Zabranjena ljubav koja je pobjedila sve prepreke: Životna priča jake i neustrašive Celine Dion

Piše: Redakcija

Prije desetak godina bila je najbolje plaćena pop pjevačica na svijetu, a i danas može da se pohvali bogatim bankovnim računom. Voljela je samo jednog muškarca i prošla fascinantan put od siromašne djevojčice podizane uz trinaestoro braće i sestara do svjetski poznate zvijezde, od ružnog pačeta do zgodne žene.

Kako je opisala u autobiografiji „My Story, My Dream“, imala je sretno djetinjstvo puno ljubavi. Rodila se 30. marta 1968. kao najmlađe, 14. dijete Ademara i Thereze Dion u mestu Šarlemanj, tridesetak kilometara istočno od Montreala. Otac porodice Dion bio je mesar, majka domaćica i držali su lokalnu gostionicu.

Porodica nije bila imućna, a kad je Tjereze Dion saznala da je trudna 14. put, nije bila najsretnija osoba na svijetu.

– Kad je moja majka saznala da je trudna sa mnom, nisam bila dio njenih planova. Moje rođenje bilo je neželjeno i neočekivano. Do tada je moja majka podigla već trinaestoro djece. Bila je domaćica 20 godina. Dvoje najmlađe djece trebalo je te godine da krenu u školu i mislila je da će moći malo da putuje, pronađe posao. Pitala je sveštenika da li smije da koristi kontracepciju, na šta joj je on rekao da ne smije. Moja je majka bila bijesna, kao i ja kada mi je to ispričala. Ali dugujem život tom svešteniku – otkrila je Celine koja je od samog početka bila mezimica porodice i već odmalena svjesna da je dobila nesvakidašnji muzički talenat.

U uzrastu od samo pet godina shvatila je da želi da bude pjevačica.

– Bilo je to na vjenčanju mog brata Majkla na kojem je svako nešto pjevao. Ali ja sam imala ogromnu tremu. Osjetila sam maminu ruku na ramenu, kako me nježno, ali odlučno gura naprijed. Rekla mi je: “Hajde, moja djevojčice, ti si na redu”. I počela sam da pjevam. Nisam htjela da prestanem i molila sam Majkla da otpjevam još jednu pesmu. Tada mi je bilo jasno čime želim da se bavim – objasnila je, opisavši i kako su izgledali njeni prvi ‘nastupi’ u porodici.

– Moji su ukućani bili velikodušna publika. Pazili su na mene, čak se i svađali u čijem ću krevetu spavati – priča. Muzički dar nije pao s neba, njen otac svirao je harmoniku, mama violinu, a braća i sestre gitaru i klavir.

– Nismo bili bogati, ali voljeli smo se i imali muziku, koja je osim zdravlja i ljubavi nešto najljepše na svijetu – tim je riječima pjevačica opisala filozofiju svoje porodice. Iako je malena Celine priželjkivala svjetsku slavu i vidjela se zauvijek na pozornici, nije zaboravila da joj je upravo majka napisala prvu pesmu. Osim toga, gospođa Thereze videla je da su njena djeca prilično talentovana pa je sa suprugom osnovala muzički sastav koji je nastupao u klubovima, barovima i TV emisijama.

Kako je Celine odrastala, tako joj se majka više posvećivala.

– Jedne večeri majka mi je rekla za svoj projekat, a to sam bila ja – kaže muzička diva kojoj je majka i danas najveći uzor. Majka je za nju napisala pesmu ‘Ce n’ etait qu’un reve’ (Bio je to samo san), a kad ju je u Celininoj izvedbi čuo tada 38-godišnji Rene Anželil, poželio je da upozna Celine. Ali nije to išlo glatko. Uz pomoć majke i brata buduća zvijezda samouvjereno je poslala snimak priznatom muzičkom menadžeru čije je ime pronašla na omotu albuma poznate pjevačice Žinet Reno.

Kako nekoliko nedelja nisu dobili odgovor, Celinin brat Michael ljutito ga je nazvao i rekao mu: “Znam da niste preslušali kasetu jer da jeste, nazvali biste istog momenta.” Nakon tog poziva Anželil je preslušao snimak i tražio da se sastane s porodicom Dion.

Ni sam nije slutio da će to biti sudbonosni susret. S majkom i bratom Celine je otputovala u Montreal i svojim glasom uvjerila budućeg supruga da se ozbiljno pozabavi njenom karijerom. Tada je Rene rekao da Celine ima rijedak talenat.

Zanimljivo je da je, uvjeren u njen planetarni uspjeh, za izdavanje njena prva dva albuma podigao kredit i založio kuću. Celine je brzo počela da osvaja slušaoce, ali njena slava bila je u okrugu Kvebek i u Francuskoj, gde je u uzrastu od 15 godina 1983. osvojila prvu zlatnu ploču. Godinu da kasnije u Japanu je ponovo osvojila zlatno priznanje, a da je dobila veliki apetit, bilo je jasno kad je kao 19-godišnjakinja menadžeru rekla da želi da ima karijeru poput Majkla Džeksona. Iskusni Rene rekao joj je da ima predispozicije za to, ali da bi osvojila i američko tržište, odnosno englesko jezičko područje, trebali bi da joj osmisle novi imidž. Jer ruku na srce, zvezdani status traži često i glamurozan izgled koji mlada pevačica nije imala. Jako mršava, s nepravilnim i naglašenim zubima zbog kojih je trpela komentare da je vampirica, nije se uklapala u sliku megazvijezde. Zato je sredila zube, skratila kosu, upisala kurs engleskog jezika, promenila stil odijevanja… nakon čega se pretvorila u prefinjenu i elegantnu djevojku.

Godine 1988. nastupila je kao predstavnica Švajcarske na Eurosongu i pobjedila. Dvije godine kasnije izdala je album ‘Unison’ za američko tržište i brzo zasjela na vrhove svih top lista popularnosti. To najviše može da zahvali jednoj od pesama s albuma ‘Lepotica i zver’, koja je bila i tema u istoimenom Diznijevom crtanom filmu. Otpjevala ju je u duetu s Pibom Brajsonom i za nju dobila Gremi i Oskar.

Nakon toga Dion je i zvanično postala svjetska zvijezda koja je prodavala albume u milionskim primjercima i održavala koncerte širom svijeta. Od samog početka saradnje sa Reneom bila je disciplinovana i odlučna u tome da uspije.

– Nije bilo tajnih poljubaca, prijateljica, slobodnog vremena. Bila sam okružena odraslima, razmišljala poput njih, radila sedam dana u sedmici – ispričala je, prisjetivši se i prvog susreta s menadžerom koji joj je kasnije postao poslovni i životni pratilac.

– Još se sećam kad sam upoznala Renea. Kancelarija mu je bila mračna, a on je djelovao smrknuto. Bio je izrazito ljubazan, ali se nije smješkao. Rekao mi je da je čuo moj demo-snimak i da imam predivan glas. Pitao me da mu nešto otpjevam. Počela sam da pjevam i osećala sam se dobro i puna samopouzdanja.

Zamišljala sam da vidim publiku ispred sebe. U jednom trenutku navrle su mu suze na oči – rekla je.

Uprkos tome što je Rene bio 26 godina stariji od Celine, smatrala ga je privlačnim.

– Moja majka i sestre mislile su da je naočit. Imao je prekrasne oči i bio elegantan. Bio je misteriozan, egzotičan, tihi zavodnik, pun samopouzdanja. Njegovi roditelji bili su Sirijci, govorio je nekoliko jezika. Bio je poput nekog princa u izgnanstvu – govorila je oduševljeno.

Da njena simpatija prema spretnom menadžeru nije ostala samo pusta želja, pobrinuo se sam Anželil koji je mladu Celine 1988. poljubio nakon jednog koncerta.

– Nikad neću zaboraviti to veče. Sve se oko mene najednom zavrtjelo, kockice su se složile i postala sam svjesna da s Reneom želim da provedem život – prisjetila se. Iako je Anželil sjajno vodio posao, privatni život nije mu bio sjajan. Prvi put se vjenčao 1966. sa Deniz Duket s kojom je dobio sina Patrika, Celininog vršnjaka, a s drugom suprugom, pjevačicom Manon Kirouak, vjenčao se 1970. godine. S njom je dobio sina Žan-Pjera i kćerku En-Mari, ali 1979. mirno su se razišli. Navodno je razvodu kumovalo to što je Anželil sve više vremena provodio sa Celine, kao i njegova zavisnost od kocke.

– Nakon što bi me svake večeri poljubio u obraz, otišla bih da spavam s mirisom njegove kolonjske vode. Sanjala sam da jednom uđem u njegov tajnoviti glamurozni svijet. Ali tada sam imala samo 16. Nisam mogla majci da kažem da ga sanjam svake noći. Svako sam veče prije spavanja ljubila njegovu fotografiju i krila je ispod jastuka da je mama ne bi pronašla. Čim bismo završili s poslom, Rene kao da me nije primećivao. Za njega sam bila obična devojčica. Ali kad me poljubio, nakon što sam postala punoletna, sve se promenilo – ispričala je, svesna koliko je Rene rizikovao uloživši u njenu karijeru.

Nakon što su si priznali međusobnu ljubav, krili su je i dalje od javnosti kako ne bi naškodila njenoj karijeri. Iako se Anželil trudio da distancira Dion u javnosti, oboje su znali da je njihova ljubav jača od svega. Ali na novinarska pitanja o ljubavnom životu, pjevačica je govorila da nema vremena za ljubav, a pravdala se i što je počela da pjeva na engleskom jeziku s obzirom na to da su neki to smatrali izdajom.

Ljubavna veza planetarno popularne Celine i njenog menadžera otkrivena je početkom devedesetih kad je Anželil doživeo moždani udar i kada se uplašio da će umrijeti. Tada je pjevačicu jedan novinar pitao da li se uplašila za Reneovo zdravlje, jer joj je ipak poput drugog oca, na šta mu je ona odgovorila: “Imam jednog oca i on se zove Ademar Dion i voli me kao i ja njega. Rene nije moj otac, on je muškarac za kojeg moje srce kuca, on je muškarac mog života”.

Tim javnim priznanjem prvi put nije poslušala Reneov savjet da još neko vreme kriju vezu. Ljubav prema njemu iskazala je i na albumu iz 1993. ‘The Colour of My Love’, koji je posvetila budućem suprugu. Slavni par na kraju je ljubav odlučio da ozakoni pa su se vjenčali u decembru 1994. u Montrealu. Bio je to događaj godine. Ispred katedrale Notre-Dame došle su hiljade obožavatelja, na listi gostiju našlo se oko 250 probranih gostiju, a montrealska pošta imala je mnogo problema jer su je zatrpale brojne čestitke i pokloni.

Celine je priželjkivala glamurozno vjenčanje, a to je potvrdila i raskošna venčanica s još raskošnijim velom i svjetlucavom krunom. Njihovo vjenčanje Kanađani su pratili uživo na TV-u. Mnogi su joj prigovarali zbog rasipnosti.

– Bila sam djevojčica iz Šarlemanjea koja nije mogla da se smeje zbog nepravilnih zubi. Mnogo sam toga postigla zahvaljujući svom glasu, podršci porodice, Reneu i publici u Kvebeku. Podijeliti taj trenutak sa svima njima nije publicitet nego zahvalnost – branila se Selin.

Nakon vjenčanja pjevačica je nastavila da radi punom parom. Od 1992. do 1996. snimila je šest albuma, a ‘Falling into You’ doživio je veliki uspjeh pa je nagrađen Gremijem u dvije kategorije – za najbolji album godine i najbolji pop album. Pjevala je 1996. i na otvarenju Letnjih olimpijskih igara u Atlanti, što se činilo krunom njene karijere. A iduća godina bila je još plodonosnija, naime, pjevala je naslovnu temu filma ‘Titanic’ – ‘My Heart Will Go On’ koja je postala planetarno popularna.

Zanimljivo je da na početku nije htjela da pjeva tu pjesmu, ali je na nagovor supruga ipak pristala. Na dodjeli Oskara otpevala je taj veliki hit, a oko vrata je nosila simbol filma, repliku najpoznatijeg tamnoplavog dragulja na svetu “Houp”, čija se vrijednost procjenjuje na 250 miliona dolara.

Godine 1997. izdala je album ‘Let’s Talk About Love’ koji je srušio sve rekorde popularnosti, a na njemu je bila tema iz ‘Titanica’, kao i sjajne saradnje s Barbrom Streissand,  Pavarotijem. Sve to vidjelo se i na bankovnom računu ambiciozne pjevačice koja je izdala i svoj parfem. Posle ludačkog poslovnog tempa 1999. je odlučila da uzme predah. Zapravo, odlučila je da postane majka, što je dugo priželjkivala.

Ali tada su počele nevolje. Njenom suprugu dijagnostifikovan je karcinom grla, nakon čega mu se Celine posvetila jer je on, kako je rekla, njen život, smisao postojanja i središte svijeta. Zbog zloćudne bolesti par je odlučio da Reneovu spermu pohrani kako bi im poslužila kad menadžer ozdravi, a tu vijest dio javnosti nije pozitivno primio. Celine je tvrdila da njena publika ima pravo da zna sve o njoj. Nakon što se Anželil oporavio od mukotrpnog liječenja, Dion je odala ljubav i poštovanje svom suprugu obnovom bračnih zavjeta 2000., i to u bajkovitom stilu iz 1001 noći. Tada je napokon došlo vrijeme da se posvete dugo željenom djetetu. Ali kako im nije uspevalo začeće prirodnim putem, a utvrđeno je da Reneova sperma nije dovoljno pokretljiva, odlučili su da se za pomoć obrate priznatom lekaru Ronaldu Akermanu koji im je predložio postupak medicinski potpomognute oplodnje. Celine se podvrgnula hormonskim terapijama i željno iščekivala sretnu vijest, a ona se dogodila 8. juna 2000. godine.

Ljekari su je nazvali i čestitali joj na blaženom stanju! Poslije je ispričala da je u tom trenutku bila kod kuće u kuhinji sa suprugom i sestrom, s kojima se potom grlila i plakala od sreće. Trudnoća prošla je bez komplikacija, a dugo željeno dijete, svog prvog sina Rene-Charlesa, rodila je 25. januara 2001. godine.

– Majčinstvo je nešto najljepše što žena može da doživi. Tek sad sam zrela i potpuna. Obožavam svog sina, bojim se da ću se morati udati za njega kad navrši dvadeset godina – izjavila je tada i oduševljeno najavila da planira ponovo da se podvrgne postupku medicinski potpomognute oplodnje.

Roditeljska sreća dala joj je novi vjetar u leđa. Sa suprugom i djetetom preselila se iz Floride u Las Vegas i 2003. potpisala jedan od najunosnijih ugovora za jednog pjevača, a trajao je tri godine i iznosio sto miliona dolara. Tada su mnogi bili skeptični zbog previsoke cijene ulaznica za njen show koji je trebala da izvodi pet puta nedjeljno. Ali Celine se nije dala omesti pa je 25. marta 2003. počela projekat ‘A New Day’ u novoizgrađenoj areni kockarnice u hotelu “Caesar’s Palace”. Cijelu priču osmislio je belgijski reditelj Franjo Dragon, zajedno s diskografskom kućom “Sony Music” i njemačkim automobilskim brendom Krajslerom. Iako je kritika u početku te spektakularno najavljene kičaste nastupe prozvala pomalo krutima, ubrzo su usljedile i pohvale, što je prepoznala i publika, pa je ovaj projekat 2005. u samo pola godine od ulaznica zaradio više od 43 miliona dolara. Zbog toga je i produžila ugovor sa “Caesar’s Palaceom”.

Tada nije naglas izgovorena svota koju će Dion zaraditi, samo se šuškalo da je riječ o vrtoglavom iznosu. Bilo je i zlih jezika koji su tvrdili da je njen suprug u kockarnici u kojoj pjeva natukao ogromne dugove. Pjevačica je to demantovala naglašavajući da je veći problem njena zavisnost od dizajnerskih komada i cipela, kojih ima na hiljade.

Nakon megauspeha u Las Vegasu, došlo je vreme da Dion ostvari ono što je najavila nakon rođenja prvog djeteta – da se ponovo oproba u majčinstvu. Tokom 2009. teško je proživljavala dva neuspješna pokušaja medicinski potpomognute oplodnje (ukupno ih je bilo šest dok nije drugi put ostala u blaženom stanju), što je nije obeshrabrilo. Kad je u junu 2010. objavljeno da je ponovo trudna i da nosi blizance, bila je presretna.

– Iako su svi ti pokušaji i neuspjesi za mene bili vrlo emotivno iscrpljujući, ni u jednom trenutku nisam mislila da odustanem – rekla je kanadska pjevačica koja je u novembru 2010. u floridskoj bolnici na svijet donela dva dječaka – Nelsona i Edija. Blizanci su rođeni carskim rezom jer su trudnoća i porođaj bili rizični.

– Kao savjetnik i osoba od poverenja, čast mi je u njihovo ime da objavim da je u 11.11 i 11.12 Celine rodila dva zdrava dječaka. Ovo nije kraj, nego početak dva nova života – napisao je u zvaničnoj izjavi ginekolog Ronald Akerman.

– U porodilištu smo ih prvih desetak dana zvali beba A i beba B. Doktori i sestre su nam se smejali, nisu mogli da veruju da smo toliko luckasti. Čim su malo porasli, naučili smo da ih razlikujemo. Nelson je pričljiviji od Edija, traži više pažnje, a uz to ima i svetlije oči. To su samo neke sitnice. Svaki od njih ima svoj način na koji se bori za našu pažnju. Tada su mi najslađi – opisala je presretna mama. Izjavila je da je jedna od onih majki koje dijete vode ljekaru čim zakašlje, da će se opustiti kad djeca budu starija i da se s ljubavi nikad ne može pretjerati.

Bračnom paru usljedilo je nekoliko godina porodične idile, nakon čega je Celine snašla velika tragedija. Njen suprug Rene u januaru 2016. preminuo je od posljedica karcinoma grla, s kojim se borio od 1998., i to u porodičnom domu u Las Vegasu. Poslije je utučena Celine u intervjuu za “USA Today” rekla da joj je suprug priznao da se boji smrti i da mu je jedina želja da umre na njenim rukama. Drugi šok doživjela je samo dva dana nakon Reneove smrti, kad je njen brat Danijel Dion preminuo u Montrealu u 59. godini života, također od posljedica zloćudne bolesti. Nakon teškog i bolnog razdoblja Celine je shvatila da ponovo mora da uzme život u svoje ruke pa je prošle godine održala spektakularnu evropsku turneju, dizajnirala liniju torbica i na jednom koncertu rekla da za nju više nema ljubavi nakon suprugove smrti, ali da show mora ići dalje.

 

Ipak, prošle godine počela su šuškanja da sve više vremena provodi s Pepeom Munozom, 33-godišnjim plesačem koji je dio njene ekipe. Čak su snimljeni u šetnji Parizom, ali Celine je sve to demantovala. Šta više, izjavila je da je duh njenog supruga i dalje pored nje i da redovno razgovara s njim. Ova rečenica dodatno je pokrenula sumnje da s pjevačicom nešto nije u redu, kao i njene čudne odjevne kombinacije, i to što se fotografisala gola za Vogue. Neki su tvrdili da se na taj način bori s depresijom, a drugi da se navikava na novo životno razdoblje.

Iako ima status jedne od najuspješnijih pjevačica svih vremena, a to dokazuju više od 250 miliona prodatih albuma, pet Gremija i dva Oskara, što nije nimalo loše kad se gleda iz perspektive 12-godišnje sramežljive djevojčice koja sanja o zvjezdanoj karijeri – pjevačica danas tvrdi da joj život ne bi bio potpun bez djece. Budući da ima veliko srce, i u budućnosti namjerava da se odazove na što više humanitarnih akcija za pomoć najmlađima.

Izvor: Stil.rs

(I.J.)

 

Pročitajte još