Promocija poštanskih maraka Velikani sevdaha

Piše: Indira Pindžo

Danas su u Art kući sevdaha u Sarajevu, uz zvuke najljepših sevdalinki, promovirane poštanske marke koje je BH Pošta izdala u čast velikanima sevdaha. Markama s likovima najpoznatijih interpretatora sevdalinki: Safeta Isovića, Bebe Selimović, Nade Mamule, Himze Polovine i Zehre Deović, BH Pošta i ovog puta usmjerila je svoj filatelistički program u plemenitu misiju očuvanja kulturno-historijske baštine naše zemlje, što je posebno u svom obraćanju naglasio generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić.

Mirsad Mujić, direktor BH Pošte

– Edicijom poštanskih maraka posvećenih našim velikanima sevdaha željeli smo otrgnuti od zaborava neke od najpoznatijih izvođača sevdalinki koji su bili zaslužni što je tradicionalna ljubavna bosanskohercegovačka pjesma i danas pjevana i sačuvana. Cijeli svijet je čuo za sevdalinke, a mi nikada nismo sigurni divimo li se dovoljno i jesmo li se dovoljno zahvalili njenim izvođačima, koji su u note i stihove sevdalinki utkali svoj talent, posvećenost i ljubav. U BH Pošti smo željeli odati počast izvođačima koji su doprinijeli tome da sevdalinka nadživi vrijeme svog nastajanja i da se kvalitetom i autentičnošću izbori s naletima svih brojnih modnih stilova u muzičkom svijetu. Ovako će kroz poštanske marke, naše male predstavnike Bosne i Hercegovine, sevdah putovati cijelim svijetom – dodao je Mujić.

Predsjednik Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo, Sead Pitić i Benjamin Isović, u ime porodica velikana sevdaha, zahvalili su se BH Pošti za podršku i nastojanja da se sevdalinka sačuva za buduće generacije, a da veliki izvođači sevdaha ostanu zapamćeni kao značajni umjetnici i ljudi koji su svoje živote i umjetnički rad posvetili njegovanju sevdaha i bh. tradicije.

Safetov sin Benjamin Isović dobio je prvi primjerak poštanske marke s likom svoga oca

Prvi primjerci poštanskih maraka “Velikani sevdalinke” uručeni su članovima porodica istaknutih umjetnika, Udruženju estradnih izvođača KS, Art kući sevdaha i Asocijaciji muzičkih stvaralaca „Amus“.

Poštanske marke štampane su u 50.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 0,90 KM. Autor marke je dizajner BH Pošte Abdulah Branković, a odštampan je i prigodan FDC koverat.

Serija poštanskih maraka “Velikani sevdalinke” dostupna je na svim šalterima BH Pošte i na PostShop-u https://postshop.posta.ba/

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti