Otpad od koronavirusa može biti poguban za životinje i ekologiju

Piše: Preuzeti tekst

Otpad koji uključuje maske, plastične rukavice i ostale plastične materijale opasno prijeti okolišu. Treba ga se pravilno zapakirati kako bi se izbjegla smrt životinja.

Od jednokratnih zaštitnih maski za lice do gumenih ili plastičnih rukavica, predmeti kojima su se ljudi štitili od koronavirusa mogu biti fatalni za životinje u prirodi.
Auke-Florian Hiemstra iz Nizozemskog centra za bioraznolikosti i Liselotte Rambonnet sa Univerziteta u Leidenu pokrenuli su projekt u sklopu kojega su zamolili ljude da im šalju fotografije životinja zaglavljenih u rukavice, maske i ostalu zaštitnu opremu.

Potom su dobili fotografije i izvještaje iz cijeloga svijeta, od Brazila do Malezije, što je urednike časopisa Animal Biology Journal potaknulo da objave članak o novom valu otpada.
I kućni ljubimci, posebno psi, mogu stradati od novog otpada jer često progutaju maske za lice.

Ptice su maske počele koristiti kao materijal za gradnju gnijezda i pritom se mogu zaplesti u njihove gumene trakice.

– Otpad koji je nastao kao posljedica Covida nova je prijetnja životinjama jer je materijal koji štiti nas, za njih štetan – napisali su autori.

Stoga preporučuju ljudima da maske i rukavice odlože u nepoderive i čvrsto zavezane vreće i odlože ih u spremnike otpada koji nije za reciklažu.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još