Završen ovogodišnji “Bookstan”: Festival dobre knjige, emocija i specijalih programa  

Piše: Redakcija

Šesti po redu Međunarodni festival književnosti “Bookstan” završen je jučer. U četiri dana festivala koji je počeo u srijedu 7. jula predstavljeno je više od 30 knjiga i autora, kako domaćih tako i stranih. Dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić biranim riječima zvanično je otvorila festival, a prvo predstavljanje počelo je razgovorom autora Semezdina Mehmedinovića i Johna Freemana, jednog od osnivača festivala i velikog prijatelja Izdavačke kuće “Buybook”. U emotivnom razgovoru i pred brojnom publikom predstavljena je knjiga „Me’med, crvena bandana i pahuljica“.

U toku prvog dana festivala publici su predstavljeni i prevod klasika „R.U.R.“ Karela Čapeka u razgovoru prevodioca Hasana Zahirovića i Almira Imširevića. Knjiga je dio projekta „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ podržanog od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa. Zatim je uslijedilo predstavljanje knjige „Tunjo: razgovori s Muhamedom Filipovićem“ autora Ruždije Adžovića, „Nelagoda večeri“ autorice Marieke Lucas Rijneveld koja se javila online iz Nizozemske, novog romana Medihe Šehidić „Kapija“, „Ko sam ti ja“ Damira Ovčine, potom nastavka hita „Kad sam bio hodža“, te novog romana Senke Marić „Gravitacije“ kao i novele „Greta“ Faruka Šehića. Na kraju večeri upriličen je nastup ženskog vokalnog ansambla „Corona“.

Drugog dana festivala, u četvrtak 8. jula, publici su predstavljeni Adnan Žetica sa zbirkom poezije „Sve ono što u džepove nije moglo stati“, Enver Kazaz, također sa zbirkom poezije „Neko drugi“, Samedin Kadić s romanom „Radio Piton“, Edin Urjan Kukavica s romanom „Predodređenje“, Almin Kaplan s romanom „Meho“, Zoran Ferić s romanom „Putujuće kazalište“ te poznata turska autorica Şebnem İşigüzel koja je u razgovoru s Alenom Ćatović predstavila romane „Konak suza“ i „Venera. U saradnji s WARM Festivalom u kinu Meeting Point održan je specijalni program „NON-PAPER“ u kojem su učestvovali Ed Vulliamy, Damir Šagolj i Jasmila Žbanić.

Treći dan festivala, petak 9. juli, počeo je predstavljanjem zbirke „zamisli zambezi iz riblje perspektive“ autora Đorđa Krajišnika, a predstavljeni su i Dragoslav Dedović sa zbirkom „Zemlja pod abažurom“, Jasmin Agić s knjigom „Čudo u ulici Omera Maslića“, Guzelj Jahina koja se javila online iz Rusije i predstavila romane „Zulejha otvara oči“ i „Ešalon za Samarkand“, Ognjen Spahić s romanom „Pod oba Sunca“, Elvedin Nezirović s romanom „Ono o čemu se ne može govoriti“, Namik Kabila s romanom „Yesterday“, a taj dan festivala završen je predstavljanjem „Knjige odlazaka“ u razgovoru autora Velibora Čolića i Ahmeda Burića.

Posljednji dan festivala, subota 10. juli, počeo je predstavljanjem knjige „Tužna felisidada“ autora Vuka Rodića, a predstavljeni su i Faiz Softić s knjigom „Noćni čuvar pasa“, Adnan Repeša s knjigom „Iza šutnje su planine“, Drago Glamuzina s knjigom „Drugi zakon termodinamike“, Selvedin Avdić s „Autobusnim bilješkama“, Darko Cvijetić s knjigom „Noćna straža“, a festival je zatvoren predstavljanjem nove knjige Damira Uznunovića, „Ja sam“.

Na kraju večeri publika je uživala uz nastup Basheskija.

Na kraju večeri dodijeljene su nagrade najboljim polaznicama književne radionice „Kritika i književni zanat“ koju je ove godine vodio profesor Nenad Veličković.

Polaznici i polaznice radionice su u  sedam dana imali priliku slušati ugledne predavače – Đorđa Krajišnika, Edina Salčinovića, Vladimira Arsenića, Senku Marić, Darka Cvijetića, Teofila Pančića i Dragoslava Dedovića.

Foto: Vanja Čerimagić

Vizual Bookstana: Bojan Hadžihalilović

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti