Hud(nik)

Piše: Redakcija

Otkrila sam metodom slučajnog uzorka da su FB, Instagram, Twitter, i ostali k..ci i palci od društvenih mreža, sve male mace naspram online igrice znakovitog naziva „Čovječe, ne ljuti se”. E eto ta naizgled benigna igrica u svojim sobama za igru krije prave male raspašoj kružoke. Otvoriš profil, nabaciš tzv. nick (ili po narodni „lažnjak”) iz kojeg je sve jasno, tipa Malena, Vatrena, Tigrica, Zgodni, Obdareni i sl. Niko ti ne zna ko si, a na osnovu nicka sve ti se samo servira. Helem, raj je ovo za sve one željne zabave “pod maskama”.

Priča mi jedna moja dobra jaranica da je i ona s ovim čudom belajisala. I malo je falilo da joj se i brak i porodica raspadnu. Jer je nedavno imala i ona na šta ograjisat’. Gdje god se okreneš nake sihire. E ove koje idu putem ekrana ubjedljivo su najteže za skinut’.

Priča mi da je uhvatila svog hairliju u igranju te opasne igrice. Za njega bih prva ja ruku u vatru stavila i rekla da je taj misaono milion svjetlosnih godina udaljen od tog jeftinog svijeta. Ali, ne lezi vraže! Šejtan nađe put do svakoga. Njen muž, nazovimo ga Robin Hud, inače jedan finiiii otac četvero fine djece i to sve da ne može biti bolje – dvoje ženske i dvoje muške, a u društvu poznat kao uspješan biznismen, zaželio malo zabave iza stora, i hop na igricu.

U početku je to bilo, vjerujem, samo ubijanje vremena, odnosno relaksacija od svakodnevnih napornih obaveza, međutim, Hud(nik)u se osladilo kad je vidio koliko slobodnih žena, raspuštenica, udatih a željnih zabave, žele da baš s njim zaigraju partiju i puste da sve figure „Čovjeka koji se ne ljuti” utjera baš u njihovu kućicu.

Malo po malo, došlo se i do davanja brojeva telefona, pa je naš Robin Hud, uzoriti suprug i otac četvero malodobne djece, imao i mogućnost izbora, da l’ da se odluči za strastvenu, vatrenu Tigricu ili neku nježnu koja treba njegovu zaštitu poput Malene ili Smokvice.
I tako igra krenula, zahuktala se, bilesi nije više dovoljno samo online, nego bi naš Hud i Šervudsku šumu napustio, gdje god treba da dođe i spasi jadnu djevu bajnu.

Naravno, žena i djeca o tome nemaju pojma, sve dok se jednom ne omače poruka i sve se otkri. Došlo do razvoda braka zamalo.
– Ovaj moj se, kad sam našla poruku sljedećeg sadržaja: “Želim da se igramo i uživo”, naš’o u neobranom grožđu. Gled’o u pod, muški jado se crvenio, ni zucn’o nije. A kad sam mu ja krenula befel držat’, tres’o se Marin Dvor sve do vrha Mome i Uzeira! Mene i djecu si naš’o brukat’, furdo od muškarca! Da si kakav, povalio bi dotičnu i mirna Bosna. A ti se nakih igrica igraš i malkice bi flertov’o i mimo tastature! Što se sa mnom malo ne poigraš pa da te šutnem k’o prikazu nasred polja! Pijun si ti, kako god da okreneš. Nikad od tebe Kralja!

Nagovori se ona njemu tako i suzbije problem u nastajanju. Međutim, gorka pilula u grlu ostaje. Ne znam hoće li ona ovo ikad moć’ zaboravit’. On se pokunjio k’o kakva seoska mlada koju su zategli u komšijinoj štali. Boga pitaj što on još zna a da žena ne zna. Zato stavio rajsferšlus na usta i ni mukajet.

A od Robina Huda osta samo Hud(nik), jer je izgleda tek sad vidio da fakat hajra nema u virtualnom svijetu. I da u stvarnom svijetu čovjek kad nešto zasere, prije ili kasnije to mora polizat’.
Sad kad je sve postalo upitno, i brak i djeca i uspješan biznis, nigdje Robina zglave, samo Hud(nik) strepi šta će mu biti sa životom i proklinje i igrice i svaku online zabavu. Al’ ko mu je kriv, jer kako igra i kaže “Čovječe, ne ljuti se”.
Človek, ne jezi se. Važno je ipak da su svi tvoji pijuni ostali netaknuti u tvojoj kući.

Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još