Ansambl sevdalinki „Ašk sevdah“ KUD-a „Željezničar“ upriličio spektakularan koncert najljepših sevdalinki u Art kući sevdaha

Piše: Indira Pindžo

Zvuci najljepših sevdalinki odzvanjali su u petak navečer u sarajevskoj Art kući sevdaha na koncertu Ansambla sevdalinki „Ašk sevdah“. Oduševljena publika je sve vrijeme koncerta aplaudirala i pjevala, uživajući u izvrsnim interpretacijama solista Ansambla. Za tri godine, koliko postoji, Ansambl „Ašk sevdah“ postao je prepoznatljiv i jedinstven u Sarajevu, ali i šire, jer gaji originalnu interpretaciju sevdalinki, kako su ih pjevali i doajeni poput Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Zehre Deović, Bebe Selimović, Zore Dubljević…

Osim po interpretacijama, njihovi nastupi su posebno zapaženi zbog narodnih nošnji kojima također promoviraju tradiciju i kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine. Art kuća sevdaha na Baščaršiji bila je dupke puna u petak navečer, što dokazuje kolika je popularnost Ansambla „Ašk sevdah“.

– Ašk sevdah u slobodnom prevodu znači ljubavna čežnja, što je najčešća tema sevdalinki, zbog čega smo se i odlučili za ovo ime. Svoju svevremenost i popularnost sevdalinka upravo i održava temama o kojima pjeva – rascvjetanim i mirisnim baščama, sokacima, lijepim bh. gradovima, zanosnim djevojkama i ašikli momcima, ljubavima, čežnjama… Sretni smo što smo u malo vremena koliko postojimo postigli ogroman uspjeh, a zadovoljstvo nam je još veće kad vidimo ozarena lica publike, koja uvijek zapjeva s nama – izjavila je Indira Pindžo, predsjednica Ansambla.

– Kulturno-umjetničko društvo „Željezničar“ u 76 godina svog postojanja bilježi mnoge uspjehe, nagrade, plakete… Uz brojne sekcije koje egzistiraju od samog osnivanja Društva, formirali smo i Ansambl sevdalinki „Ašk sevdah“ te postali jedinstveni među kulturno-umjetničkim društvima i postigli zavidan uspjeh i rejting, a pokazalo se i u vremenu pandemije da je postojanje malih ansambala i promoviranje sevdalinki održiv recept koji liječi i dušu i tijelo – kazala je Jasminka Šahinagić, predsjednica KUD-a „Željezničar“.

Da se dobar glas daleko čuje, dokazuje i gostovanje na koncertu Ansambla popularnog i vrsnog interpretatora sevdalinki i narodnih pjesama Emira Rakovića, koji je stigao iz Austrije da bi zapjevao na koncertu „Ašk sevdaha“. Emir živi u Welsu, u Austriji, gdje je i rođen, a porijeklom je iz Bosanske Dubice. Svojim nastupima i izvedbama sevdalinki širom Evrope i svijeta promovira našu zemlju i njenu najljepšu kulturnu baštinu, a imao je zapažene nastupe i na festivalima u BiH, poput Bihaćkog i Ilidžanskog.

Emir Raković

 

– Kad dođem u svoju BiH, srce mi je prepuno sreće i zadovoljstva, a kad još imam priliku da zapjevam pred našom publikom, mojoj sreći nema kraja. Za Ansambl „Ašk sevdah“ sam čuo ljetos, kad sam bio u domovini na odmoru, i odmah sam poželio da im se priključim na nekom od njihovih koncerata. Želja mi je evo ispunjena i prezadovoljan sam što sam zapjevao baš u Art kući sevdaha, koja već u samom imenu promovira našu najveću dragocjenost – sevdalinku, jer se cijeli život borim da sevdah i sevdalinka ne padnu u zaborav – izjavio nam je Emir Raković.

Pročitajte još