Andrea Tomašević-Kolenda: Polazak djeteta u školu je velika prekretnica

Piše: Adela Kukic

Proces odvijanja nastave u posljednje dvije godine uveliko je promijenjen usljed pandemije Corona virusa. Druženja po školskim hodnicima i na velikim odmorima zamijenili su sjetni pogledi i pozdravi putem društvenih mreža. Školarcima se život odvijao unutar četiri zida, a „prozor“ u svijet je predstavljao ekran računara, laptopa ili mobitela. Međutim, ove školske godine školarci se vraćaju u školske klupe.

Andrea Tomašević-Kolenda, influenserica, PR i majka dvoje djece, sedmogodišnje kćerke Ene, koja polazi u prvi razred, te jedanaestomjesečnog sina Danija. Kazala nam je da se u njenom domu odvijaju pripreme za prvu školsku godinu kćerke Ene i da su svi uzbuđeni zbog toga. Objašnjava nam kako polazak u školu donosi promjene i prilagodbu novom sistemu i Eninim obavezama, što znači da više nema odlazaka na more u septembru i bilo kakvih putovanja dok raspust ne počne.

– Još smo u fazi kada znamo da možemo hodati po parkovima, izletima, odlaziti na more kada god to poželimo, jer školske obaveze još nisu počele – kazala nam je.

Svako jutro počinje joj s jednim pitanjem: „Koliko još ima dana do škole?“, govori nam Andrea, i dodaje kako Ena nestrpljivo čeka da sjedne u školsku klupu i da se upozna s drugarima.

– Nadam se da će je to držati i kada nastava zvanično počne. I mi se kao roditelji radujemo, ali smo, s druge strane, svjesni da ćemo morati promijeniti neke segmente životnog stila.

Njena svakodnevica se ne mijenja samo Eninim polaskom u školu, već i povratkom na posao s porodiljnog odsustva. Sve to, kazala nam je, podrazumijeva rano buđenje, ali i užurbano spremanje za dnevne obaveze. Mijenja, se također, i večernja rutina, koja će umjesto dosadašnje duge šetnje uključivati pripremanje stvari za školu i posao.

– Nema više one bezbrižnosti i opuštenosti, ali i obaveze imaju svoju draž. Vrlo brzo se uđe u rutinu. Samo je bitno prihvatiti novi životni period na najbolji način i iz njega izvući benefite i pozitivne strane.

Polazak djeteta u školu velika je prekretnica, ne samo za djecu već i za roditelje. Pitali smo Andreu šta očekuje kada je riječ o početku školskih dana i prilagodbi na nove obaveze.

– Neki dani će sigurno biti teži, neki lakši. Spremna sam da nekim danima neće sarađivati u smislu da pospremi sobu, uradi zadaću, spremi knjige za naredni dan, ali to je sve sastavni dio njihovog odrastanja. Sigurna sam da neću biti potpuno mirna u svim tim situacijama i da će biti mnogo stresa, ali ću se potruditi da sve maksimalno organizujem i tako olakšam i sebi i Eni.

Kazala nam je kako, iako Ena nije školarac, ima iskustva sa školom engleskog jezika, koju pohađa već dvije godine. Kako je prošla godina protekla u online nastavi, Eni je vidno nedostajala klasična nastava.

– Ništa ne može zamijeniti face-to-face sistem – naglasila je.

Andrea je mišljenja da online nastava ima veoma mali broj prednosti, koje se ogledaju u usvajanju IT znanja i brzom savladavanju novih vještina potrebnih za ovladavanjem online sistemima komunikacije i razmjene informacija.

– Prednost je i ta što nije nužan izlazak iz udobnosti svog doma. S druge strane, više je nedostataka. Socijalna interakcija, stvaranje i usvajanje zdravih radnih navika i obaveza, mali broj sati provedenih ispred ekrana… Smatram da ne postoji adekvatna zamjena za školsku učionicu – kazala nam je Andrea na kraju razgovora.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti