Darujmo krv, spasimo život

Piše: L. M.

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i Crveni križ Federacije BiH danas su uz podršku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić Londrc organizirali akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sarajevskoj Vijećnici, kojoj se odazvao veliki broj građana.

– Pozivam naše sugrađane da danas do 17 sati daju ono najvažnije – krv za spašavanje ljudskih života. U Vijećnici imamo građane širom Bosne i Hercegovine koji su došli u Sarajevo kako bi darovali krv. Upravo gledam u djevojku iz Orašja koja je jutros autobusom došla da bi dala krv. Zar to ne pokazuje koliko smo dobri i veliki ljudi – izjavila je gradonačelnica Sarajeva.

Akciju je svojim prisustvom podržao i specijalni predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler koji je naglasio da se akcija darivanja krvi nastavlja i sutra u drugim gradovima BiH.

– Izuzetno je važno što ovih dana pokazujemo solidarnost posebno u posljednjih godinu dana kada je svijet zahvatila pandemija. U tom smislu važno je da damo podršku i pomognemo. Zahvaljujem se svima koji su danas darovali krv – kazao je Sattler.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić podsjetio je da struktura Crvenog križa FBiH na godišnjem nivou organizira više od 450 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u cijeloj Federaciji. Tom prilikom se, kaže, prikupi oko 20.000 doza krvi za građane u BiH.

– Ovogodišnji slogan Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi „Darujmo krv- održavajmo svijet u životu“. To je veoma značajno jer bez krvi nema života. Apeliramo da danas i sutra građani budu davaoci krvi kako bi imali sigurne rezerve krvi za naš zdravstveni sistem – dodao je Hodžić.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Aida Đozo poručila je da ni korona nije mogla zaustaviti ljude da daruju krv.

– Korona nije prekinula život i potrebu za krvnim pripravcima. Zahvalni smo našim davaocima krvi što su ostali na visini svoje obaveze i zadataka. Ponosni smo da smo sačuvali davalaštvo krvi. Vjerujete potreba za krvi traje 365 dana u godini. Mi proslavaljamo samo ovaj jedan dan. Međutim, naši sugrađani daruju krv 365 dana u godini – istakla je Đozo.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti