Bila je Miss: 16-godišnjakinja izgleda kao da joj je 50

Piše: Redakcija

 

Lijevo je Raizel 2019., a desno ona prošle godine

 

Raizel Calago (16) bila je Miss u nekoliko navrata na Filipinima. Međutim, prošle godine počeo je njen pakao. Tada je praktično preko noći počela da primjećuje bore. Vrlo brzo je “ostarila” nekoliko decenija. Iako i dalje pohađa srednju školu, kada se pojavi na ulici, svi misle da je u pedesetim godinama.

– Promjene su počele da se dešavaju prvo u vidu osipa ispod vrata i lica. Boljelo me je na dodir. Onda, kada bi se osip povukao, ostale bi bore. Obilazili smo sve moguće ljekare ali niko nije imao pojma šta mi se dešava – kaže Raizel.

Konačno su u jednom trenutku došli do stručnjaka koji je otkrio izvor njenih problema. U pitanju je ekstremno rijedak poremećaj progerija ili Hacinson Gilford sindrom.

– I dalje sam mlada, a izgledam kao starica i sa tim moram da se pomirim. Ljudi često misle da sam starija od svoje majke, a ona je izrazito mladolika – kaže Raizel.

– Pošto se sve dešavalo u vrijeme pandemije, nosila sam masku pa mi je bilo malo lakše. Ne mogu da se pomirim sa svojim stanjem, stid me je da izlazim i zato i dalje nosim masku i ne planiram da je skinem. I komšiluk me pita šta mi se desilo, a ja prosto ne mogu više da odgovaram na ta pitanja. Samopouzdanje mi se potpuno srozalo i plašim se da nikad neću moći da vratim svoj nekadašnji izgled – očajna je ova tinejdžerka.

– Trenutno na cijelom svetu ima oko 200 dijagnosticiranih slučajeva progerije. Za tu bolest i dalje nema lijeka, tek se istražuje – kaže dr James Jang, koji joj je i identificirao bolest.

Izvor: Žena Blic

(M. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti