Nakon odmora i igre porodica Haljevac se priprema za nove školske obaveze

Piše: Adela Kukic

Proces odvijanja nastave u posljednje dvije godine uveliko je promijenjen usljed pandemije Corona virusa. Druženja po školskim hodnicima i na velikim odmorima zamijenili su sjetni pogledi i pozdravi putem društvenih mreža. Školarcima se život odvijao unutar četiri zida, a „prozor“ u svijet je predstavljao ekran računara, laptopa ili mobitela. Međutim, ove školske godine školarci se vraćaju u školske klupe.

Akademski slikar Sulejman Memo Haljevac brižni je otac dvoje djece, devetogodišnjeg sina Ajana, koji kreće u četvrti razred, i sedmogodišnje kćerke Iman, koja ove godine polazi u drugi razred. Samo za „Azru“ Sulejman je kazao da je za njih ova godina bila šarena, ali da su najviše vremena proveli kao porodica, jedno uz drugo, te da igre i zabave nije nedostajalo.

– Moja djeca jedva čekaju početak škole, što me, kao roditelja posebno raduje. Svakodnevno pričaju o raji iz razreda i drago mi je što će se imati priliku družiti – rekao je ponosni otac.

Kako kaže, njegova supruga Lejla je ta koja najviše vremena provodi s djecom i pomaže im u školskim obavezama, a u njegovoj kući nema vremena za stres i uvijek je riječ o slatkim mukama.

Corona virus je vidno poremetio svakodnevicu svima, posebno djeci. Pitali smo ga kako su se Ajan i Iman snalazili u “novom normalnom” periodu?

– Mislim da su se dobro snašli s obzirom na okolnosti. Svi oni žude za igrom i slobodom, što nam je napokon tu i nadam se da će tako ostati, da nam se neće ponoviti period kojem smo svjedočili u proteklom vremenu kada je riječ o Corona virusu.

Često čujemo da kasična nastava nema alternativu, no zanimalo nas je kakvo je njegovo iskustvo kao roditelja i može li laptop zamijeniti školsku klupu.

– Online nastava je spasila školsku godinu, ali mi želimo povratak u školske klupe, jer jedino one donose adekvatno prenošenje znanja. Mišljenja sam da se samo klupa i školsko dvorište pikaju kao adekvatno mjesto za djecu i učenje. Ponavljam, laptopi su nas na neki način spasili, ali povjerenje pripada našem starom školstvu – zaključuje Haljevac.

Pročitajte još