Milan Popović o ratu sa Severinom: “Brižna majka” više od pola termina nije iskoristila sa djetetom

Piše: Redakcija

 

Milan Popović i Severina već dvadeset mjeseci vode bitku za starateljstvo nad sinom Aleksandrom, koji živi sa ocem. Pjevačica je nedavno na svom Instagram profilu javnosti poslala veoma emotivnu poruku, a sada je njen bivši partner odlučio da progovori.

Milan je u intervjuu za “Srpski Telegraf” izjavio da se na taj korak odlučio zbog niza neistinitih izjava o samom postupku, koje su u javnost plasirali pjevačica i njen advokatski tim. Naime, poslije ročišta u Županijskom sudu u Splitu u javnosti se pojavila informacija da se dijete izjasnilo da želi živjeti s majkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Severina (@severina)


– Poslije ročišta punomoćnik Severine Kojić obratio se medijima i, mada je postupak tajan za javnost, selektivno iznio tok postupka, te izjavio da se dijete izjasnilo da želi da živi sa majkom. Prema mišljenju struke, djeca razvedenih roditelja se u skoro 100 posto slučajeva izjašnjavaju da žele da žive sa tatom i mamom. Da tata i mama budu ponovo zajedno. Bilo koja drugačija izjava djeteta je suspektna na manipulaciju djetetom od jednog od roditelja. Osoba koja je saslušavala dijete to je uradila bez naloga suda ili bilo kog drugog stručnog tijela, naprotiv, stručna tijela su je upozorila da je to štetno za dijete. Izvještaj je donijela na samo ročište, što se obično radi kada ne želite da date priliku drugoj strani da se izjasni na taj izvještaj i sve što je napisano u izvještaju prilagođeno je tome da se pogoduje majci djeteta. Ista ta osoba ogradila se od svog izvještaja time što je rekla da ne može da garantuje da je ova izjava djeteta autentična. Ova osoba će, nadam se uskoro, isto biti procesuirana pošto je ovo što je uradila također kazneno djelo. Također, smatram da bi ta izjava bila odbačena, neprihvatljiva kao dokaz, s obzirom na to da je dete u konfliktu lojalnosti, da su vještaci imali prilike da se izjasne na ovu izjavu – objasnio je Popović.

Spominje se da se vještaci, što nije uobičajeno, nisu pojavili na sudu. Da li ćete insistirati vi, kao i vaš advokatski tim, da na sljedeće dođu?

– Prema hrvatskom zakonu, da bi nalaz vještaka bio validan dokaz, taj nalaz mora da bude usmeno zaštićen na ročištu od vještaka. S tim ciljem je Županijski sud i zakazao ovo ročište. Vrlo je sumnjivo to što je Županijski sud odjedanput promijenio stav i riješio da ne saslušava vještake i time obori ovaj nalaz. Inače, vještak koji je trebalo da se pojavi na ovom ročištu nije se pojavio zbog SMS prijetnji, koje je dobijao od Severine Kojić neposredno pred dolazak na ročište. Također, u cijelom ovom postupanju Županijskog suda vrlo je sumnjivo to što smo se majka i ja na jednom od prethodnih posljednjih ročišta dogovorili da ne želimo da se provode nova vještačenja. Ne želimo da nam nikakve osobe više saslušavaju i time viktimiziraju dijete, ipak Županijski sud je postupio protivno našoj želji i naložio novo vještačenje i novo saslušanje djeteta, da bi sada odjedanput odustao od te odluke. Sve ovo je vrlo sumnjivo.

Da li je tačno da ste podnijeli krivičnu prijavu protiv Severine upravo zbog toga što je vaše dijete ispitivano, a njegova izjava je sada dio predmeta u Županijskom sudu u Splitu?

– Da, istina je, podnio sam novu krivičnu prijavu zato što je majka nagovarala dijete šta da kaže. Mišljenje djeteta je potpuno drugačije od onoga šta je predstavljeno sudu. S obzirom na to da je dijete u konfliktu lojalnosti, sud ne bi smio da uzima mišljenje djeteta za mjerodavno kod donošenja svoje odluke. Ukoliko ipak tako postupi, bit će to odluka suda protivna odredbama zakona.

Advokatski tim Severine tvrdi da ste preko Gzima Redžepija utjecali na mišljenja vještaka u prvostepenom postupku. Poznajete li dotičnog gospodina i kakav je vaš komentar na ovakve optužbe?

– Dr Redžepi je moj kućni prijatelj i porodični prijatelj iz djetinjstva. Recite mi vi da li je nečija izjava za nekoga da je dobar otac pokušaj uticanja na bilo čije mišljenje i krivično djelo, pod pretpostavkom da je dr Redžepi zaista tako nešto rekao vještaku? Inače, Severina je priznala da je ona ta koja je prijavila pokušaj uticaja na mišljenje vještaka, dok je istovremeno, u stvari, ona sama pokušavala da utiče na mišljenje tog istog vještaka u nekom parku, uveče u 21.15, nudeći mu torbu sa “dokazima”, koju je vještak odbio da uzme. Mislim da bi u ovom slučaju uskoro moglo da dođe do naglog preokreta na Severininu štetu.

Kakva su vaša očekivanja u daljem postupku i da li vaš sin zna za sve što se događa?

– Sada je dovoljno veliki da mnogo toga može i da pročita iz medija. Sina na sve moguće načine štitim od izloženosti cijeloj ovoj temi. Život sam u potpunosti posvetio našem sinu. Nadam se da će sud na kraju ipak donijeti zakonsku odluku.

Prvostepenom presudom Severina je imala pravo da viđa dijete, ali i obavezu da plaća alimentaciju. Da li sve ispunjava?

– Severini je, naravno, omogućeno da viđa dijete, inače biste odavno čitali u medijima da joj se brani da viđa dijete. Ono što je zanimljivo jeste da za posljednjih dvadeset mjeseci, o kojima piše, brižna majka više od pola termina uopšte nije iskoristila sa djetetom, već su s djetetom bile ponovo neke treće osobe i službe za dostavu hrane. Nedavno kada sam joj ponudio da dijete bude s njom, odgovorila mi je da ona nije moja bebisiterka da mi čuva dijete dok sam ja na putu. Pa o čemu mi, ljudi, pričamo, o još jednom medijskom cirkusu koji ima za cilj da od majke napravi žrtvu.

Mislite li da postoji šansa da Županijski sud u Splitu preinači odluku Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, te da starateljstvo pripadne Severini?

– Sud će, nadam se, odlučiti u najboljem interesu djeteta, koristeći sve postojeće zakonske dokaze i materijale. Ukoliko sud preinači presudu, bt će to ponovo odluka suda donijeta protivno odredbama zakona, tako da ću ponovo morati da se žalim i dokazujem pravdu na višim instancama.

Izvor:hellomagazin.rs

(Dž.S.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti