Robert Dacešin nas vodi u San Paolo

Piše: Redakcija

Robert Dacešin, Banjalučanin koji je ujedno putnik, poliglot, bloger, teniser, teniski sudija i magistar ekonomije. Uz malo novca i mnogo znatiželje obišao je gotovo 60 zemalja svijeta. U svom stanu besplatno je ugostio desetke stranaca, a i sam je, na raznim stranama svijeta, umjesto u skupim hotelima, boravio u domovima nepoznatih osoba. Sa svih putovanja nosi zanimljiva iskustva o kojima piše na svom blogu, a jednom mjesečno samo za čitatelje “Azre” piše o svojim putovanjima i dijeli najzanimljivije detalje, inspirirajući ih da nekad posjete destinaciju o kojoj piše

 

Zanima vas šta vidjeti u San Paolu? U ovom tekstu, nalazi se 10 najljepših lokacija koje vam preporučujem da posjetite kada se nađete u najvećem gradu Južne hemisfere. Iako San Paolo možda nije onaj Brazil koji obično imamo u glavi kada maštamo o ovoj zemlji, činjenica je da ovdje živi više od 16 miliona ljudi, te da je ovo vjerovatno jedan od najfascinantnijih gradova na čitavom svijetu.

I ako bih trebao kratko da ga opišem, bio bi ovo New York tropa, grad koji nikada ne spava i u kojem ćete pronaći apsolutno sve što poželite, samo ako znate gdje da tražite.

 

Šta vidjeti u San Paolu – TOP 10 lokacija

Prošetajte Avenidom Paulista

Bez dileme, centralno mjesto grada zauzima čuvena Avenida Paulista, kilometarski dugačka ulica u kojoj ćete praktično naći sve što poželite. Gomila barova, restorana i prodavnica, čine ovo mjesto jednim od najčešćih sastajališta za ovdašnje lokalce, a veliki broj muzeja, među kojima je i čuveni MASP, o kojem ću uskoro pisati, kao i odlični rooftopovi s kojih imate nevjerovatne poglede na grad, privlače i brojne turiste. Tako da, ako želite da doživite onu pravu energiju grada i osjetite duh San Paola, teško da možete pronaći bolje mjesto od ovog.

 

Posjetite Se katedralu

Iako prilično moderan grad, San Paolo ima i staru jezgru gdje ponosno dominira Se katedrala. Katedrala je izgrađena na mjestu nekadašnje katedrale, koja je prethodno srušena, a završena je 1967. godine nakon skoro 50 godina rada, najviše iz razloga što je njena izgradnja počela uoči Prvog svjetskog rata. Katedrala je izgrađena u neogotičkom stilu, a osim njenog impozantnog izgleda, moram spomenuti da se u unutrašnjim prostorijama nalaze orgulje od 10.000 cijevi, koje važe za jedne od najvećih orgulja na svijetu, a zajedno s prelijepim vitražima i raskošnom arhitekturom predstavljaju zaista posebnu pojavu.

Ono što me je, doduše, malo iznenadilo tokom posjete ovom mjestu je što se ispred same katedrale nalazio zaista veliki broj beskućnika i narkomana, te nas je većina ljudi upozorila da ne ostajemo mnogo ovdje, jer trenutno ovo mjesto nije previše sigurno. Kada vidi čovjek ovakav objekat, očekuje da je u njegovom okruženju sve uređeno i dotjerano, ali onda ipak shvati da je u Brazilu, gdje je sve moguće.

 

Kupite voće na Gradskoj pijaci

Često kažem: ako želite da upoznate pravi duh nekog grada ili zemlje, pijaca je jedno od najboljih mjesta za to! Nigdje kao na pijaci, čovjek nema priliku da upozna toliki broj lokalaca i osjeti pravu energiju grada. Da vidi obične ljude koji rade obične stvari, a čija običnost svakom putniku predstavlja nešto zanimljivo i posebno, jer upravo na osnovu nje dobijamo sliku kako se živi negdje.

Stoga, ako bih mogao iskreno da vam preporučim jedno mjesto koje nikako ne smijete zaobići dok ste u gradu, bila bi to Gradska pijaca ili Mercado municipal, u kojoj ćete na samo jednom mjestu pronaći bezbroj štandova ukusnog egzotičnog voća iz svih krajeva svijeta, gomilu restorana vrhunske hrane, kao i razni broj, njima opet običnih, a nama sasvim posebnih prodavnica.

 

Uslikajte se kod nekog od grafita u Beco do Batman

Mjesto koje me je, vjerovatno, najviše oduševilo u čitavom gradu. Iako prije dolaska ovdje nisam naišao na mnogo priča o ovom mjestu, moj drugar Nejtan, rođeni Paoljanin i jedan od najvećih zaljubljenika u prostore Jugoslavije, preporučio mi je da ga posjetim.

 

Riječ je o većoj ulici koja je sa svih strana oslikana raznim grafitima u milion boja. Nalazi se u dijelu grada Vila Madalena, a nastala je 80-ih godina prošlog vijeka, kada je na tada praznim zidovima urađen prvi grafit Betmena. Vidjevši to, studenti Akademije likovnih umjetnosti u gradu počeli su da dolaze ovdje, a priča se vrlo brzo proširila širom svijeta, pa su osim domaćih i mnogi strani grafitni umjetnici, počeli da dolaze ovdje, ostavljajući svoj trag na ovim zidovima.

Zanimljivo je da se svako malo, stari grafiti brišu i da se rade novi, uvijek s prethodnim odobrenjem umjetnika.

 

Zavirite u MASP

Muzej moderne umjetnosti San Paola, poznat i s nazivom MASP, otvoren je 1968. godine, te važi za jedan od muzeja s najvećom kolekcijom umjetnina u čitavoj Južnoj Americi!

S više od 8.000 djela, među kojima se mogu vidjeti radovi Van Gogha, Picassa, Renoira, Matissea, Miroa i mnogih drugih, MASP je bez dileme must see mjesto za sve ljubitelje umjetnosti koji planiraju posjetu Brazilu. U Muzeju se isto tako nalaze i 73 bronzane skulpture Degasa, a, iako radovi koji mogu da se nađu ovdje, idu i do vremena renesanse, Muzej je pretežno fokusiran na umjetnička djela s polovine 20. vijeka, te se u njemu mogu vidjeti i neki od najznačajnijih brazilskih umjetnika kao što su Portinari i Di Cavalcanti.

 

Ne propustite Muzej fudbala

Iako se na samo 90 minuta vožnje od San Paola, u mjestu Santos, nalazi muzej čuvenog Edsona Arantesa do Nascimenta, poznatijeg kao Pele, ljubitelje fudbala zanimat će to da se u San Paolu nalazi muzej posvećen ovoj, kako je vole nazvati, drugoj religiji Brazila. Muzej je smješten unutar stadiona Pacaembu na zapadnoj strani grada, a unutar njega, između ostalog imate priliku vidjeti veoma zanimljivu priču o tome kako je fudbal od sporta namijenjenog bogatom sloju engleske elite, kasnije postao sport koji će igrati čitav Brazil i jedan od simbola po kojem prepoznajemo ovu zemlju. Čak i ako niste prevelik ljubitelj ove igre, ovdje ćete na veoma slikovit način imati priliku naučiti više o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i možda bolje razumjeti zbog čega su Brazilci toliko ludi za loptom.

 

Osjetite “američki duh” grada

Jeste li znali da se u San Paolu na ulicama može vidjeti čak šest miliona automobila, te da su ovdašnje gužve u saobraćaju među najvećima u svijetu? Ili to da se u gradu dnevno obavi više od 700 letova helikoptera, što je najviše u svijetu? A znate li da se ovdje nalazi i najveći broj nebodera u čitavom Brazilu? I nekako, kada sa određenih mjesta pogledam ovdašnje ulice i nebodere, imam osjećaj kao da sam u nekom milionskom gradu negdje u Americi. Zbog palmi koje vidim, rekao bih da sam u Miamiju, ali onda se sjetim da San Paolo nema more. Možda bih rekao da je ovo Chicago, ali klima ovdje je mnogo toplija i vjetar skoro nikada ne puše.

 

Pogledajte predstavu u Gradskom pozorištu

Za sve ljubitelje umjetnosti, osim MASP-a, tu je i Gradsko pozorište. Smatrano kao jedno od najznačajnijih mjesta za izvođenje predstava u čitavoj Južnoj Americi, ovo mjesto tokom godina postojanja, ugostilo je neke od najznačajnijih muzičara i plesača, među kojima su Rudolf Nurejev, Titta Ruffo, Enrico Caruso, Maria Callas, Arturo Toscanini i Mikhail Barišnjikov. Osim značajnih predstava i koncerata, Gradsko pozorište poznato je i po tome što svojim izgledom, mnogo podsjeća na čuvenu Parisku operu, u čijem stilu gradnje ima mnogo italijanske renesanse.

Kao što je i samo pozorište izgrađeno u evropskom stilu, tako je i ispred njega postavljena ova prelijepa fontana sa slike, inače inspirisana čuvenom fontanom Di Trevi u Rimu.

 

Prošetajte parkom Ibirapuera

Kao najbolji dokaz da San Paolo nije jedna velika džungla na asfaltu, pokazuje Ibirapuera park, ogromna zelena površina smještena u Zoni Sul, najelitnijem dijelu grada. S velikim brojem jezera, staza za šetanje, igrališta za djecu, kao i zanimljivih spomenika i muzeja, ovo je bez dileme jedno od najdražih vikend mjesta lokalaca ovog grada.

Dizajn park inače je uradio Roberto Burle Max, a građevine čuveni Oscar Niemeyer, te tako u sklopu parku možete očekivati da pronađete mnogo toga zanimljivog i neobičnog, počev od Auditorijuma Ibirapuera, veoma moderne muzičke dvorane koja se smatra jednim od najboljih mjesta za koncerte u čitavom gradu, Muzeja aeronautike i folklora u kojem se nalaze modeli aviona i opreme za letenje, kao i više od 20.000 predmeta posvećenih običajima i tradiciji čitavog Brazila.

 

Doživite svijet na jednom mjestu

U prethodnih devet stavki vidjeli smo da San Paolo nudi niz različitih stvari za svakoga ko ga posjeti, ali koje opet, ruku na srce i nisu spektakularne. Treba biti iskren i reći da San Paolo nije grad koji će vas svojom ljepotom očarati. San Paolo nije onaj Brazil koji, vjerovatno, većina nas zamišlja. Ovo je mjesto u kojem se umjesto sambe obično sluša strana muzika, umjesto kaipirinje pije njemačko pivo, a umjesto plaže, u slobodno vrijeme obično odlazi u muzeje ili barove. Mjesto u kojem živi najviše Japanaca izvan Japana i u kojem se dnevno pojede više pice nego u Rimu, iz razloga što veliki broj stanovnika grada ima italijansko porijeklo. I baš iz razloga da biste razumijeli i doživjeli pravi Brazil, neophodno je doći ovdje, jer je, uz Ameriku, ovo zemlja s najviše kontrasta i razlika. Zemlja toliko različita da baš svako ko čita ove redove sada može biti Brazilac.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti