Djevojčica (2) umrla kad je progutala bateriju iz daljinskog: Kiselina iz baterije joj sagorjela crijeva

Piše: Redakcija

Harper-Lee Fanthorpe tragično je preminula tako što je progutala bateriju iz daljinskog upravljača i kad joj je kiselina iz baterije sagorjela crijeva i ušla u glavnu arteriju.

Njena majka, ožalošćena Sacey, u suzama objašnjava da se sjeća kako su njene posljednje riječi bile: “Mama, trebaš mi”, prenosi BBC.

Nije bila svjesna da je djevojčica nešto progutala dok nije pronašla daljinski upravljač sa baterijom koja nedostaje.

O djevojčici se tog dana brinula njena starija sestra Jamie, koja je opisala trenutak kada se djevojčici glava “iznenada vratila unazad” prije nego što je počela da povraća krv.

– Nije reagovala. Samo je jako zasukala, oči su joj se zatvorile i nije mogla da mi odgovori, kao da nije bila tamo – rekla je.

“KUĆA JE TAKO TIHA”

– Rekla sam joj da je volim i tada sam je posljednji put videla. Na pola operacije, hirurg je izašao i rekao mi da misle da je progutala bateriju – objasnila je majka za BBC.

Two-year-old girl dies after swallowing remote control battery

Kao i daljinski upravljači, male kružne baterije koriste se u širokom spektru proizvoda, uključujući ključeve od automobila, satove, igračke i kuhinjske vage.

Harper-Lee je pretrpjela srčanu aritmiju tokom operacije i umrla, a istraga o njenoj smrti presudila je da je to bilo slučajno.

Stariji mrtvozornik, rekao je:

– Postoji vrlo jasna zabrinutost zbog ovoga u javnom zdravstvu. To je pogodilo puno djece. Vlada Velike Britanije pokrenula je početkom ove godine kampanju za sigurnost baterija.

Majka dodaje:

– Nismo znali kolika je opasnosti toga. Baterije – one su u svemu – knjige za djecu, igračke. Morala sam da odem i kažem djevojkama da im je sestra preminula. Ostavila je vrlo veliku rupu u našim srcima. Ovih pet nedjelja bilo je apsolutno mučenje, osjećam se tako izgubljeno. Kuća je tako tiha.

Roditelji bi trebali biti svjesni simptoma kao što su slinjenje i iskašljavanje krvi, kao i dijete koje pokazuje na grlo ili stomak, rekla je ona.

Odbor za zaštitu djece Staffordshire izdao je upozorenje roditeljima nakon smrti, ohrabrujući roditelje da “vjeruju instinktima i brzo djeluju čak i ako nema simptoma”.

Izvor: srbijadanas

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti