Je li vrijeme da isključite kompjuter?

Piše: A.K.

Kompjuter i laptop postali su nezamjenjiv dio svakodnevice tokom pandemije, ušli su u svaku sferu našeg života. Ekrani su zamijenili školske table, kancelarije su se preselile u dnevni boravak, a kontakti s prijateljima održavani su putem društvenih mreža.

Većina nas svakodnevno provodi vrijeme za računarom jednu trećinu dana, ako ne i više, uzimajući u obzir gledanje u mobitel. Kada satima gledate u ekran, od očiju se traži da obrade plavo svjetlo i fokusiraju se na ono što vide, što dovodi do umora i naprezanja mišića.

U svemu tome, oči imaju prirodnu tendenciju da se manje otvaraju i zatvaraju ispred ekrana. Suho oko i zamagljen vid su neizbježni i naredni znaci vam govore kako je vrijeme da s tim u vezi učinite nešto.

Glavobolja

Bol u predjelu iza očiju je znak da je vid oštećen usljed prekomjernog boravka za ekranom. Isto važi i za migrene, pokazala je studija provedena na mladima prosječne starosti od 21 godinu.

Bolovi u leđima i vratu

Ovo je problem s kojim su se za vrijeme lockdowna svi susreli. Radili ste, pretpostavljamo, na raznima lokacijama u svom domu, od stola za kafu, kauča do kreveta. Ako radite bez pauza za istezanje, vaša kičma bi mogla biti ozbiljno oštećena.

Otečene noge

Od stalnog sjedenja u nogama nema cirkulacije krvi i nervi su utrnuti. Kada to osjetite, morate ustati ili podići noge u zrak, kako bi se krv pomjerila.

Smanjena koncentracija

Stres i umor lako dovode do nemogućnosti koncentracije i zamagljivanja uma. Stoga, odmaknite se od računara, nekoliko puta duboko udahnite iz dijafragme, hidrirajte se ili uradite neke jednostavne stvari koje će pomoći da vam se um očisti, a vid odmori.

Pročitajte još