Voljela ga je cijelim bićem, a on je varao s muškarcima i na kraju ju je i ubio

Piše: Redakcija

Najnoviji dokumentarni film pod nazivom “Natalie Wood: What Remains Behind” prikazan je 6. maja na HBO-u. . Još jednom ispričana priča o tragičnoj sudbini jedne od najljepših i najboljih glumica s dna će ormara izvući ponovo i kontroverze vezane uz njenu preranu smrt.

Od njene smrti prošlo je 39 godina, a policija i danas traži pravi razlog njene smrti, koja se u policijskim spisima vodi kao smrt pod sumnjivim okolnostima, a glavni osumnjičeni postao je njen tadašnji suprug, glumac Robert Wagner. Zahvaljujući njenoj sestri Lani Wood kao i njenoj upornosti, istraga se nastavlja, a ona sama nada se kako će prije svoje smrti razriješiti tu misteriju.

Natalie Wood rođena je 20. jula 1938. godine kao Natalia Nikolaevna Zakharenko u porodici ruskih emigranata u San Francisku. Njen otac Nikolaj Stepanovič Zakharenko bio je radnik i stolar, dok je majka Maria Stepanovna sanjala o tome da postane glumica. Prije nego što se ostvarila kao majka gatara joj je prorekla kako će njena druga kćerka postati slavna glumica, a Maria Stepanovna za to se pripremala i prije nego što je rodila Natalie.

U međuvremenu ih je otac napustio pa su ona i njena mlađa sestra  nastavile da žive s majkom koja se svim silama trudila ostvariti ono što joj je prorekla gatara. Iz tog razloga majka i kćerke preselile su u Los Angeles, a sa samo četiri godine Natalia Nikolaevna Zakharenko, kojoj je majka promijenila ime u amerikanizovanu verziju Natalie Wood, počela je da glumi.

Prvu ulogu dobila je u filmu “Happy Land”, o čemu se godinama govorilo, jer ju je dobila nakon što ju je majka instruirala da se popne režiseru Irvingu Pičelu u kriloOna je to i uradila i dobila malenu ulogu, ali  on je potom upozorio njenu majku da filmska industrija nije idealno mjesto za slatku i nevinu djevojčicu kakva je Natalie.

Maria Stepanovna nije ga poslušala, već je svoje kćerke, posebno Natalie, učila da rade apsolutno sve što režiseri zatraže. Uloga ratnog siročeta u filmu “Tomorrow is Forever” za nju je bila još jedna prekretnica jer zbog mnogobrojnih scena koje je morala snimiti suze su joj jednostavno presušile. Kako bi rasplakala kćerku pred kamerama, Maria Stepanovna je ispred nje rastrgla leptira na dijelove.

Maria Stepanovna smatrala se vlasnicom” kćerkizato je rastjerala sve moguće agente i menadžere i nastavila sama da upravlja njenom karijerom. Uprkos velikoj poslušnosti i poštovanju, Natalie se pobunila nakon što joj je počela uticati i na privatni život. Njena majka išla je toliko daleko da je raskinula njenu prvu ozbiljnu ljubavnu vezu u srednjoj školi, ali, s druge strane, nije joj ni najmanje smetalo to što su se njenoj maloljetnoj kćerki nabacivale filmske glavešine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood)


U nekima od biografija Natalie Wood čak stoji da ju je jedan filmski reditelj silovao za vrijeme audicije za film. Sve je to uticalo na njen život prepun depresije, ali i njene pokušaje da počini samoubistvo. Strah od vode i utapanja prenijela joj je upravo majka, a na kraju je upravo tako izgubila život.

Maria Stepanovna išla je toliko daleko svojim kontrolisanjem kćerki da je angažovala i detektive koji su je pratili svuda u stopu. “Bog ju je stvorio, ali ja sam je izmislila, rekla je jednom njena majka.

Ljubav svog životadanas glavnog osumnjičenog za njenu smrt, Roberta Wagnera, srela je na početku karijere, kada je imala tek 10 godina. Osam godina stariji glumac odmah joj je zapeo za oko, a u jednom je intervjuu otkrila je da je tada rekla majci kako je to čovjek za kojeg će se udati. I na kraju se i udala za njega, i to dva puta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood)


Prvi zvanični izlazak su imali kada je napunila 18, i to na nagovor producentske kuće čiji su čelnici smatrali da je ona idealna za Wagnera. Vjenčali su se godinu kasnije, 1957., u Scottsdaleu, u kojem žive njegovi roditelji. Budući da je njihova popularnost u to vrijeme bila neviđena, samo zbog njih crkveni prozori bili su prekriveni papirom kako bi spriječili nekoliko stotina znatiželjnika da zavire unutra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood)


Ali prvi put u braku su izdržali samo pet godina, a navodno je oba puta glavni uzrok njihovog razvoda bio taj što ga je Natalie zatekla u krevetu s drugim muškarcem. Četiri godine kasnije, razočarana životom, ali i činjenicom da joj je Faye Dunawaye “otela” ulogu u filmu “Bonnie i Clyde”, lijepa glumica popila je šaku pilula. Na sreću, život joj je spašen brzom reakcijom ljekara koji su joj ispumpali želudac, a tada je mlađoj sestri otkrila da jednostavno više nema razloga da živi.

Na sreću, s vremenom se oporavila pa se 1969. udala za britanskog producenta i pozorišnog agenta Richarda Gregsona , s kojim je dobila kćerku Natashu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood)


I njen bivši suprug Robert krenuo je dalje, oženio se Marion Marshall i dobio kćerku, ali njihov put i dalje se ispresjecao. Presudna je bila zvanična večera na koju je Natalie stigla u šestom mjesecu trudnoće, a uprkos tome Wagneru nije mogla da odoli. Samo nekoliko mjeseci nakon rođenja Natashe rastala se od Gregsona, a 1972. šokirala je svjetsku javnost pojavivši se s Wagnerom na dodjeli Oscara.

Te iste godine obnovili su bračne zavjete na jahti Ramblin’ Rose, a čemu su svjedočili tek najbliži prijatelji i članovi porodice, među kojima su bile i njihove kćerke.

“Kada smo se prvi put vjenčali, bili smo dvoje djece koja glume u filmu. Namjerno smo skrivali svoje slabosti jedno od drugoga, ali sada smo napokon shvatili da jedno drugome možemo reći sve. Više ne živimo u strahu jedno od drugoga i za to nam je trebalo nekoliko godina odvojenosti”, izjavila je tada Natalie o svom drugom braku s Robertom Wagnerom.

Godine 1974. par je dobio i kćerku Courtney Wagner, ali zbog porodice je počela patiti njena filmska karijera. Iako se sve činilo idealnim, Natalie jednostavno nije mogla da se pomiri sa svojim godinama, koje je u to vrijeme vješto skrivala, kao ni s činjenicom da je počela da dobija uloge u kojima bi morala da glumi majku svojoj mlađoj koleginici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood)


Zbog svega toga napustila je glumu, iako to nikada nije prežalila. “Gluma više nema takvu ulogu u mom životu kakvu je imala. Kada žena odluči da se uda i da ima djecu, ostali dijelovi njenog života jednostavno padnu u drugi plan.”

Život daleko od svjetla reflektora potrajao je do 29. decembra 1981., kada je tijelo ženske osobe u spavaćici pronađeno u moru nedaleko od ostrva Katalina. Natalie je odmah je identifikovana, a tada je otkriveno i da su s njom na jahti bili njen suprug Robert  i kućni prijatelj, glumac Cristopher Walken..

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Wood (@nataliewood)


Poslije mnoštva ispijenih pića eskalirala je svađa između dvojice kolega, a sve zbog Wagnerove ljubomore i sumnje da ga Natalie vara s njim. Walken  se u međuvremenu izvinuo, izuzeo iz svađe i otišao da spava, dok je kapetan broda pojačao muziku ne želeći da bude svjedok rasprave. Nakon svega svi su tvrdili da ništa nisu čuli ni vidjeli.

Godine 2013. sestra Natalie, Lana, otkrila je kako je kapetan broda ipak otkrio da je Wagner gurnuo Natalie preko ivice palube i da je odbio da joj pomogne da se popne na jahtu. Navodno se kapetan uspaničio, ali glumac je bio odlučan u naumu da joj se ne pomaže jer će tako naučiti lekciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noirandhollywood (@noirandhollywood)


Lana Wood početka nije bila uvjerena u Wagnerov iskaz – a tvrdio je da je nevin i da je suprugu posljednji put vidio u kupatilu prije nijego što je otišao da spava – znajući da Natalie nikada ne bi otišla na obalu odjevena samo u spavaćicu. Tada je Natalie imala tek 43 godine, a iza nje je ostao bogat filmski opus, ali i uspomena na nevjerovatan talenat i ljepotu.

Izvor:still.rs

(Dž.S.)

 

Pročitajte još