Ove tri Balaševićeve pjesme će se naći u udžbenicima za osnovce

Piše: Redakcija

Tri pjesme Đorđa Balaševića ulaze u udžbenike srpskog jezika za osnovne škole u Srbiji, prenose tamošnji mediji.

Pasnonski mornar, kako ga mnogi pamte, smatra se jednim od najvećih regionalnih kantautore, te njegova djela će analizirati učenici. U udžbenicima za osme razrede naći će se “Drvena pesma”, a niži razredi će analizirati pjesme “Devojka sa čardaš nogama” i “D-moll”.

– Važan je zato što je raznolik, a to je ono što odlikuje našeg dragog Đoleta Balaševića. Tako imamo “Devojku sa čardaš nogama”, veselu, poletnu pjesmu. Zatim “D mol”, tužnu ljubavnu pjesmu, i za osmaše “Drvenu pjesmu” koja govori o snivanju jednog dječaka – kaže profesorica Ivana Lučić iz jedne novosadske osnovne škole.

– Nije ih baš lako razumjeti i nisu jednostavni, pa je na nastavnicima prelijep zadatak da zajedno sa učenicima analiziraju pjesme, pronalaze stilske figure, skriveni smisao i ta prenesena značenja – kazala je je ona za srbijanski “Kurir”.

Izvor: Kurir

(L.M)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti