Henkel, Bingo i RK Bosna završili čišćenje i poribljavanje bh. rijeka i jezera

Piše: Redakcija

 Zajedničko čišćenje voda

Čišćenjem Željeznice završena sedma sezona Henkelovog projekta Zajedno za čiste vode BiH. Henkel, Bingo i RK Bosna završili čišćenje i poribljavanje bh. rijeka i jezera: akcije na Miljacki, Željeznici, Boračkom i Malom Plivskom jezeru

Sarajevo – Čišćenjem korita i obale rijeke Željeznice pored Sarajeva, uz prisustvo medija i partnera projekta, 11. juna završena je još jedna sezona Henkelovog projekta Zajedno za čiste vode BiH. Tom prilikom prikupljeno je približno 350 kg smeća. U okviru ovog projekta, koji se održava sedam godina zaredom, sprovode se akcije čišćenja bh. rijeka i jezera od otpada. Ove godine one su propraćene novom aktivnošću – poribljavanjem autohtonim sortama ribe, s ciljem povećanja i obnove ribljeg fonda. Nakon poribljavanja Malog Plivskog jezera sa 1500 komada potočne pastrmke, uskoro slijedi i poribljavanje Boračkog jezera.

 Zajedničko čišćenje voda 

Članovi Ronilačkog kluba Bosna, jednog od partnera projekta Zajedno za čiste vode BiH, ove godine su sproveli ukupno četiri akcije čišćenja bh. voda: na rijekama Miljacki i Željeznici te Boračkom i Malom Plivskom jezeru.

Hrvoje Gavrančić

– Ponosni smo na rezultate, ali i razočarani zbog prizora koje smo zatekli na terenu. U dubinama jezera i rijeka, te na njihovim obalama nalaze se ogromne količine smeća: od stakla, plastične ambalaže, starih kućanskih aparata, dijelova automobila, pa čak i ostataka životinja. Na rijeci Miljacki prikupili smo više od 300 kg smeća. Sa dna Boračkog jezera i sa njegove obale uklonili smo oko 200 kg smeća, a Malo Plivsko jezero “lakše” je za 350 kg otpada. Tužno je što se godinama suočavamo s ovim problemom, koji svjedoči o nedovoljno razvijenoj svijesti građana o zaštiti životne sredine i potrebi za kontinuiranom edukacijom javnosti o ovoj temi. Jer svi želimo uživati u čistoj prirodi i ostaviti je takvom budućim generacijama – kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

 Zajedničko čišćenje voda 

Upravo informacije s terena su organizatoru, kompaniji Henkel, najbolji pokazatelj značaja projekta Zajedno za čiste vode BiH.

Erol Ferović

– Drago nam je što i ove godine zahvaljujući projektu Zajedno za čiste vode BiH iza sebe ostavljamo čiste dijelove rijeka i jezera, ali i bogatiji riblji fond. Ostajemo na putu zaštite životnog okruženja kao jedne od ključnih vrijednosti kompanije Henkel. Naša strategija održivosti podrazumijeva cijeli lanac vrijednosti i sretni smo što imamo partnere koji su prepoznali važnost ove teme i iskazali ogromnu volju i trud da projekt Zajedno za čiste vode BiH uspije. Stoga posebnu zahvalnost upućujem kompaniji Bingo d.o.o. Tuzla, Ronilačkom klubu Bosna i firmi Eko život koji su dali ogroman doprinos projektu. Zajedno možemo mnogo više, zato je važno da se svako od nas odgovorno odnosi prema prirodnim bogatstvima – kazao je Erol Ferović, Key account manager u kompaniji Henkel.

Zajedničko čišćenje voda 

Kako bi doprinijela akcijama čišćenja bh. voda, kompanija Bingo je u svojim prodajnim objektima organizirala prodajnu akciju Henkelovih proizvoda Persil, Bref i Somat. Dio sredstava od njihove prodaje usmjeren je na čišćenje rijeka i jezera BiH.

Tatjana Paunoski

– Kao najveća domaća kompanija, kroz različite projekte i aktivnosti, Bingo je posvećen unapređenju kvalitete života sredine u kojoj živimo. Ekološki proizvodi koje je Henkel plasirao kroz naše trgovine, akcije čišćenja sa Ronilačkim klubom Bosna i zbrinjavanje otpada koje radi Eko život, sjajan su primjer naše filozofije održivog rasta i razvoja, te vraćanja zajednici čiji smo član. Ponosni smo na dosadašnje rezultate i raduje nas buduća saradnja – izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanija Bingo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti