skoro četiri i po godine, a još nikada nisam provela 24 sata bez nje. Proteinska brza palačinka je trenutno Kianin omiljeni doručak

 

1.Omiljena hrana za Vašu kćerku?

-Muku smo s hranom mučili do prije nekih godinu. Kiana Aja je dugo željela jesti samo šniclu, rižu i zeljanicu. Voće jedva, povrće nikako, supu ni na slici. Srećom, izašli smo iz te faze. Sada su najslađe čuftete i pasta bolonjez, a ja u njih vrlo uspješno uspijevam kamuflirati komorač, celer, mrkvu, tikvice, patlidžane, prasu, luk, tikvu (kako kad, ne baš sve istovremeno) tako da su sretne i mama i kćerka.

2.Podijelite recept s našim čitateljima?

-Proteinska brza palačinka je trenutno Kianin omiljeni doručak. Recept: troje umućenih jaja (možete bjelance odvojeno umutiti, pa dodati pred samo pečenje, da bude vazdušasto), jedan grčki jogurt, tri kašike smetane, mladog ili zrnastog ili trapist sira, malo soli, bibera, kima, čurekota, kurkume, na vrh kašičice praška za pecivo i malo heljdinog ili kukuruznog brašna da sve uveže. Kiana voli i zelenu verziju, skuham kratko blitvu i brokule, ocijedim, smiksam i dodam u smjesu. Pečete na tavi s obje strane, na istopljenom puteru i malo maslinovog ulja, na tihoj vatri svu smjesu zajedno kao jedna debela palačinka. Možete peći i u rerni u kalupima za mafine. Zgodno je i da se ponese u park kao užina, a može biti i večera.

3.Kada kćerka ide na spavanje?

-Do pandemije je spavanje bilo tačno u 21 sat bez izuzetaka, ali ovo novo nenormalno vrijeme koje živimo i ona prošlogodišnja (meni i dalje neshvatljiva) zabrana da djeca izlaze iz kuće utjecali su i na promjene navika, jer u stanu jednostavno nismo mogli dovoljno umoriti dijete u razvoju, kojem je neophodna fizička aktivnost. Tada nekada čak do 23 sata uopšte nije bilo šanse da legne, onda smo s porastom aktivnosti granicu spustili i sada je spavanje u 22.

4.Koje priče joj pričate?

-Kiana Aja prije spavanja ne želi priče, želi samo zagrljaj i maženje. Tokom dana imamo vrijeme za priče, neke čitamo, neke izmišljamo, što bude nezgodno kada traži da ponovimo. Ona svaki detalj zapamti, mi baš ne, pa nas ispravlja. Mi smo od onih roditelja koji od prvog dana pričaju djetetu. Sjećam se da su nas ljudi u čudu gledali, jer smo je, kad je bila beba, vozili kolicima kroz grad i sve vrijeme joj pričali, opisivali šta vidimo, gdje prolazimo, pjevali. Kiana sada ima četiri godine i vokabular osnovca, ali zato počinje pričati i postavljati pitanja čim ujutro otvori oči (smijeh).

5.Ima li Vaša kćerka mobitel i je li joj ograničeno korištenje?

-Ima ona tablet i mobitel, nedavno je otkrila igrice, što se meni uopšte ne sviđa. Ipak, još nema potrebe za zabranama (samo će joj zabranjeno postati interesantnije) i ograničenjima, jer ona i dalje najviše uživa u aktivnoj igri, s drugarima u parku preskače konopac, igraju lopte,  gume (lastiša) kao mi kad smo bili djeca. Bar četiri puta sedmično imamo kući kreativne radionice -slikamo pijeskom, farbamo školjkice i kamenčiće, vezemo jednoroge, pravimo makete, igramo se s plastelinom, kreiramo odjeću za lutkice… tako da joj za mobitele i tablete ne ostaje vremena. Shvatila sam da mi je tako u ovoj fazi bolje, ništa ne zabranjujem, samo se potrudim da su alternative mnogo zanimljivije.

6.Imate li omiljenu igru ​​i koju?

-Prije spavanja često igramo memorije, to je Kiani trenutno jedna od dražih igara. Do neki dan su bile puzzle i domine. Uglavnom, bitno je da nas troje igramo zajedno i da Kiana pobjeđuje (smijeh). Skoro nam je izmislila novu igricu, jedno drugom zadamo riječ i onda moramo smisliti pjesmicu o toj temi.  Kod nas nije nikad dosadno.

7.Ima li među vama povišenih tonova?

-Mama je ponekad babaroga, kao što većinu mama zapadne ta uloga. Tako da mama bude i najčešće ona koja ruži, koja koriguje ponašanje, traži da se obrok pojede, da se igračke slože i tako sve te vesele obaveze koje mame čine prilično dosadnim.

8.Na koja dječija pitanja niste imali odgovor?

-Trenutno je najaktuelnije pitanje, kad god vidi na nebu avion, zašto mi ne možemo ići u Grčku kod moje sestre kad avioni već lete. Teško je djetetu objasniti da nam neke zemlje još nisu dozvolile ulazak, što će se ubrzo mijenjati, iskreno se nadam.

9.Šta radije danas birate: on line ili slanje djeteta u školu/vrtić?

-Kiana ne ide u vrtić, ali ima svoje drugare i drugarice s kojima se nalazi u parkićima svaki dan, ima radionice, treninge. Djetetu treba socijalizacija, direktni kontakt s vršnjacima, fizička aktivnost i sad s ljepšim vremenom što duži boravak na otvorenom.

10.Šta biste željeli da Vaša kćerka postane kada odraste?

-Kad odraste, samo joj želim odlično zdravlje, dug život i laganu sudbinu, da bude sretna i zadovoljna u životu, da voli i cijeni sebe, da razlikuje dobro od lošeg, da poštuje druge, da ima empatije i pomaže kad god je u mogućnosti. A ona profesiju neka bira prema svojim afinitetima i ambicijama.

11.Imate li vremena samo za sebe i kako ga trošite?

-Kiani Aji su skoro četiri i po godine, a ja još nikada nisam provela 24 sata bez nje. To vam sve govori (smijeh). I u tome uživam. Postala sam majka s 36 godina, do tada sam živjela u ogromnim, prekrasnim metropolama, putovala po cijelom svijetu, izlazila, družila se, tako da sada u slobodno vrijeme zaista najviše uživam upoznavati svijet Kianinim očima. Naravno da uživam i u vremenu s prijateljicama, to je svakoj ženi vrlo potrebna terapija, ali nam je specifičnost života u pandemiji značajno utjecala na učestalost druženja, tako da se zaista radujem smirivanju situacije i ponovnim redovnim susretima lice u lice.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti