Dvije Dženane spojile su dvije ljubavi i, kada je sve stalo, snimile su album: „Sevdah i klasika“ ugledali svjetlo dana

Piše: M. K.

Pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić, ne samo da spašavaju stare sevdalinke od zaborava nego ih prilagođavaju savremenijim nagnućima

 

Svjetlo dana ugledao je album „Sevdah i klasika“ dviju bh. umjetnica, pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić. Album je 26. maja promoviran u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru, a promotori su bili prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. Dževad Šabanagić i doajen sevdaha Nedžad Salković, koji su svaki na svojevrstan način govorili o značaju ovog albuma za Bosnu i Hercegovinu.

Na promociji u Tuzli, koja je održana 28. maja u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, promotori su bili profesori s Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Amira Hadžagić Turbić, prof. dr. Sead Nazibegović te princ sevdaha Nedžad Salković, koji su naglasili kako je ovakav projekt značajan, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za svijet, a posebno za sevdalinku, koja je nematerijalno kulturno dobro Bosne i Hercegovine, te kao takva treba da bude pod zaštitom UNESCO-a.

Osim produkcijske kuće Hayat, podršku projektu je pružila i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) „Preporod“.

Sevdalinka je pjesma o želji za ljubavlju i o neispunjenoj ljubavi. Ona je umjetnički oblik u kojem se susreću strast i razum. Sevdalinka je dar Bosanaca i njihove zemlje Bosne i Hercegovine svijetu na čuvanje, koji je postao jedna od najcjenjenijih lirskih kreacija u evropskoj usmenoj narodnoj poeziji. Ona prikazuje sve aspekte intelektualne tradicije u životu bosanskog naroda. A, dvije Dženane, ne samo da spašavaju stare sevdalinke od zaborava nego ih prilagođavaju savremenijim nagnućima.

– Ponosna sam što smo u doba pandemije, u periodu kada je sve stalo, uspjele snimiti album, koji je sada napokon “isporučen” našoj publici – kazala je Dženana Šehanović Sarajlić.

Prema riječima sopranistice Dženane Huseinagić, ovaj spoj muzičkih pravaca spoj je dviju ljubavi. Prva je sevdah kao dio bh. kulturno-umjetničkog identiteta, a druga klasika za koju su se obje vrijedno školovale.

– Smatram da nisam mogla imati bolju saputnicu na ovom putu sljubljivanja sevdaha i klasike, te da će album sigurno pronaći put do srca naših slušalaca. Također, smatram da je ovo velika stvar u promociji sevdaha, osobito što spoj klasike i sevdaha nije tako čest – kazala je Dženana Huseinagić.

Jedna od sljedećih promocija njihovog albuma „Sevdah i klasika“ bit će u Brčkom, 26. juna.

Tekst prenesen iz aktuelnog printanog izdanja magazina “Azra”

Pročitajte još