Jusuf Nurkić podsjetio na govor Angeline Jolie o Srebrenici

Piše: M. K.

-U julu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 8.000 bosanskih muslimana. Genocid u BiH najgori je zločin koji se dogodiu u Evropi od Drugog svjetskog rata. Zajedno možemo osigurati da se ta stravična djela više nikad ne ponove – poručio jedan od najpoznatijih i najpriznatijih bh. košarkaša u svijetu Jusuf Nurkić na svom Instagram profilu.

Uz objavu podsjetio je i  na prošlogodišnje video obraćanje filmske dive Angeline Jolie koja je na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, uputila poruku majkama Srebrenice, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jusuf Nurkić (@bosnianbeast27)

“Danas mislim na Majke Srebrenice i sve ostale preživjele, čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije dvadeset i pet godina. Mislim i na žrtve, posebno djecu, kojim je uskraćena prilika da žive, vole i imaju vlastite porodice. To je gubitak koji se ne može opisati riječima. Mislim i na sve ljude Bosne i Hercegovine, tu divnu srcoliku zemlju koja je u srcu Europe, i koja mi je dala toliko dragih prijatelja i prekrasnih iskustava, i koja će mi dovijeka simbolizirati snagu, toplinu i dostojanstvo. Svim Bosancima i Hercegovcima: šaljem vam moje saučešće i poštovanje, saosjećam sa vama”, poručila je Jolie.

Jolie je govorila mladim, kako u regiji tako i šire, o ulozi koju oni mogu imati u prevazilaženju mržnje, predrasuda i diskriminacije, rekavši:

“Ne morate biti sluge prošlosti. Možete se oduprijeti pokušajima da vas odvoje od bilo koga zbog njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti, religije ili boje njihove kože. Možete odbaciti diskriminaciju i govor mržnje, propagande i laži. Možete dijeliti viziju svijeta koji je izgrađen na jednakim pravima i pravednim zakonima, poštovanju različitosti. Svijet u kojem ne bi mogla uspjeti ona vrsta ubilačke agende koja je dovele do Srebrenice”, poručila je Jolie prošle godine.

 

Poznata holivdska glumica dva puta je bila u našoj zemlji. Prvi put sa sada već bivšim suprugom, također poznatim glumcem Brad Pittom i 2014. godine, kada je bila i u Srebrenici, gdje se je upoznala sa upoznala se s predstavnicama Udruženja Majke Srebrenice i razgovarala sa ženama koje su silovane u ratu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti