Jedan slučaj na milion: 6 karcinoma za koje gotovo niko nije čuo

Piše: M. K.

Svi su uglavnom čuli za rak dojke, pluća, crijeva ili melanom, ali procjenjuje se da je u svijetu blizu 25 posto slučajeva karcinoma povezano s vrlo rijetkim oblicima za koje mnogi nisu ni čuli. Čak ni svi ljekari nisu upućeni, a u liječenju ovakvih vrsta angažirani su usko specijalizirani stručnjaci, čije se zajedničke konsultacije pokažu spasom za pacijente suočene s ovim bolestima

 Karcinom srca

Ovaj oblik raka, prema statistikama, javlja se kod 50 od milion ljudi. Naučnici vjeruju da je mala učestalost ovog oblika karcinoma posljedica činjenice da je srce rijetko izloženo kancerogenim i drugim štetnim tvarima – za razliku od, naprimjer, pluća koja neprestano primaju cigaretni dim i ispušne plinove.

Nastali tumor može dugo ostati neprimijećen, a moguće je saznati da postoje neki problemi sa srcem tek nakon što se pojave problemi sa srčanim ritmom ili nespecifični simptomi: jak umor, bol u prsima, visoka temperatura.

Karcinom vagine

Iako su svi ili gotovo svi čuli za rak jajnika ili vrata maternice, samo stručnjaci znaju za karcinom vagine, koji čini otprilike jedan posto svih karcinoma koji se javljaju u žena. Ovaj tumor se javlja uglavnom kod žena starosti 50-60 godina. Može biti sekundarna bolest i pojaviti se kao rezultat metastaziranja drugih maligniteta, ali može biti i nezavisno oboljenje.

Uzročnikom raka vagine smatra se humani papiloma virus, isti onaj koji je odgovoran za većinu slučajeva raka grlića maternice. Zbog toga je poželjno dobiti vakcinu protiv HPV-a za adolescentice prije seksualnog odnosa, a može biti korisno i za odrasle žene.

Karcinom lubanje i kičme

Ovaj oblik raka javlja se u jednom slučaju od milion. Bolest pogađa kičmu i dno lobanje. Naučnici su otkrili da maleni komad hrskavičnog tkiva koji ostaje u tijelu od embrionalnog kostura postaje izvor malignih ćelija.

Bolest polako napreduje, ali je vrlo agresivna. U većini slučajeva tumor ne reagira na tradicionalne pristupe liječenju: hemoterapiju, zračenje, imunoterapiju. Ljekari najčešće pribjegavaju hirurškom liječenju, izvodeći složene operacije uklanjanja tumora.

Karcinom pljuvačne žlijezde

Bolest se javlja kod jedne od 100.000 oboljelih od raznih karcinoma. Pacijent se žali na ukočenost lica, otežano žvakanje hrane, kvržice u uhu, obrazu i čeljusti. Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, pacijenti imaju dobre šanse za oporavak: petogodišnja stopa preživljavanja doseže 90 posto. Ako je karcinom uznapredovao, tada ga je teže liječiti, a prognoza za pacijenta postaje manje povoljna.

Rizik od razvoja raka pljuvačnih žlijezda povećan je kod pušača, kao i kod onih koji zloupotrebljavaju alkohol. Obično ljekari nude operaciju ili terapiju zračenjem da bi liječili ovaj oblik maligniteta.

Karcinom dojke kod muškaraca

Iako je kod žena rak dojke jedna od najčešćih bolesti, kod muškaraca ova bolest se javlja 100 puta rjeđe. Bolest pogađa jednog od 1.000 muškaraca. Najčešće se s njom susreću pacijenti stariji od 60 godina. Faktori rizika uključuju prekomjernu težinu, loše navike, izloženost hemikalijama, kao i genetske karakteristike.

Muškarci često i ne sumnjaju da mogu postati žrtve raka dojke, pa stoga ne žure na preglede kad pronađu neke od promjena i često ih jednostavno ne shvate ozbiljno. Karcinom dojke muškarcima se obično liječi na isti način kao i ženama: propisuju se operacija, hemoterapija, zračenje i ciljani lijekovi.

Karcinom slijepog crijeva

Ovaj oblik raka je također rijedak, evidentiran je u 0,5 posto svih pacijenata sa karcinomom. Mnogi smatraju slijepo crijevo nepotrebnim organom, što je uglavnom atavizam. Nedavno su naučnici promijenili mišljenje o njemu: sada se vjeruje da je slijepo crijevo izuzetno važno za imunitet i općenito bi bilo bolje da ga se ne uklanja.

Ljekari i pacijenti najčešće slučajno saznaju za rak slijepog crijeva. Nakon redovite operacije uklanjanja slijepog crijeva, organ se šalje patolozima koji otkrivaju malignu formaciju. Pacijentu je obično potrebna hitna hemoterapija i dodatna operacija, kako bi se zaustavilo širenje tumora u tijelu.

Prepoznavanje ovih rijetkih oblika raka je teško i često se slučajno ne otkrije. Ali, za druge, češće oblike raka postoje posebni skrining programi pomoću kojih možete utvrditi vjerovatnost njihovog nastanka ili prepoznati bolest u ranoj fazi. Ako mislite da je bolje napraviti testove za tumorske markere, nemojte to činiti bez ljekarskog recepta.

Pročitajte još