Marina Kikanović nas vodi u Dubai: Od pustinjskog ribarskog sela do centra luksuza, biznisa, ekonomije i turizma          

Piše: Redakcija

Jednom mjesečno Marina Kikanović, supruga bh. košarkaškog internacionalca Elmedina Kikanovića, za “Azru” piše o najpoznatijim destinacijama koje je do sada imala priliku posjetiti. Pričajući vlastita iskustva o kulturi, modi, gastronomiji…, diplomirana pravnica i magistrica energetike ovog puta nas vodi u Dubai, najnaseljeniji grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Svoje sugestije i ideje šta biste voljeli da čitate u nekom od narednih brojeva možete slati na Marininu Instragram stranicu @travelmimii

Današnji Dubai je centar luksuza, biznisa, ekonomije, turizma najviše kategorije, najviša zgrada na svijetu se nalazi upravo ovdje, ali samo prije dvadeset ili trideset godina to nije bilo baš tako. Vjerovatno ste već viđali uporedne slike iz 1980., 1990. ili ranih dvijehiljaditih godina, kada je ovaj grad bio, ustvari, pustinjsko ribarsko selo s malim brojem stanovnika. Vrtoglavi uspon Dubaija u nekoliko posljednjih decenija doveo je do nevjerovatne transformacije ribarskog sela u svjetsku metropolu, poslovni centar Zapadne Azije. Danas u Dubaiju živi više od tri i po miliona ljudi. Uglavnom su to stranci koji su došli da rade, a neki su kasnije ostali i da žive u ovoj metropoli.

Geografski položaj Dubaija omogućio je ovom Emiratu strateški važnu poziciju u trgovini, a sam grad je kroz historiju bio luka od izuzetnog značaja za taj region. Posebno se to odnosi na trgovce iz Irana i brojne druge svjetske trgovce. Početkom dvadesetog vijeka Dubai je bio poznat po trgovini biserima. Međutim, pojava vještačkih bisera i velika ekonomska kriza 1929. godine znatno su naškodile razvoju Dubaija, a mnogi su usljed siromaštva emigrirali u potrazi za boljim životom. Na čelu Dubaija od 1958. godine bio je šeik Rashid Bin Sajed Al Maktum i on je koristio prihode koji su dolazili od trgovine u izgradnju infrastrukture, uvođenje struje, telefona. Godine 1959., sagrađen je prvi hotel u Dubaiju, a 1960. je otvoren prvi aerodrom. Šezdesetih godina dvadesetog vijeka Dubai je bio poznat po trgovini zlatom. Ogromne količine zlata su uvezene iz Engleske, a kasnije su ih distribuirali na tržište Indije. Godine 1966., otkriveno je nalazište nafte u Dubaiju, što je predstavljalo prekretnicu u razvoju grada, koji u to vrijeme doživljava eksploziju uz porast populacije od 300%. Brojni internacionalni radnici, uglavnom iz Indije i Bliskog Istoka su naselili ovaj emirat koji doživljava vrtoglavu ekspanziju uz enormnu izgradnju infrastrukture. Dubai se nalazio pod protektoratom Velike Britanije, a to se promijenilo 1968. godine, kada je naređeno da se sve britanske trupe povuku. Godine 1971., potpisan je sporazum o ujedinjenju 6 emirata: Abu Dabi, Šarjah, Ajman, Um al Kuvain i Fujairah. Ras al Kaimah se priključio uniji kao 7. emirat 1972. godine. Pregovori s Bahreinom i Katarom nisu dali rezultata, tako da ove dvije države nisu pristupile Uniji.  Sljedeće, 1973. godine, uvedena je jedinstvena valuta u Emiratima – UAE dirhem.

KLIMA

Prije nego počnemo s opisom današnjeg Dubaija, napisat ću nešto o samoj klimi. Ona je specifična i uglavnom određuje vrijeme posjete Dubaiju, budući da je ekstremna, posebno u ljetnim mjesecima. Dubai leži na Arapskoj pustinji i ima vrelu pustinjsku klimu. Ljeta u Dubaiju su duga, vrela s prosječnim temperaturama iznad 40 Celzijevih stepeni i ogromnom vlažnošću zraka. Čak i u toku noći temperature iznose približno 30 stepeni Celzija. Najviša zabilježena temperatura u Dubaiju je 48,8 Celzijevih stepeni. Putovanje u Dubai u ljetnim mjesecima nije preporučljivo zbog navedenih vremenskih uslova, ali i tada postoje određene povoljnosti koje će vas natjerati da još jednom razmislite. Naime, cijene u hotelima su znatno niže u ljetnim mjesecima, nego recimo u novembru, decembru ili januaru, kada je grad pun turista. Dubai je postao omiljena destinacija za fudbalere iz cijelog svijeta, koji svoju zimsku pauzu uglavnom provode u ovom emiratu. Osim znatno nižih cijena smještaja, brojne aviokompanije imaju i akcijske cijene letova u vrelim ljetnim mjesecima. Ukoliko želite da obilazite atrakcije Dubaija u ovom periodu, preporučujem rane jutarnje sate, kada temperature još nisu previsoke, ili kasne večernje sate ukoliko ste ljubitelji romantičnih šetnji ili posjeta restoranima. Temperatura vode je također visoka i imat ćete osjećaj da ste u džakuziju, a ne u vodama Persijskog zaliva. Ne zaboravite, ipak, da je ovo drugi grad na svijetu po broju hotela s pet zvijezdica, tako da ćete kao turisti imati široku ponudu najkvalitetnijeg smještaja na svijetu, a svi hoteli uglavnom u toku ljeta nude bazene s različitim temperaturama vode. Bit ćete u prilici da birate da li ćete se brčkati u vodi od 19, 21, 23 ili više stepeni. Sve su to argumenti koji će vas navesti da posjetite Dubai ljeti, naravno ukoliko imate visok prag tolerancije na ekstremne temperature zraka kao i veliku vlažnost.

BURJ KHALIFA

Burj Khalifa je neboder i ujedno najviša građevina na svijetu visine 818 metara. Ima 206 spratova, a građen je nepunih šest godina. Izgradnja ovog impozantnog zdanja koštala je više od četiri milijarde dolara, a idejni arhitekt je Amerikanac Adrien Smith. U ovom neboderu se nalazi više od 30.000 stanova, devet hotela, nekoliko bazena i spa centara. Cilj izgradnje ove senzacionalne građevine je razvoj turizma na ovome području. Ekonomiju Dubaija ne čini isključivo nafta, kako bismo uglavnom svi pomislili. Cilj vlasti je diversifikacija prihoda, smanjenje udjela nafte u ukupnom BDP-u, a turizam je preuzeo izuzetno važnu ulogu u tome u posljednjih 20-ak godina. Turistima su na raspolaganju tzv. platforme za panoramsko posmatranje grada koje se nalaze na 124., 125. i 148. spratu. Preporučujem vam da svoje mjesto rezervišete, jer uglavnom su velike gužve, a i cijene obilaska su znatno više ukoliko niste prethodno rezervisali. Bit ćete oduševljeni spektakularnim panoramskim pogledom, svjesni činjenice da se upravo vi nalazite na najvišoj zgradi na svijetu, što svakako predstavlja jedinstveno iskustvo.

DUBAI MALL

Dubai mall je jedan od najvećih šoping centara na svijetu po ukupnoj površini koju zauzima. Nalazi se u centru Dubaija, pored Burj Khalife u sklopu kompleksa Dubai Downtown, čija je ukupna vrijednost iznad dvadeset milijardi dolara. U tržnom centru vam je na raspolaganju 1.200 butika i prodavnica. Ovo je ujedno i najposjećenija šoping zona na svijetu, a 2015. godine je imao ukupno 92 miliona posjetilaca. Njegova ukupna površina je ekvivalentna površini pedeset fudbalskih igrališta. U sklopu zdanja je i hotel s 250 luksuznih soba, 120 kafića i restorana, parking za više 14.000 automobila. Ove brojke zaista djeluju nevjerovatno, ali tu nije kraj sadržajima u ovom kompleksu. Dubai mall također posjeduje i klizalište, kao i mali ledeni grad. Osim klizanja, sankanja, ovdje možete i gledati utakmice hokejaške lige na ledu. Zamislite situaciju u kojoj ulazite u šoping centar, vanjska temperatura je iznad 40 stepeni, a unutra vas čeka ugodnih 16 stepeni. Zatim se uputite ka ledenom gradu, oblačite skafander, rukavice i ostalu zimsku opremu i uživate u zimskim sportovima na temperaturama ispod nule, a sve to u gradu koji leži na pustinji. Zaista nevjerovatan prizor i posebno iskustvo. Dubai akvarij i podzemni ZOO je atrakcija koju trebate posjetiti, posebno ako putujete s djecom. Ovdje ćete uživati u razgledanju podvodnog svijeta, a vidjet ćete i morske pse.

BURJ AL ARAB

Burj al Arab je jedan od najviših hotela na svijetu – 321 metar. Već ste navikli na standarde Dubaija, većina stvari je “naj” u svojoj kategoriji (najviši, najskuplji, najposjećeniji, jedini…). Osim visine, ovaj hotel je jedinstven i po tome što je jedini hotel na svijetu koji je kategorizovan sa sedam zvjezdica. Nalazi se na vještačkom ostrvu i udaljen je od glavne Jumeirah plaže 280 metara. Povezan je privatnim mostićem s kopnom, odnosno navedenom plažom. Heliodrom hotela je korišten za spektakularne događaje kao što su teniski mečevi (Andre Agassi i Roger Federer 2005. godine), a bio je korišten i kao bokserski ring, golf teren (najpoznatiji golfer svijeta Tiger Wods). Noćenje u predsjedničkom apartmanu košta 24.000 američkih dolara, što ga svrstava u kategoriju najskupljih hotela na svijetu. Hotel ima šest restorana, neki od njih su sa spektakularnim panoramskim pogledom na Dubai, a restoran Al Mahara je ponovo iz kategorije “naj” – najposjećeniji restoran u Dubaiju. Nalazi se ispod nivoa mora sa centralnim akvarijem kojim plivaju razne vrste šarenih ribica. Nevjerovatan ambijent i luksuzan interijer svrstavaju ovaj restoran među deset najljepših na svijetu prema izboru brojnih magazina. Na meniju se nalaze uglavnom riba i brojni drugi specijaliteti od morskih plodova, kao i najukusnija jela azijske kuhinje.

SAFARI U PUSTINJI

Vratimo se sada onom izvornom što Ujedinjeni Arapski Emirati nude, što je bilo osnova izgleda Dubaija duže od nekoliko decenija, a to je pustinja i njen fini pjesak, prekrasne pješčane dine, zatim dio pustinje s crvenim pjeskom. Sve to vam je nadohvat ruke i vrijedi jedan dan izdvojiti za safari u pustinji i odmoriti se od najspektakularnijih, najglamuroznijih, najviših arhitektonskih čuda koja krase Dubai. Vratimo se iz neslućenih visina nebodera prirodi, odnosno u ovom slučaju pustinji. Turistima su na raspolaganju odlično organizovane ture, gdje poslovično ljubazno domaćini dolaze po vas u moćnim džipovima i onda kreće pustinjska avantura. Bit ćete u prilici da vozite kvadrocikl, jašete kamile ili konje, jedete tradicionalnu hranu, uživate u bajkovitom zalasku Sunca na najfinijem pustinjskom pjesku. Za najljepše fotografije sačekajte da se Sunce spusti niže i tada ćete imati najljepše nijanse boja pjeska i kreirat ćete uspomene koje ostaju za cijeli život.

DUBAI FRAME

Dubai frame ili u prijevodu s engleskog “Ram Dubaija” je još jedno od arhitektonskih čuda ovoga emirata. Često je opisivan kao najveći ram za sliku na svijetu. Otvoren je 2018. godine i visok je 150 metara. Nalazi se u predivnom Zabeel parku. Ovo je projekt dizajnera Fernanda Donisa, koji je pobijedio na takmičenju organizovanom od vlasti Dubaija. Više od hiljadu izlagača je učestvovalo u ovome takmičenju, a zadatak je bio dizajnirati novi simbol Dubaija. Donis je Dubai vidio kao grad s već i previše spektakularnih građevina i njegova ideja je bila da se izgradnjom ovog impozantnog rama, ustvari, “urami” slika cijelog grada. Pobjednik takmičenja je dobio nagradu od 100.000 američkih dolara, a zbog određenih nesuglasica s vlastima Fernando Donis je optužio drugu stranu za krađu intelektualne svojine. Sam ram je postavljen tako da se s jedne strane vide svi impozantni i arhitektonski čudnovati simboli Dubaija, a s druge se vidi stari Dubai.

DUBAI MIRACLE GARDEN

Ovi vrtovi čuda su atrakcija koju turisti rijetko propuštaju. Park je otvoren na Valentinovo 2013. godine i najveći je park na svijetu s prirodnim cvijećem (više od 50 miliona vrsta). Vrtovi čuda u Dubaiju su ušli u Guinnessovu knjigu rekorda u tri kategorije: svjetska najveća vertikalna bašta, Air Bus A 380 koji se nalazi u kompleksu je najveća cvjetna skulptura na svijetu, a skulptura Mickeya Mousea je najveća skulptura na svijetu napravljena od zelenila i cvijeća za koju je potrošeno 100.000 biljaka i teška je nevjerovatnih 35 tona. Ovi vrtovi su otvoreni od oktobra do aprila svake godine, a zatvoreni su u toku vrelih ljetnih mjeseci zbog visokih temperatura. Godine 2015., otvoren je zaseban dio vrtova čuda i nazvan je Dubai Butterfly Garden. Ovaj dio kompleksa je dom za više od 15.000 leptira i najveći je zatvoreni kompleks ovog tipa na svijetu, a prvi u tom regionu. Vrtovi čuda imaju ugovor s Disneyem tako da se ovdje nalaze brojne cvjetne skulpture Disneyevih junaka: Minnie Mouse, Goofy, Donald Duck, Dewey, Louie. Kada vam dosade obilasci građevina od čelika i betona, opustite se u ovome prirodnom raju. Postavke se uglavnom mijenjaju, tako da vas svake godine očekuje novo iznenađenje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti