Egipćanka skinula hidžab, radila na gradilištu, prodala bubreg da bi prehranila svoju porodicu

Piše: L. B.

Baheya Ali Suleiman, Egipćanka, četiri godine se prerušavala u muškarca, preuzela teške poslove u kojima dominiraju muškarci i prodala bubreg… Sve kako bi sama prehranila svoju osiromašenu porodicu opterećenu dugovima.

Suleiman je došla u žižu javnosti nakon što je gostovala u jednoj egipatskoj emisiji „90 minuta“, egipatskog voditelja Moataza El-Demerdasha.

U razgovoru s voditeljem, Suleiman je objasnio kako je ona  preuzela “žrtvu” za svoju porodicu, na potpuno dugačiji način.

Njen suprug, koji je invalid i nije u mogućnosti da radi, nije bio u mogućnosti da pridonosi svojoj porodici, zbog toga je 32-godišnja majka troje djece skinula hidžab, ošišala se, obukla muško ruho i preuzela poslove u kojima pretežno dominiraju muškarci.

Posljednje četiri godine živjela je kao Bakkar, njen muški alter ego.

– Prvo sam počela da radim na građevini noseći abaju i veo, a ljudi me nisu ozbiljno shvatali – objasnila je.

Prerušena u muškarca, Suleiman je radila na gradilištu u gradu Beni Suef. Koristila je i prekovremene sate i ostajala nakon smjene da bi zaradila dodatni novac, prije nego što joj ju je uhvatila policija i oduzela vozilo, ključni izvor prihoda – zbog nedostatka važeće dozvole, te otkrila da ona u stvari nije muškarac nego žena, i zbog toga više nije mogla da radi na gradilištu .

Suleiman nije uspjela osigurati 3.000 EGP (168 američkih dolara) koje je morala platiti kao novčanu kaznu da bi preuzela svoje vozilo.

– Kad vidim žene odjevene u žensku odjeću, boli me – odgovorila je kad ju je voditelj upitalo nedostaje li joj život kao žena.

Ali to nije sve.

Kad se dug počeo gomilati prema porodici, Suleiman je odlučila prodati jedan svoj bubreg za 25.000 EGP (1.401 američkih dolara) kako bi izbjegla zatvor.

– Otkad sam prodala bubreg, bila sam jako umorna i jedva sam stajala na nogama – rekla je .

Dok je njena porodica nastavila da se bori s dugovima i da obezbijedi sredstva za preživljavanje, vlasti su odlučile da se umješaju.

Guverner grada Beni Suef najavio je  da će Suleimanu pružiti “sva sredstva za pristojan život”, obećavajući da će zvaničnici posjetiti porodicu i uzeti u obzir njihove teške okolnosti. Pomogao joj je, ali ona je objasnila joj je usvajanje muškog identiteta omogućilo da obavlja uloge koje se smatraju zabranjenim za žene i izbjegla silne prijetnje seksualnog uznemiravanja upućene ženama.

– Kad žena napusti svoju ženstvenost, to je teško – rekla je, i dodala: “Učinila bi sve za svoju porodicu.  To je bio jedini način da zaradite novac. Šta sam drugo mogla učiniti? Ne znam čitati ni pisati, porodica me nije poslala u školu, pa je to bio jedini način.”

Nije prva Egipćanka koje je bila prisiljena osvojiti muški svijet

Godine 2015. objavljena je vijest da je Sisa Abu Daooh, koja je tada imala 65 godina, preuzela muški identitet više od četrdeset godina kako bi izdržavala svoju porodicu.

Abu Daooh je obrijala glavu, nosila široke muške haljine i prihvatila se poslova poput ciglarenja, žetve pšenice i čišćenja cipela.

Pročitajte još