Zašto Segmedini ne daju na Olimpijske igre?

Piše: Redakcija

Mlada streljačica Segmedina Bjelošević na Svjetskom kupu u Osijeku postavila je novi državni rekord od 624,7 krugova pogodivši sve same centre.

Na svjetskoj listi Segmedina je zauzela 44 mjesto od 103 najbolje takmičarke svijeta koje su uspjele osvojiti bodove što je najbolji rezultat ikada u ženskoj konkurenciji, ali kako se čini sve to nije dovoljno Savezu BiH da je predlože za Olimpijske igre u Tokiju.

Segmedinin trener Nedžad Fazlija se na tu temu oglasio putem Facebooka, a njegov status prenosimo u cjelosti.

– Osamnaesto mjesto Segmedina Bjelošević je najbolji plasman jedne takmičarke iz BiH na svjetskim kupovima. 44 mjesto na svjetskoj rang listi najbolji plasman ikada. Postignutih 624,7 ili 600/600 krugova je trenutni državni rekord i naravno najbolji rezultat ikada u ženskoj konkurenciji, ali izgleda da to sve nije dovoljno nasem Savezu da je predlože za Olimpijske igre u Tokiju. U istoj situaciji je bio Nedžad Nećko Džanković, ali su njega stručno procedurama ranije izbacili iz igre. Njegovo 28 mjesto na svjetskoj rang listi takođe nije dovoljno dobro za Olimpijadu, naveo je Fazlija.

Ovim povodom oglasili su iz SK Sarajevo saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

“Jučer je na Svjetskom kupu u Osijeku naša takmičarka Segmedina Bjelošević pogodila 624,7 krugova čime je postavila novi državni rekord u gađanju zračnom puškom. Međutim, povod našeg obraćanja javnosti nije taj vanserijski rezultat koji je Segmedina postigla nego činjenica da se Streljački savez BiH prema nešem klubu i takmičarima ponaša ignorantski i krajnje zlonamjerno, a kulminacija se desila upravo nakon Segmedininog rezultata. Naime Streljački savez BiH je dobio quota place, pozivnicu za nastup na OI, ali prilikom prijave takmičarki za nastup na Olimpijskim igrama uopšte ne uzimaju u razmatranje Segmedinin državni rekord, 18 mjesto koje je osvojila na svejtskom kupu, ni činjenicu da na najnovijoj rang listi najboljih strijelaca Svijeta Segmedina zauzima odlično 44 mjesto. To je ujedno najbolji plasman jedne naše takmičarke na nekom svjetskom streljačkom kupu i najbolji rankin na Svjetskoj rang listi.

Poslali slabiju takmičarku

Zanemarujući te činjenice, Savez se opredijelio da na Olimpijadu pošalje trenutno slabiju takmičarku, Tatjanu Djekanović, koja je van forme, a nije nastupila ni na pomenutom svejtskom kupu. I u direktnom duelu na nedavno završenom EP u Osijeku Segmedina je bila bolja od Tatjane. Međutim politika u Savezu misli drugačije, pa za nastup na OI treba prijaviti Tatjanu Djekanović. Očito Savezu nije u interesu da se na olimpijadu pošalje takmičarka koja ima trenutno bolju formu kako je to praksa u većini zemalja u svijetu, koji organizuju olimpijska izborna takmičenja gdje se takmičari bore za mjesto u olimpijskom timu bez obzira na staru slavu, rejting koji su imali prije, status, medalje, osvojene quote i sl. Nakon tih izbornih takmičenja savezi prijavljuju najbolje, a ne na osnovu eventualne stare slave ili u našem slučaju nacionalne ili entitetske pripadnosti.

Nažalost nekorektan odnos prema takmičarima našeg kluba ogleda se i u tome da su iz Saveza sve učunili da opstruiraju dobijanje quota place za našeg najboljeg strijelca Nedžada Džankovića koji trenuto zauzima 28 mjesto na svjetskoj rang listi i 50 mjesta je bolji od Djekanovićke. Prlikom apliciranja za quota place kod ISSF-a Savez je prvo zakasnio sa slanjem dopisa za prvu raspodjelu quota mjesta, pa u dopisu nisu naveli Džankovića kao prioritet nego su tražili quota mjesto u bilo kojoj disciplini na zračnom oružju te na taj način svjesno umanjili šanse za Džankovića. Kada je našem Savezu bilo svejedno za koju disciplinu traže pozivnicu tako se i ponašala Svjetska streljačka federacija pa je našem savezu ponudila slobodnu quotu na zračnoj pušci za žene. Nadalje, na tom obrascu su nam ponudili i mogućnost da tražimo zamjenu te quote, što je naš klub i tražio, ali bezuspješno. Savez to nije prihvatio i članovi Upravnog odbora iz Federacije BiH su preglasani od 5 članova iz RS i odlučili se da prihvate mjesto za žene tj. za trenutno slabiju disciplinu.

Zvanični stav Svjetske federacije

Sada kada imao bolju takmičarku od Djekanovićke i to je problem pa se sada izmišljaju novi razlozi i argumenti da Segmedina ne može da ide na Olimpjadu, u vidu neke neaktuelne stare liste za period 2016-2020. Džanković i Segmedina su u životnoj formi, klub je puno uložio u njih u ovom olimpijskom ciklusu bez ijedne marke pomoći od Saveza, i svojim radom trudom i rezultatima na najbolji način su vratili uloženo, ali očito to Streljačkom savezu BiH nije dovoljno i nije im u interesu da na Olimpijadu ide najbolji.

Naš klub se obratio molbom prema Upravnom odboru SS BH i Olimpijskom komitetu BiH nastojeći da ukažemo na nepravdu koja se nanosi našim takmičarima ali još nismo dobili nikakav odgovor, već samo stav predsjednka Saveza Momčila Bodiroge da se oni vode nekom ranking listom za period 2016-2020!?

Dobili smo i zvanični stav od Svjetske streljačke federacije da naš Savez preko Olimpijskog komiteta BiH može prijaviti bilo koju takmičarku bez nekih posebnih kriterija, ali koja mora imati MQS normu, a to Segemdina ima i to najveću, sa državnim rekordom.

Po informacijama kojim raspolažemo do kraja sedmice je zadnji rok kada se može izvršiti zamjena takmičarki te molimo medije da nam pomognu u nastojanju da na Olimpijadu, kada već ne može najbolji strijelac BiH Nedžad Džanković, da bar ide trenutno najbolja takmičarka, a to je državna i apsolutna rekorderka Segmedina Bjelošević, stoji u saopštenju kojeg potpisuje predsjednik Skupštine kluba, Emir Guso.

Izvor: sport.avaz.ba

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti