Selma Riđanović – Kenović za “Azru”: Zajedno se radujemo povratku u školske klupe

Piše: Adela Kukic

Proces odvijanja nastave u posljednje dvije godine uveliko je promijenjen usljed pandemije Corona virusa. Druženja po školskim hodnicima i na velikim odmorima zamijenili su sjetni pogledi i pozdravi putem društvenih mreža. Školarcima se život odvijao unutar četiri zida, a „prozor“ u svijet je predstavljao ekran računara, laptopa ili mobitela. Međutim, ove školske godine školarci se vraćaju u školske klupe.

Osim što je žena koja je uspjela da ostvari zavidnu karijeru, Selma je i ponosna supruga i majka dviju djevojčica. Dija ima 14, a Ada 12 godina. Govori nam na početku razgovora kako su ovog raspusta odlučili da nadoknade godinu i po, koju nam je svima pandemija “uzela”. Raspust su porodično proveli u druženju s prijateljima i porodicom koji ne žive u Bosni i Hercegovini.

Pitali smo je raduju li se djeca povratku u školske klupe, na šta nam je odgovorila da nova školska godina donosi radost svima, i djeci i roditeljima.

– Mislim da se svi zajedno radujemo povratku u školske klupe. Bilo je teško za djecu da usvajaju gradivo bez žive riječi. Moj suprug i ja smo potpuno oduševljeni entuzijazmom i predanošću s kojom su nastavnici KŠC „Sarajevo“ kreirali gradivo za online učenje. Ipak, živa riječ i školska klupa su nezamijenjivi u kvaliteti usvajanja gradiva – kazala je.

Selma kaže kako druženje s prijateljima i nastavnicima, kao i osobljem škole, predstavlja socijalni aspekt škole koji je iznimno važan.

– Mojim kćerkama je beskrajno nedostajao divni čika Ivica, koji radi na porti škole i najbolji je drugar svih učenika – kazala je i dodala kako su to posebne relacije.

Pripreme za školu sada su malo drugačije nego prethodnih godina, jer su Dija i Ada porasle. Školski pribor su već izabrale i naručile, ali i bile u knjižari, te sve spremile za svoje školske dane.

– Mi u UniCredit Banci smo svjesni koliko je zahtjevno biti roditelj uoči prvog zvona, pa smo omogućili našim klijentima popuste za sve što jednom školarcu treba: školski pribor, obuća, odjeća, tehnička oprema, naočale, bicikli – govori nam Selma koja naglašava da su i one iskoristile pogodnosti spomenutih popusta.

Ovoj porodici je svaki trenutak koji provedu zajedno poseban užitak, pa tako i pripreme za školu. Nezaobilazna tema razgovora je bila i pandemija Corona virusa. Selma nam kaže kako je zahvaljujući online nastavi i sama ponovila školsko gradivo.

– Posebno sam uživala u ponavljanju Solfega. Šalim se djelimično, ali online format je zaista zahtijevao uključenost roditelja, koja nije bila potrebna u „normalnim“ školskim danima. Istina, savladali smo korištenje digitalnih kanala. I to je zaista prednost. No, toplo se nadam povratku u školske klupe u septembru.

Kazala nam je kako je saglasna s konstatacijom da klasična nastava nema alternativu. I sama je svjedočila zanimljivim predavanjima u online formatu, kada bi s kćerkama dijelila istu prostoriju u toku nastave, ali smatra kako je nastavnicima teško “osjetiti” učenike kada im ne vide oči i nisu u prilici “pročitati” da li je gradivo učenicima jasno i usvojeno.

– Mislim da su nastavnici u našoj školi odradili maestralan posao u datim uvijetima. Zahvalna sam jako – naglašava, dodajući da laptop i kompjuter ne mogu zamijeniti školsku klupu, ali je mogu nadopuniti.

– U Engleskoj su zatvarali sve prije škola i prvo su škole otvarali. Mislim da je to ispravan put. Moramo naučiti živjeti s Covidom. To već glasno i jasno govore naučnici.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti