PITALI SMO MAME/Irmela Šabanović: Pitanje kako nastaju djeca će još neko vrijeme ostati misterija

Piše: Mirela Kukan

Na 11 PITANJA za “Azru” odgovara Irmela Šabanović, novinarka i voditeljica na TV Alfa, majka Eme i Mone

Kćerke Ema i Mona trenutno su moj najljepše iskorišten odmor. Sav umor nestane uz njih. Uvijek nađemo nešto zanimljivo u slobodno vrijeme da radimo

 

1.Omiljena hrana za Vašu djecu?

-Imam tu sreću da mi kćerke nisu probirljive. Trudim se da jedu što zdravije i što kvalitetnije. Kuham raznovrsnu hranu, od čorbica, pita, povrća, ribe, salata, pa sve do slatkih zdravih kolačića. Najviše vole povrće, slane palačinke s blitvom ili špinatom, u kojima uživaju i traže palačinku više. Voće sve vole, tako da jedemo ono što je u sezoni. Vrlo često pravimo smootije od raznog voća i povrća. Borovnice su im trenutno omiljene ili, kako one to vole reći, bobice i zdrave bombonice.

2.Podijelite recept s našim čitateljima?

-Izdvojit ću slane palačinke, od blitve ili špinata, kako ko voli. Dobro oprati  350 do 400 grama blitve, skuhati, a potom isjeckati, dodati 350 do 400 grama brašna, 500 mililitara kisele vode, 50 mililitara ulja, dvoje jaja, dvije kašičice soli. Sve umutiti kao smjesu za palačinke. Za fil možete kombinirati mladi sir ili piletinu, a uz to idu mlada salata i paradajz. Djeci je zanimljivo, jer je zeleno, šareno i zaista fino pojedu.

3.Kada Vaša djeca idu na spavanje?

-S obzirom na to da idu u vrtić i rano ustajemo, na spavanje idu u 21 sat. Vikendom mogu ostati pola sata duže budne. Ljeti je malo drugačije, ovisno o tome koliko su umorne ili nisu, pa se prilagođavamo.

4.Koje priče im pričate?

-Svake noći prije spavanja pročitamo dvije priče. Najviše vole „Uspavanu ljepoticu“ i „Malu sirenu“. Nađu se tu i „Tri praščića“, „Snjeguljica i 7 patuljaka“, „Pepeljuga“… Inače, mnogo vole priče. Imaju nekoliko knjiga bajki i basni, koje su same birale i kupovale. Svaku priču pažljivo saslušaju, a zatim postavljaju pitanja.

5.Imaju li Vaša djeca mobitele i je li im ograničeno korištenje?

-Nemaju mobitel, još su male, s vremena na vrijeme im pustimo YouTube na TV-u, ali uglavnom su to crtići. Najviše volim kada se igraju, crtaju, boje, pišu… Vrlo malo imaju pristup internetu, i uglavnom uz našu kontrolu.

6.Imate li omiljenu igru ​​i koju?

-Pogađanje riječi jedna je od naših omiljenih igara.

7.Ima li među vama povišenih tonova?

-Ima i povišenih tonova (smijeh). Kada pređu granicu tolerancije, tada podižemo i ton. Znate kako kažu, iza dobro odgojene djece stoji majka koja se po cijeli dan „dreči“ po kući (smijeh).

8.Na koja dječija pitanja niste imali odgovor?

-Mnogo je njihovih pitanja na koja nisam imala odgovore. Djeca zaista imaju bujnu maštu i pitanja na koja je često teško dati pravi odgovor. Ali, svakako pitanje „kako nastaju djeca“ će još neko vrijeme ostati misterija i bez odgovora.

9.Šta radije danas birate: on line ili slanje djece u školu/vrtić?

-Radije biram slanje djece u vrtić i školu. Djeci je ljepše i lakše u školskoj klupi nešto naučiti nego online. Imam tu sreću da moje cure idu u divan vrtić, gdje su učiteljice zaista posvećene radu s djecom. Svakog dana u vrtiću nešto novo nauče. Od septembra ćemo imati prvačića, pa se nadam da će moći ići u školu.

10.Šta biste željeli da Vaša djeca postanu kada odrastu?

-Prije svega, voljela bih da budu dobre osobe, da izrastu u dobre ljude, a neka postanu ono što one budu željele. Ema, koja ove godine postaje prvačić, želi biti „zubarka“ učiteljica (po uzoru na Belmu i Mersihu, učiteljice u vrtiću) i želi biti „policajka”, a kada joj kažemo da bi trebala odabrati jedno od ova tri zvanja, da ne može biti sve odjednom, njen odgovor je uglavnom: „Ali, ja ću raditi tri posla, malo ću biti zubarka, malo policajka, a onda ću ići biti učiteljica..“ Ko zna, možda i uspije (smijeh).

11.Imate li vremena samo za sebe i kako ga trošite?

-Nemam baš mnogo vremena za sebe, ali ne žalim se. Jer, na kraju, ipak se najljepše odmorim uz svoju djecu i porodicu. Moje Ema i Mona su trenutno moj najljepše iskorišten odmor. Sav umor nestane uz njih. Zapravo, mi nekako uvijek nađemo nešto zanimljivo u slobodno vrijeme da radimo. Tako da je to uglavnom vrijeme za nas i vrijeme koje odmara psihički. Vrlo često idemo u šetnje šumom, omiljeno izletište i odmor pronalazimo na Brezovači, gdje se zaista istinski odmorimo na čistom planinskom zraku. Osim toga, često kuhamo zajedno, pravimo neke zanimljive kolačiće i uživaju u tome. I ovo korona vrijeme, kako smo svi ograničeni, a naša druženja svedena na minimum, uglavnom smo koristile tako što smo smišljale neke izazove, crtale, plesale. Svaki dan nam je maksimalno iskorišten i zaista nam nikad nije dosadno, ali se i ne umaramo. Ja nekako u ovome pronalazim svoj mir i odmor. Kada vam je dan ispunjen od jutra do mraka raznim aktivnostima, izazovima, djecom koja na svaki način izmame vaš osmijeh, tu za umor mjesta nikako nema.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti