Osnovano Udruženje “Bosni u amanet”

Piše: Indira Pindžo

U četvrtak, 22. jula 2021. godine, u hotelu „Saray“ u Sarajevu, upriličena je svečana promocija novoosnovanog Udruženja „Bosni u amanet“. Uz sevdalinke, koje su interpretirali doajeni sevdaha:

Hasiba Agić, Sejo Pitić, Hamid Ragibović Besko, Semir Hasić, Mirsad Jarović, Mensura Bajraktarević, Mujo Isanović i mnogi drugi, brojni gosti su uživali u druženju i noći za pamćenje. Udruženje „Bosni u amanet“ osnovali su bh. patrioti i entuzijasti: Safija Haskić, Hasiba Agić, Samir Zavlan, Avdo Šljivo, Arif Alajbegović i Džemal Hurić, sa željom da promoviraju tradiciju, kulturu i običaje svoje zemlje i naroda, s fokusom na našu najdragocjeniju i najljepšu kulturnu baštinu -bosanskohercegovačku sevdalinku.

Ideja o osnivanju Udruženja, koje neće biti ograničeno samo na teritoriju BiH, nego su dobro došli svi ljudi širom svijeta kojima je BiH u srcu, potekla je od gospođe Safije Haskić, koja živi i radi u New Yorku, u SAD-u, a porijeklom je iz Sanskog Mosta.

– Moje srce je ispunjeno srećom jer mi se ostvarila najveća želja – da radim na očuvanju i promociji naših lijepih običaja, tradicije, naše prelijepe sevdalinke. Uz pomoć svojih prijatelja uspjela sam okupiti eminentna imena iz oblasti kulture i doajene sevdaha u zajedničkom cilju, jer svi dijelimo ljubav prema svojoj zemlji i njenim običajima. Zahvaljujem se svima, a posebno bih istakla značajnu pomoć velikog čovjeka, načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića – kazala je Safija.

Na svečanoj promociji su predsjednica Upravnog odbora Udruženja Safija Haskić i predsjednica Skupštine Udruženja Hasiba Agić uručile načelniku Hadžibajriću Plaketu za nesebičnu i uspješnu saradnju na očuvanju kulturnog blaga BiH.

– Čast mi je što večeras prisustvujem manifestaciji povodom zvaničnog otvorenja Udruženja „Bosni u amanet“ i drago mi je da sam doprinio njihovom plemenitom cilju očuvanja naše tradicije. Zahvaljujem se za plaketu i nastojat ću i dalje pomagati, ne samo vaše udruženje, nego sve one koji na bilo koji način srcem i nesebično doprinose kulturnoj promociji Bosne i Hercegovine – rekao je načelnik Hadžibajrić.

Pročitajte još