Mlađe je i žensku slađe

Piše: Redakcija

Nedavno se u jednoj porodici odvijala prava drama. Kćerka, prelijepa i uspješna 35-godišnjakinja, odlučila se udati za slatkog radinog 29-godišnjaka.
Digla se kuka i motika. Ne znaš ko više jadi: ili njen otac ili njegova mater.
Njegova mater se buni što ga je smuntala starija:
– Što će ti, sunce moje, starija?! To je prefrigano, vidi joj se na očima. Vidiš da je ganjala karijeru, ko zna koliko se na njoj izredalo dok je došla gdje je sad. Ko zna može li više i rodit’. Za pet godina će ti grohnut’, a ti tek stas’o. Smotat će te k’o sarmu da ne vidiš ni majku ni rod. Vidi, bolan, finih curica k’o rumen jabuka.

Sin lijepo odgojen, poštuje mater, ali odlučio je on čvrsto koga će ženiti pa sad samo mora malo utješit’ i smekšat’ mater:
– Mamice, znam ja da ti to govoriš iz najbolje namjere. Ali, čekaj dok je malo bolje upoznaš, vidjet ćeš kako je to jaka i pozitivna žena. A vala i svak’ se za njom okrene. Bolje ti je ona nego neka mladica ko sa “Grand parade” koja nema ni odgoja, ni pameti, nego samo batake. A takvih je danas hejbet. Garant me ne bi takva jedna mimoišla da nisam pronašao svoju sreću.
Ljubi on mater, smiruje je, a ona se malo primiri, pa opet zvoc-zvoc.

Njen otac  pjeni li pjeni:
– Ženska glavo, što će ti balavac. Čitav ćeš ga život morat vući k’o slinu. Ne zna se taj ni hljeba najesti. Tebi treba muško, a ne dijete. Ono zet? Onome ja ne bih dao da mi auto opere, jer ne zna gdje je prednja strana.

Kćerka isto tako saburala, razgovarala s ocem, pokušavala fino izokola, govorila da je on divna osoba, da je čini sretnom i paženom.
I tako pokušavala, pokušavala i onda pukla:
– Dosta više i te tvoje priče! Šta smo mi od tebe imali, iako si, eto, stariji od mame deset godina?! Da nije nje bilo, ko zna kako bismo odrasli pored tebe, kojem je uvijek bilo važnije društvo, posao, kafana – a da ne spominjem sad i  rakiju – daleko bi nas to dovelo! Tek kad je legla kuja pod hambar, kad više fizički nisi mog’o, došao si tobe i sjetio da imaš ženu i djecu. Šutjela sam dosad, ali kad me već vučeš za jezik!

Taman stari zaustio da ospe paljbu o bezobrazluku i neodgoju, kad se javi njena majka. Smjerna i trpeća žena, koja mu se do sada nije nikad ozbiljno suprotstavila.
– Samo se ti udaj, kćeri, za tog mlađeg. Evo, ja sam sa starijim deset godina i šta sam dobila? Čovjeka ne. Oca da. Za sebe. Imala sam jednog oca i umjesto muža dobila drugog. On se ishojc’o prije mene pa i u braku dok god je mog’o. A kad bih ja htjela zrno veselja, prigovar’o bi mi i govorio podrugljivo hoću li to možda u minjaku u diskoteku. Nikad ni čovjeka, ni partnera, ni veselja, ni dogovora, ni putovanja, ni života. Mrtva penzija pod firmom ispravnog života u kojem se zna gdje je mjesto ženi, a gdje muškarcu. Samo ti uzmi tog svog momka. Ako ništa, moći ćeš progovorit’ ravnopravno, kako je i Bog ostavio da ljudi pričaju i slažu se. A na njemu se vidi da je jedan normalan momak. I da gleda u tebe k’o u abuzenze, a nije šonjo i prevarant pod maskom pravog muškarčine, kakvih danas ima na pasja preskakala!

Stari se poklopio, zalupio vratima i ufatio se daljinskog – jedine podrške u kući.
Mati je nastavila svoju ekspertizu. Govorila kako je to gomila gluposti da muško treba biti starije, jer, ko bîva, žensko prije sazrijeva. Ma, pun grad nezrelih pedesetogodišnjaka! Sve vječni dječaci, hahaha! Ko je zreo sa 25 zreo je i sa 45. A ko nije, džaba mu godine. Govorila je i kako je glupa priča o tome da žensko prije fizički grohne. Kaže: – Eno nam kreme, dijete, štikle, farbe za kosu. To su budalaštine usvojene da bi oni imali putere. E možemo i mi žene putera zgombat’. Ne kaže se džabe: Na puteru jaja cvrče!

Na kraju su se zagrlile, malo oplakale, pa se malo ismijale.
Svadba je sad 26. septembra. I njegova mati se poklopila. Još neće da prizna da je pogriješila, makar samo u tome što se miješala u sinovljev izbor, iako joj se nova snaha sve više sviđa. Čula sam da se hvali po komšiluku: – Snaha mi je jedna po jedna. Da sam je sama birala, ne bi mu bolju našla.
Možda to i ne misli, ali nadoći će u hodu.

Dok mi prepričavaju ova dešavanja, nešto mislim, ovo brakova što ja znam gdje je žena starija od muža ili gdje su tu negdje u godinu dana, bolji su od ovih gdje je muž plus pet i više. Tako je po mom uzorku, a za vaš ne znam.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti