Večeras u 21 sat na BHT svjetska TV premijera filma „Quo Vadis, Aida?“

Piše: Redakcija

 

Ekskluzivno, na programu BHT1, film rediteljice Jasmile Žbanić „Quo Vadis, Aida?“, bit će emitiran večeras. Od 20 sati uživo iz Potočara razgovarat će se o mladima u Srebrenici koji su odrastali i borili se za svoje ciljeve bez očeva koji su ubijeni u genocidu. Višestruko nagrađivani film, čiji je koproducent Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) bit će emitiran u subotu 10. jula u 21.00.

Film je nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele filmske nagrade.

Filmska kritika film ocjenjuje kao ‘brutalan i šokantan film spisateljice i rediteljice Jasmile Žbanić u kojem postoji prava tragična snaga’( The Guardian).

„The New York Times“ ističe:

“Rigorozna iskrenost filma Quo Vadis, Aida? mučna je, dijelom i zato što ruši mnoga očekivanja koja se tiho vežu uz filmove o historijskim traumama. Često ih gledamo kako se ne bi suočili s okrutnošću historije, već kako bi sebe utješili pričama o otporu i junaštvu.”

„Variety“ bilježi:

“Ovo nije povijesni revizionizam, ako ništa, Quo Vadis, Aida? radi na ‘nerevidiranju’ povijesti, fokusirajući vapaj žrtava oko “oka oluje zla” – ne samo zla masakra, već šireg zla institucionalnog neuspjeha i međunarodne ravnodušnosti.”

Izvor: BHRT

(M.K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti