Izlaganje kože solariju nije njena priprema za Sunce

Piše: Lejla Bejdic

Mr. sci. dr. Tamara Jovović Sadiković

Većina nas zna da je ljeto izazovno vrijeme za našu kožu. Toliko smo željni Sunca da zaboravimo da prekomjerno izlaganje ostavlja trajne posljedice na koži. Mnogo stvari o njezi kože kada se bliži ljeto znamo, ali sa specijalistkinjom dermatologije Tamarom Jovović Sadiković razgovarali smo detaljnije i razbili neke od najčešćih mitova.

Na koji način Sunce utječe na našu kožu?

– Sunčeve zrake u količini koja nije štetna po kožu utječu na proizvodnju vitamina D, daju koži lijepu zdravu boju, ali sunčanje pod intenzivnim utjecajem sunčevih UVA i UVB uzrokuje moguće maligne transformacije ćelija te pojave različitih oblika maligniteta kože, ali i fotostarenja.

Kako možemo kožu pripremiti za sunčanije ljetne dane?

– Prije svega, potrebno je kožu redovno mazati hidratantnim kremama i losionima, te obavezno koristiti zaštitni SPF faktor prije svakog izlaska. Sunčeve zrake mogu dodatno isušiti vašu kožu te je adekvatna njega kompletne kože veoma bitna.

Kako nezaštićena svijetla koža reagira na Sunce?

– Nezaštićenim izlaganjem UVA i UVB zracima dolazi do oštećenja kože koja se u ranoj mladosti ne primijete, ali kontinuirano izlaganje te pojava opekotina u adultnoj dobi mogu se pokazati kao smećkaste fleke nastale oštećenjima kože od Sunca. Koža lica postaje suha, naborana, bez sjaja i hidratacije. Naravno, te osobe ulaze u rizičnu grupu za nastanak prekanceroza i kanceroza kože i sluznica.

Možemo li biti alergični na Sunce?

– Posljednjih godina dolazi do povećane pojave alergija na Sunčeve zrake, koje mogu biti od veoma blagih u vidu svrbeža i crvenila, pa do promjena u vidu sitnih papulica, intenzivnog crvenila i pojave bula, odnosno mjehurova na koži. Veoma bitno je posavjetovati se s dermatologom, koji će preporučiti adekvatnu njegu i eventualno uključiti antihistaminike.

Na koji način kožu možemo pripremiti i očuvati zdravom na Suncu?

– Koža se njeguje tokom cijele godine i, ako je adekvatno hidrirana i nahranjena, spremna je za umjereno izlaganje Suncu. Ne treba se izlagati Suncu od 10:00 do 16:00, te je potrebno redovno koristiti SPF 30 do 50.

Mnogi pripremu za ljetne dane vide u odlasku u solarij? Šta Vi mislite o tome? Koliko je, zapravo, dobar solarij za kožu, ili štetan?

– Izlaganje kože solariju uopšte nije njena priprema za Sunce, intenzivno izlaganje arteficijalnom svjetlu, čak samo jednom, može dovesti do maligne transformacije. Dokazano je da osobe koje su mlađe od 30 godine išle u solarij imaju pet puta veći rizik za razvoj melanoma.

Koja je najbolja zaštita od UV zraka?

– Najbolja zaštita su adekvatni materijali koji ne propuštaju UV zrake, korištenje SPF krema i neizlaganje u terminu u kojem je UV zračenje najjače.

Ukoliko izgorimo na Suncu, kako trebamo tretirati kožu poslije?

– Kožu moramo hidrirati, te mazati losionima namijenjenim za kožu oštećenu UV zrakama, da se upalni proces smiri. Nikako se nakon toga ne treba izlagati ponovno Suncu u vrijeme najjačeg djelovanja zraka.

Koja je najbolja zaštita za ljude koji imaju problematičnu kožu (bubuljice, akne, ekceme)?

– Sada na tržištu postoji veliki broj krema s visokim SPF faktorom namijenjenih koži s aknama i ekcemima, te je najbolje posavjetovati se sa stručnjakom, koji će predložiti najbolju kremu.

Ukoliko imamo madeže na tijelu, kako ih je najbolje zaštititi?

– Maligni melanom najčešće nastaje na nepromijenjenoj koži, ne iz madeža, tako da je pogrešno zaštititi samo madež, prekrivanjem tog mjesta kako bi se zaštitilo od Sunca. Potrebno je kompletnu kožu zaštititi od Sunca adekvatnom kremom i tkaninom.

Najčešći mitovi koje treba razbiti

Koža je zaštićena u vodi…

– Naravno da nije, čak smo svi svjedoci da u vodi zbog osjećaja hladnije temperature više izgorimo nego direktno na Suncu. Iz tog razloga potrebno je korisititi vodootporne kreme za Sunce.

U zatvorenim prostorima ne treba nositi zaštitu…

– Ako smo i u zatvorenom prostoru izloženi Suncu, potrebna je zaštita, ali, ukoliko nismo, potrebno ju je nanijeti 20 minuta prije izlaganja Suncu.

Kada koža potamni, ne mora se nanositi zaštita…

– Naravno da to nije tačno. Pigment ne štiti kožu od karcinoma i malignog melanoma. Dokaz za to su maligniteti na osobama veoma tamne puti.

Koža je iza stakla zaštićena…

– Na svim mjestima gdje Sunčeve zrake mogu prodrijeti u našu kožu nismo zaštićeni, već je potrebno koristiti ranije navedenu zaštitu.

 

Gastro

Koliko je važan vitamin D za našu kožu?

 

– Vitamin D je veoma važan, jer učestvuje u različitim procesima koji naše tijelo čine zdravim. Međutim, dovoljno je 15 minuta izlaganja Suncu u bezbjednim terminima za neometano stvaranje vitamina D.

Koja je hrana najbolja za sigurnu kožu?

– Hrana bogata vitaminom C, cinkom, vitaminom A, zatim selen i vitamin E veoma su bitni za zdravu kožu. Razlog je što su to veoma jaki antioksidansi i utječu na procese obnavljanja kože.

Najviše razmišljamo o našoj koži, a kada je riječ o očima, kako njih trebamo zaštititi i koliko je zbog očiju preporučljivo izlagati se Suncu?

– Veoma je bitno naglasiti da je zaštita očiju od djelovanja UV zraka veoma važna. Nisu rijetki slučajevi melanoma oka, te je oči potrebno zaštititi tokom cijele godine sunčanim naočalama koje štite od UV zraka.

Preporučujete li obogaćenje prehrane Omega 3 kiselinama, kalcijem i beta-karotenom? Zbog čega?

– Da, naravno. Studije pokazuju da Omega 3 masne kiseline mogu znatno utjecati na zaštitu kože od štetnog UVA i UVB zračenja, te pomoći u terapiji akni, ali i u liječenju i preveniranju suhe kože sklone ekcemima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti