“Medico-S”, najuspješniji centar za liječenje neplodnosti u BiH dio je Pronatal grupacije

Piše: Marketing

„Medico-S“ je vodeća klinika za liječenje neplodnosti i procedure vantjelesne oplodnje u BiH s izuzetno visokom stopom uspješnosti o čemu svjedoče na stotine sretnih parova. Dio je grupacije Pronatal iz Češke, koja je među liderima reproduktivne medicine u Evropi i to kao jedini Pronatalov centar van granica Evropske unije.

Kada je riječ o liječenju neplodnosti, koje su metode dostupne u vašem centru?

-Klinika“Medico-S”, kad govorimo o liječenju neplodnosti, u svom radu primjenjuje najsavremenije metode u oblasti biomedicinski potpomognute oplodnje te po kvalitetu usluga, stručnosti zdravstvenih profesionalaca nimalo ne odstupa od ostalih klinika u BiH, našoj regiji i Evropi. Kvalitet rada ustanove prepoznat je i od evropskog lidera na polju humane reprodukcije, te smo od aprila 2018. godine postali članica Pronatal grupacije, čije je sjedište u Češkoj Republici. Činjenica da je “Medico-S” prvi Pronatalov centar van granica EU predstavlja potvrdu kvaliteta našeg rada, a zahvaljujući partnerstvu s grupacijom Pronatal ZU „Medico-S“ usavršila je brojne metode koje smo i ranije primjenjivali kao što su PICSI, TIME LAPSE, MACS, IVM, Vitrifikacija embriona, TESE, TESA, PESA, Krioperzervacija uzoraka tkiva, a klinički embriolozi su prošli brojne dodatne edukacije, te su u pripremi DNK fragmentacija i preimplantacijska dijagnostika – metode koje ne radi nijedna klinika u zemljama Jugoistočne Evrope. Također, proširili smo i tim domaćim i regionalnim stručnjacima, koji su svoja zvanja u oblasti humane reprodukcije i embriologije sticali u zemlji i inozemstvu.

U prosjeku, koliko parova godišnje uspije ostvariti trudnoću u „Medico-S“ klinici, odnosno koliko beba je rođeno iz VTO postupaka?

-U 2019. i 2020. godini, procent uspješnosti u broju ostvarenih kliničkih trudnoća na mjesečnom nivou iznosio je od 45,7% do 64,2% (procent uspješnosti posupaka VTO uslovljen je medicinskom problematikom i starošću parova koji ulaze u postupak). Prosječna starosna dob pacijentica ZU „Medico-S“ iznosi 36,5 godina, što ovaj procent čini još značajnijim. ZU „Medico-S“ je članica Evropske asocijacije za humanu reprodukciju (ESHRE) te se podaci i rezultati rada ove klinike objavljuju i na zvaničnoj EIM listi, Komisije za analizu i izvještavanje podataka u Briselu.

Od 2007., a zahvaljujući procedurama rađenim u našoj ustanovi, na svijet je došlo više od 1400 beba, što je sreća od svega veća za više stotina parova. Kada govorimo o podacima u vezi s uspješnosti procedura, stav naše ustanove jeste da za konačni procent uspješnosti uzimamo broj rođenih beba. Broj ostvarenih trudnoća je daleko veći, te, iako se i ti procenti valorizuju u svjetskim i evropskim klinikama koje se bave reproduktivnom medicinom, nažalost, ne završi se svaka trudnoća rođenjem bebica. Ipak, mišljenja smo da je rođenje beba i sreća roditelja pravi i možda jedini pokazatelj uspješnosti rada neke klinike.

Postoji li problem, odnosno dijagnoza koja se izdvaja po učestalosti kao osnovni problem steriliteta?

-Neprohodnost jajovoda, policistični jajnici, nepovoljan hormonski status žene, te loš nalaz spermograma su glavne indikacije za postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, a imamo i sutuacija gdje ne postoji vidljiv problem kod parova, ali do prirodnog začeća jednostavno ne dolazi. U tom slučaju je riječ o idiopatskom sterilitetu.

Koliko u samom procesu liječenja steriliteta ili postupka vantjelesne oplodnje (VTO) u „Medico S“ učestvuje psiholog?

-Psiholog je važan, tačnije neizostavan dio našeg IVF tima. Sam proces liječenja steriliteta može biti dugotrajan, neizvjestan i iscrpljujući, što nekada čak i parovima koji su spremno ušli u postupak može oslabiti kapacitete ličnosti i onemogućiti adaptivno nošenje sa svim fazama procesa vantjelesne oplodnje. Prolazak kroz ovu situaciju potpuno mijenja način života svakog para, počevši od socijalnog života, partnerskog odnosa, profesionalnog angažmana – posebno u slučaju ženskog partnera koji mora da često odsustvuje s posla i u konačnici finansijskog momenta, posebno kod parova koji moraju često da putuju. Sve to u nekim situacijama dovodi do osjećaja kod parova ili pojedinca da gube kontrolu nad vlastitim životom. Psihološko savjetovalište doprinosi emocionalnoj stabilosti ličnosti, te smo mi jedna ustanova koji zapošljavaju psihologa na puno radno vrijeme.

Ko su stručnjaci „Medico-S“ tima?

Okosnicu „Medico-S“ tima čine domaći i regionalni stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u oblasti reproduktivne medicine. Budući da Pronatal grupa okuplja 9 IVF centara zajedno s domaćim, bosanskohercegovačkim stručnjacima, rade i ljekari iz Zagreba, Beograda i Praga.  Moderna tehnika rada, primjena najsavremenijih metoda liječenja i, prije svega, visoki standardi kvaliteta za rezultat imaju izuzetno visoku stopu uspješnosti procedura vantjelesne oplodnje.

Osim stručnjaka reproduktivne medicine, ginekologa i embriloga, klinika „Medico-S“ okuplja i druge specijaliste kao što su urolozi, endokrinolozi, hematolozi, radiolozi, potom stručnjaci iz oblasti nutrigenetike i kvantne medicine. Ovaj sveobuhvatan pristup pruža mogućnost kompletnog uvida u zdravstveno stanje pacijenata, utvrđivanje i otklanjanje problema te prijedlog najboljeg plana liječenja.

Olakšan pristup donorskom programu i savremenoj preimplantacijskoj dijagnostici

Budući da je klinika „Medico-S“ članica grupacije Pronatal,  pacijentima je otvorena mogućnost veoma dobre saradnje sa svim ljekarima iz grupacije, a olakšan je i pristup programu vantjelesne oplodnje s doniranim reproduktivnim ćelijama.

Također, pacijentima su dostupne metode preimplatacijske genetske dijagnostike, a veći dio pripreme za sam postupak je moguće obaviti u centru u Banjoj Luci.

 

Pronatal broji devet IVF centara

Pronatal grupa okuplja 9 IVF centara te zajedno s domaćim, bosanskohercegovačkim stručnjacima, rade i ljekari iz Zagreba, Beograda i Praga.  Moderna tehnika rada, primjena najsavremenijih metoda liječenja i, prije svega, visoki standardi kvaliteta kao rezultat imaju izuzetno visoku stopu uspješnosti procedura vantjelesne oplodnje.

 

 

 

Pročitajte još