Charlotte Casiraghi je neobična princeza, a uzor joj je baka Grace Kelly

Piše: L. M.

Monegaška princeza Charlotte Marie Pomeline Casiraghi rođena je 3. augusta 1986. godine i drugo je dijete italijanskog poduzetnika Stefana Casiraghija i princeze Caroline od Monaka, jedanaesta u redu za nasljeđivanje monegaškog prijestolja. Budući da joj je otac bio pučanin, nema pravo na plemićki naslov, ali ostvaruje pravo na nasljedstvo kneževske krune. Charlotte je, također, unuka pokojne Grace Kelly, jedne od najpoznatijih holivudskih glumica prošlog stoljeća. Ime je dobila po prabaki Charlotte od Monaka, posljednjoj potomkinji loze Matignon-Grimaldi, koja je vladala Monakom od 1731. godine, nakon što je prestala postojati direktna muška linija dinastije Grimaldi.

Charlotte je rođena u drugom braku svoje majke, princeze Caroline sa Stefanom Casiraghijem. Ima dvojicu braće, starijeg Andreu i mlađeg Pierra. Odrasla je u Kneževini Monako, kojom je tada vladao njen djed, knez Rainier III od Monaka.

Rano ostala bez oca

Godine 1990., izgubila je oca u nesreći na moru. Poslije te tragedije majka Caroline je otišla živjeti s Charlotte i njenom braćom u selo Saint Remy-de-Provence u Francuskoj, kako bi ih maknula od medijskog pritiska. Charlotte je osnovnu školu završila u tom francuskom selu, nakon čega je studirala filozofiju u gradu Fontainebleau. Već 2007. godine Charlotte je stekla titulu akademskog filozofa na Pariskom univerzitetu. Tečno govori francuski, italijanski i engleski, a potom je naučila i njemački nakon što se njena majka preudala 1999. za kneza Ernsta Augusta od Hannovera. Sedam mjeseci nakon njihovog vjenčanja dobila je polusestru, princezu Aleksandru od Hannovera.

Ono što je karakteristično za princezu Charlotte jeste to da svakodnevni život drži daleko od očiju javnosti i trudi se živjeti „običnim životom“, a često je izjavljivala kako sebe smatra građankom, koja spletom okolnosti nosi kraljevske gene. Izjavljivala je da se osjeća kao princeza samo kada se mora pojaviti na nekom kraljevskom događaju, a inače živi život punim plućima, baš kao i svi ostali građani.

Skromna princeza se već sa 16 godina našla na listi 10 najuspješnijih mladih žena na svijetu, a „Vanity Fair“ je 2006. godine odabrao Charlotte Casiraghi za jednu od najbolje odjevenih.

Turbulentan odnos sa suprugom

U decembru 2011. Casiraghi je počela vezu sa stand-up komičarem i glumcem Gadom Elmalehom. Tih godina pisano je kako je njihova ljubav posebna i predviđan im je dug zajednički život, ali par se razišao u junu 2015. Plod njihove ljubavi je vanbračni sin Raphael, koji je rođen 2013., ali kako njegovi roditelji nisu bili vjenčani, on nije uključen u liniju nasljeđivanja monegaškog prijestolja.

Nakon neuspjele veze s glumcem Gadom Elmalehom, Charlotte je upoznala svog sadašnjeg supruga i filmskog producenta Dimitrija Rassama, sina francuske glumice Carole Bouquet. Charlotte i Dimitri upoznali su se u Parizu posredstvom zajedničkih prijatelja, nedugo nakon što je ona prekinula vezu sa svojim tadašnjim dečkom, italijanskim režiserom Lambertom Sanfeliceom, koja je trajala duže od godinu.

Ipak, u odnosu ovog para nisu baš uvijek cvjetale ruže. Glasine o prekidu javile su se svega četiri mjeseca nakon rođenja njihovog sina Balthazara, a šuškalo se kako je princeza bila ta koja je htjela okončati njihov odnos. Nikome nije bio poznat pravi razlog za raskid zaruka, a ni Charlotte, ni Dimiriji se nisu oglašavali o tom pitanju. Ipak, par je potvrdio zaruke na glamuroznom Balu ruža 2018. godine.

Nakon nekoliko godina turbulentne veze, Charlotte i Dimirij su se vjenčali u monegaškoj kneževskoj palači 1. juna 2019. godine.

GLAMUROZNO VJENČANJE

Vjenčanje je održano u istoj palači u kojoj se udala i njena baka Grace Kelly za princa Rainera. Nakon građanske ceremonije i vrtne zabave, Charlotte Casiraghi i njezin pet godina stariji odabranik, slavlje su nastavili u Villi La Vigie, kneževskoj rezidenciji s nevjerovatnim pogledom na Mediteran.

Za svoj dan iz snova lijepa Charlotte odabrala je vjenčanicu otvorenih ramena, djelo pariskog stiliste Johna Nollea, a potom se presvukla u sivu brokatnu haljinu, specifičnu po tri mašne, a koju potpisuje Yves Saint Laurent. Na vjenčanju je bila prisutna cijela monegaška kneževska porodica, uključujući i princa Alberta i njegovu suprugu, princezu Charlene, koji su tamo stigli s blizancima Gabriellom i Jacquesom.

Ovo je Charlotti Casiraghi prvi brak, dok Rassam već ima jedan brak iza sebe, te tako oboje imaju i djecu iz prijašnjih veza.

Iako je na vjenčanju bilo blizu 300 gostiju, dodatno slavlje je održano naknadno, kada su mladenci proslaviti svoj dan u većem krugu ljudi.

Casiraghi nikada nije upoznala svoju baku Grace Kelly, koja je umrla četiri godine prije njenog rođenja, ali je njeno vjenčanje bilo inspirirano vjenčanjem njene bake. Charlotte je na dan vjenčanja nosila „Cartierovu“ ogrlicu iz kolekcije Grace Kelly. Upravo zbog toga mnogi smatraju da je Charlotte uzor upravo baka Grace Kelly, jer se često poistovjećuje s njom. To nije iznenađujuće, s obzirom na to da je Grace Kelly 50-ih godina prošlog vijeka bila svjetska ikona stila i mode.

Danas mediji prenose da je njihova ljubav jača nego ikada i da su sretni što su uspjeli održati svoju vezu, a kasnije i brak.

Ambasadorica “Chanela”

Princeza Charlotte ima dugu vezu s francuskom modnom kućom „Chanel“, a njena majka princeza Caroline bila je bliska prijateljica slavnog kreatora, pokojnog Karla Lagerfelda.

Charlotte Casiraghi odrasla je uz „Chanel“. Njena majka, princeza Caroline od Hannovera, najstarija kći princeze Grace i princa Rainiera III od Monaka, bila je bliska prijateljica i muza pokojnog, velikog, kreativnog direktora modne kuće, Karla Lagerfelda, često vodeći sa sobom svoju lijepu kćer na glamurozne događaje i zabave.

Ove godine, vijest da će Charlotte Casiraghi biti oficijelna ambasadorica „Chanela“ odjeknula je širom svijeta. Brojne ljubitelje mode je ova informacija oduševila.

Na zvaničnom Instagram profilu „Chanela“ objavljeno je da će Charlotte utjeloviti modnu kampanju za sezonu proljeće-ljeto 2021. godine.

– Gotovo kao da sam rođena sa „Chanelom“. Čak i na fotografijama moje majke dok je bila trudna sa mnom, ona je nosila „Chanel“ – kazala je Charlotte, koja je presretna što će biti zaštitno lice jedne od najvećih svjetskih modnih marki.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti