Nekoliko minuta bez ijednog uboda: Angelina Jolie pozirala prekrivena pčelama po tijelu i licu

Piše: Redakcija

Za svjetski Dan pčela holivudska glumica Angelina Jolie pozirala je sa pčelama na svom tijelu i licu čitavih 18 minuta kako bi napravila savršen portret i podigla svijest o važnosti pčela za našu planetu.

Naime, američka glumica je dugo bila uključena u “UNHCR” kao specijalni izaslanik, a sada takođe sarađuje sa “UNESCO-om” i “Guerlain-om” na inicijativi “Žene za pčele” koja će izgraditi 2.500 pčelinjaka i obnoviti 125 miliona pčela do 2025. godine, dok će obučavati i podržavati 50 žena koje se bave pčelarstvom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Winters (@danwintersphoto)


Da bi promovirala pomenutu inicijativu za Svjetski dan pčela, Agelina je u saradnji sa Nacionalnom geografijom željela da napravi svoj portret na kom je prekrivena pčelama.

– Ja sam pčelar i kada sam dobio zadatak da radim sa Angelinom, moja glavna briga bila je sigurnost. Slikanje tokom pandemije, sa brojnom ekipom i živim pčelama, stvorilo je kompleks egzekucije. Angažovao sam svog prijatelja da pomogne. Kontaktirao je entomologa koji je za Avedona formulisao poseban feromon (poznat kao kraljica mandibularnog feromona ili KMP). Entomolog se ponudio da nam da da koristimo isti feromon koji je korišten na Avedonovom slikanju. Koristili smo italijanske pčele, a svi na snimanju, osim Angeline, morali su da budu u zaštitnom odjelu. Atmosfera je bila veoma tiha i mračna kako bi pčele bile mirne. Nanio sam feromon na mesta na njenom tijelu gdej sam želio da se okupe pčele. Pčele privlači feromon, ali ih takođe podstiče da se ne roje. Angelina je stajala savršeno mirno, prekrivena pčelama 18 minuta bez uboda. Biti u blizini pčela je uvijek iskustvo koje me ostavlja u čudu. Mislim da je ovo snimanje također izazvalo strahopoštovanje za sve prisutne – a naša ponuda za Svjetski dan pčela ima svoje korijene u historiji fotografije. Stvarajući ovaj portret tačno 40 godina kasnije, danas odajemo počast ne samo pčelama i pčelarima, već i Avedonu, njegovoj historijskoj fotografiji i tehnici kojom je postignuta. Sretan Dan pčela – rekao je čuveni američki fotograf Dan Vinters (58) koji je uslikao pomenutu fotografiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Winters (@danwintersphoto)

Izvor:Telegraf

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti