Pjesma Amy Winehouse bila je himna za mlade ovisnike

Piše: L. M.

Prije 10 godina, 23. jula 2011. godine, napustila nas je Amy Jade Winehouse, proslavljena britanska pjevačica, koja je bila poznata po svojim jakim vokalima i eklektičnom miksu muzičkih žanrova koji su uključivali R&B, soul i jazz. Rođena 14. septembra 1983. godine, Amy je u životu željela samo jedno: pjevati. Bila je kćerka taksiste i farmaceutkinje, a zanimala ju je samo muzika.

Prvi muzički koraci

Već sa 12 godina Amy se samostalno prijavila na školsko takmičenje u pjevanju.

– Želim otići negdje gdje sam ispružena do svojih granica, a možda čak i šire; želim pjevati, a da mi se ne kaže da šutim. Ali, uglavnom imam san da budem poznata, da budem na sceni. To je moja životna ambicija. Želim da ljudi čuju moj glas i jednostavno zaborave svoje probleme na pet minuta – napisala je Amy tada u prijavi za takmičenje.

Direktorica škole bila je zadivljena Amyinim talentom:

– Teško je uopće istaknuti koliko je bila jedinstvena, i kao kompozitorica i kao izvođačica, od trenutka kad je prvi put ušla kroz vrata, noseći gotovo istu prepoznatljivu frizuru koju ima i sada. Njene sposobnosti bi je mogle dovesti u isti rang s Judy Garland ili Ellom Fitzgerald. Mogla bi biti jedna od velikana – sjećala se Sylvia Young godinama kasnije.

Bjelkinja s glasom crnkinje

Amy Winehouse imala je samo 19 godina kad je potpisala svoj prvi ugovor s diskografskom kućom. Njen debitantski album “Frank”, objavljen 2003. godine, odmah je dosegao 3. mjesto na britanskoj top listi. Ne samo da je Amy nevjerovatno pjevala, već je kroz pjesme pisala o svom životu. Na „Franku“ je obradila cijelu vezu s bivšim dečkom.

Kritičari su bili oduševljeni: „Amy je bila bjelkinja s glasom crnkinje“.

Međutim, njen uspjeh je bio povezan sa sve većom nelagodom na sceni i strahom od nastupa pred brojnom publikom. Počela je lutati po klubovima i barovima nakon koncerata. Pronašla je spas u alkoholu.

Problematična veza

U jednom od svojih kasnonoćnih posjeta klubovima, Amy je upoznala ovisnika o heroinu Blakea Fielder-Civila. Taj problematični muškarac ubrzo je osvojio njeno srce. Sa svojim novim ljubavnikom sve češće je konzumirala velike količine droge i alkohola. Kad ju je napustio nakon nekoliko mjeseci, Amy je bila shrvana i svoju tugu pretvorila u album “Back To Black”. Album joj je donio pet nagrada Grammy i od nje stvorio svjetsku zvijezdu.

Pjesma “Rehab” govori o neuspjelom pokušaju njenog oca i menadžera da je pošalju u kliniku za rehabilitaciju. Upravo ta pjesma je dominirala svim muzičkim listama svijeta. Pjesmu je napisala za nekoliko sati i istog je trenutka postala himna za generaciju mladih ovisnika.

Osamnaest mjeseci nakon prekida, Blake Fielder-Civil ponovno se vratio u Amyin život. Ubrzo su se vjenčali, ali njihova problematična veza bila je osuđena na propast. Razveli su se dvije godine kasnije, 2009. godine.

Zadnji kocert u Beogradu i smrt

Nakon svih privatnih problema, posljedice su se osjetile i u njenoj karijeri, koja je postepeno počela tonuti u ponor. Često se pijana teturala na pozornici i njen nekada snažni glas zvučao je sve slabije. Publika je postala razočarana, a posljednji koncert, 18. jula 2011. godine u Beogradu, bio je potpuni debakl. Ostali koncerti su obustavljeni i otkazana je cijela turneja – iz “zdravstvenih razloga”, rekli su tada njeni menadžeri. Ali, svi su znali da Amy Winehouse ima velikih problema.

Nakon godina ovisnosti o alkoholu i raznim narkoticima, Amy je preminula 23. jula 2011. godine u svojoj kući. Policajci su u Amynoj kući pronašli tri prazne boce votke, a tokom istrage zaključeno je da je umrla „slučajnim trovanjem alkoholom“. Na sudu je rečeno da je imala 416 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi, a već 350 miligrama se smatra fatalnom količinom. Tijelo pjevačice pronašao je Andrew Morris, član osiguranja, koji živi u kući. Rekao je da je svoju posljednju večer provela u svojoj spavaćoj sobi, gledajući televiziju i slušajući muziku. On je došao provjeriti kako je Amy u 15 sati sljedećeg dana i vidio je da ne diše i nema puls.

Andrew, njen nekadašnji tjelohranitelj, ali i veliki prijatelj zvijezde, otkrio je detalje kobne noći, koji su izazvali emotivne reakcije njenih fanova. Naime, u noći kada je preminula, Amy je zatečena kako gleda svoje spotove na Youtubeu. Veliki uspjeh koji je postigla s albumom “Back to black”, očito, nije bio dovoljan da pjevačica odluči promijeniti svoje životne navike koje su joj godinama stvarale problem.

Pjevačicu Amy Winehouse, koju su droga i alkohol odveli u preranu smrt sa samo 27 godina, prema pisanju „Mirrora“, večer prije smrti posjetila je doktorica, kojoj se Amy povjerila. Prije smrti počela se ponovno opijati, a umrla je u svojoj kući u Camdenu u sjevernom Londonu od trovanja alkoholom, poslije višegodišnje borbe s ovisnošću.

Nije željela umrijeti

Doktorica Christina Romete otkrila je kako joj je Amy u razgovoru uoči smrti priznala da je počela ponovno piti nakon dužeg razdoblja apstinencije. Navodno je prihvatila ozbiljnost svog stanja i hladno rekla doktorici: “Ne želim umrijeti.” Dr. Romete joj je prepisala lijek Librium, koji joj je trebao pomoći da se lakše nosi sa simptomima odvikavanja od alkohola.

Međutim, uprkos svojoj slabosti, Amy je odbila bilo kakvu psihološku pomoć jer se, tvrdila je doktorica na sudu, bojala da će to loše utjecati na njenu kreativnost. Dr. Romete je rekla da je ona bila jedna od najinteligentnijih mladih žena koje je srela i bila je odlučna sve napraviti kako treba, uključujući i terapiju. Opisujući stanje u kojem je pjevačica bila večer prije nego što je umrla, rekla je da je djelovala smireno i kao da je osjećala neku krivicu. Bila je pripita, ali u stanju razgovarati.

Najprodavaniji album

Nakon smrti Amy Winehouse njen album “Back to Black” postao je najprodavaniji album u novom mileniju do danas u Velikoj Britaniji.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti