Galerija Berise: Izložba likovnih radova učenika iz Nove Kasabe

Piše: M. K.

U prostorijama Galerije Berise akademija u Sarajevu 22. maja otvorena je kolektivna izložba slika i fotografija učenika Edukativnog centra Nova Kasaba kao i izložba radova akademskog slikara Kemala Konakovića. Magistar likovne umjetnosti grafika i nastavnik likovne kulture u Edukativnom centru Nova Kasaba Kemal Konaković već pet godina dva puta sedmično putuje u Novu Kasabu, mjesto u općini Milići gdje podučava učenike i učenice slikarskim tehnikama. Na izložbi su izložene fotografije pejzaža iz Nove Kasabe iz perioda od 2019. do 2021. godine kao i učenički likovni radovi. Izložbu su posjetile i druge zvanice iz svijeta kulture i obrazovanja te pet najtalentiranijih učenika iz Likovne kulture od petog do devetog razreda kojima su uručene zahvalnice. Edukativni centar Nova Kasaba od septembra 2017. odlukom Vlade Kantona Sarajevo djeluje kao područna škola Osnovne škole „Malta“ iz Sarajeva. Nastavu na bosanskom jeziku u Novoj Kasabi pohađa 130 učenika.

– Ovu sam izložbu planirao tri godine te svaki put bi nešto iskrsnulo, a pogotovo zbog pandemije Corone i restrikcija. Želja mi je bila da sve učenike i učenice iz Edukativnog centra Nova Kasaba dovedem na izložbu kako bi imali jedan lijep izlet i uspomenu sa popratnim programom posjećivanja galerija obilaska grada i lijepim druženjem. Kako se epidemiološka situacija popravila, na prijedlog direktora JU OŠ „Malta“ odredili smo 22. maj ove godine koji je ujedno i Dan osnovne škole Malta. San ili želja mi se ostvarila, jer sam uspio pored svih poteškoća da organiziram i pripremim ovu izložbu za ovaj svečani dan. Izložba sadrži preko 50 umjetničkih radova i velika mi je čast i zadovoljstvo što smo na prvi dan otvorenja prodali 12 umjetničkih radova te ovi putem se želim zahvaliti svim dobrim ljudima koji su svoju humanost izrazili kupovinom umjetničkih radova. Nadam se da će svi umjetnički radovi biti prodati a prihodi će biti uloženi u kupovinu što boljeg i kvalitetnijeg školskog i likovnog materijala za potrebe učenika i učenica Edukativnog centra Nova Kasaba. Izložbu je sponzorirala  JU OŠ „Malta“ kao i nekolicina nastavnog osoblja iz Edukativnog centra Nova Kasaba kao i podrška prostora galerije Berise akademija. Bez njihove podrške ovaj projekat bi bio nemoguć. Zato se želim još jednom zahvaliti na njihovoj nesebičnoj podršci za realizaciju ove izložbe – kaže profesor Konaković.

Izložba traje do 29. maja ove godine, otvorena je svakim danom za posjete i ima humanitarni karakter, a prihod od prodatih fotografija i slika bit će iskorišten za nabavku likovnog i školskog materijala za potrebe učenika Edukativnog centra Nova Kasaba.

Umjetničke radove moguće je kupiti na licu mjesta u Galeriji Berise, u ulici Avdage Šahinagića 14 u Sarajevu ili na zadnji dan izložbe. Za više informacija možete se obratiti organizatorima izložbe putem društvenih mreža.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti