Razglednica svijeta: U Budimpeštu bez vakcina i testova

Piše: Redakcija

Robert Dacešin, po zanimanju magistar ekonomije, bavi se digitalnim marketingom. Ovoga puta za „Azru“ Robert piše o svim zanimljivostima u Budimpešti. Pričajući vlastita iskustva o arhitekturi, kulturi i gastronomiji, magistar ekonomije vodi nas u svijet Bude i Pešte. Tokom svog putovanja Robert je otkrio trikove koji mnogo znače turistima koji prvi put idu u Budimpeštu

 

U Budimpešti sam boravio dva puta. Davne 2004. i 2017. godine. Ovaj drugi put potrudio sam se da je upoznam malo bolje pa sam u razgovoru s lokalcima pokupio nekoliko savjeta koje sada želim da podijelim s vama. Tako sam i napravio ovu listu znamenitosti koje se trebaju posjetiti tokom boravka u Budimpešti. Budimpešta je, vjerovatno, jedan od kulturološki najvažnijih gradova u ovom djelu Evrope i sjedište brojnih UNESCO-ovih spomenika. Mnogi je nazivaju “Parizom Istoka“, zbog činjenice da leži na prekrasnom Dunavu, a grad je zvanično nastao 1872. godine, nakon spajanja triju prethodno nezavisnih gradova – Stare Bude, Bude i Pešte i time postao administrativni, ekonomski i industrijski centar Mađarske. Ako ste se uželjeli evropskih metropola, jedina koja će vas primiti bez ikakve Covid potvrde je Budimpešta.

Budimski dvorac

Buda ili Budimski dvorac je kraljevska palača sagrađena u 13. stoljeću. Ovo je, vjerovatno, i jedno od najvažnijih i nezaobilaznih mjesta u cijeloj zemlji! Čak ju je i UNESCO uvrstio na svoju listu. Dvorac predstavlja nezaobilazan dio mađarske historije, a tokom godina, vidio je dobre i loše dane. Srećom, ostao je netaknut u svom obliku. U posljednjih nekoliko godina, postao je poznat i kao mjesto gdje se održavaju i neki od najboljih gastronomskih sajmova i kulturnih festivala, kao što su „Mađarski festival Palinka“, „Uskršnji sajam“, „Vinski festival“, te „Mađarski festival folklora“. Moram naglasiti da je ulaz u Buda dvorac besplatan. Također, nema ulaznice ako želite da se približite samoj zgradi dvorca, kroz dvorišta, gdje možete vidjeti fontanu Matthias i neke vrlo jedinstvene kipove. Međutim, ako želite ući u zgrade dvorca Buda (Kraljevska palača), potrebno je odvojiti koju forintu za to.

Savjet: Posjetite ovo mjesto u jutarnjim satima, kada su gužve mnogo manje. Dvorac je otvoren od 10 sati.

 

Mađarski nacionalni parlament

Mađarski nacionalni parlament vjerovatno je prvo mjesto na koje će ljudi krenuti kada stignu u Budimpeštu. Često oslikavan na gotovo svakom suveniru grada, ova neogotička ljepota završena je krajem 19. stoljeća, kao rezultat jednog takmičenja. Osim što je spektakularan izvana, Mađarski parlament ima neke posebne stvari skrivene unutra. Ono što zasigurno ne smijete propustiti je soba s krunskim draguljima kraljevine Mađarske. Priča kaže da su ti dragulji izgubljeni i ukradeni mnogo puta. Nakon Drugog svjetskog rata, prevezeni su u Zapadnu Evropu i na kraju su ih dali američkoj vojsci da ih čuva od Sovjetskog Saveza. Kasnije, tokom hladnog rata, krunski dragulji čuvani su u američkom sefu za kovanice (Fort Knox, Kentucky) zajedno s većinom američkih rezervi zlata. Na kraju su se vratili u Mađarsku pod vodstvom Jimmyja Cartera 1978. godine. Zanimljivo je spomenuti da je Mađarski nacionalni parlament treći najveći parlament na svijetu, s nevjerovatnih 700 soba, kao i impresivnih 19 kilometara hodnika i stepenica.

Savjet: Iako impresivna građevina izgleda fantastično iz svakog ugla, mnogo bolji pogled je s druge strane Dunava.

 

Čuvene mađarske terme

Budimpešta je poznata po svojim termama, a malo koja je poznatija od „Széchenyi“. Na slici se vidi  koliko je ovo ogromno mjesto, a kažu da, kada si tamo, to sve odlazi na neki novi nivo. Vruća termalna voda omogućava boravak i plivanje u otvorenim bazenima tokom najhladnijih zimskih mjeseci, što je sigurno nevjerovatno iskustvo.

Savjet: Lokalci često igraju šaha ovdje, pa ako nekoga zanima, može se oprobati.

 

Krstarenje Dunavom

Terme su sasvim neobičan način da se doživi grad, ali krstarenje Dunavom jedan je od zaštitnih znakova Budimpešte. Bilo da se odlučite za krstarenje tokom dana ili noći, imat ćete priliku da uživate u prekrasnoj panorami, gdje ćete moći da vidite mnoge znamenitosti grada.

Savjet: Ukoliko vam je ograničen budžet i ne želite trošiti novac na krstarenje, pogled s bilo kojeg od četiri mosta u gradu jednako je dobar.

 

Trg Heroja i gradski park

Trg heroja (Hosok tere), lociran na kraju Avenije Andrássy, mjesto je na kome se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika grada, koji prikazuje sedam poglavara nacije, za koje se vjeruje da su vodili mađarski narod od središnje Azije do Karpata. U centru spomenika nalazi se Arhanđeo Gabriel, koji drži mađarsku krunu, a s dvije strane nalaze se motivi koji prikazuju niz drugih značajnih figura iz mađarske historije.

Savjet: Napravite fotografiju kod simpatičnog znaka Budimpešta.

 

Vajdahunyad dvorac

Smješten na umjetnom ostrvu u srcu Budimpešte, blizu Parlamenta, nalazi se Vajdahunyad dvorac, jedno od najneobičnijih mjesta ovoga grada, za koje je vezana i jedna neobična priča. Naime, vjeruje se da je dvorac u početku bio namijenjen privremenoj izložbi, te da je izgrađen od drveta i kartona. Međutim, građevina je uskoro postala takav hit, da su vlasti grada 1904. godine odlučile da naprave malo otporniji objekat, te je tako nastao ovaj dvorac. Danas ovo mjesto možemo posmatrati iz četiri dijela, koji prikazuje gotičku, baroknu, renesansnu i romaničku arhitekturu. Čitav kompleks se sastoji od 21 manje povezane zgrade, od kojih je svaka projektirana kao kopija drugih značajnih građevina koje se nalaze širom Mađarske i Rumunije. Najzanimljiviji dio dvorca je gotičko krilo, kreirano po dvorcu Corvin u Rumuniji, koje je nekada služilo kao kuća u kojoj je boravio János Hunyadi, mađarski plemić po kome je dvorac dobio ime. U dvorcu se nalazi i „Muzej mađarske poljoprivrede“ za koji kažu da je veoma zanimljiv.

 

Ribarska tvrđava

Iako Ribarska tvrđava možda izgleda kao neko srednjovjekovno utvrđenje, u suštini je izgrađena početkom 20. stoljeća u neogotičkom stilu. Od samog stvaranja, tvrđava je privukla pažnju javnosti, a lokalci kažu da s nje imate najbolji pogled na čitav grad. Sedam tornjeva tvrđave predstavlja sedam mađarskih plemena koja su pomogla stanovništvu s ovih krajeva da se dosele na ovu teritoriju.

Savjet: Po Budimpešti se priča da je ovo mjesto s najboljim pogledom u gradu, te ga definitivno ne treba propustiti. Kažu da su zalasci sunca ovdje nestvarni.

 

Bazilika sv. Stefana

Prema mišljenju mnogih, jedna od najljepših građevina čitavog grada, Bazilika Sv. Stefana, posvećena je mađarskom kralju i osnivaču zemlje. Gradnja ove renesansne ljepotice trajala je dugo godina, a asistirao je i Gustave Eiffel, kreator čuvenog Eiffelovog tornja. Uz mnogo problema i poteškoća, Bazilika je 1905. godine zvanično završena. Međutim, ubrzo potom, za vrijeme Drugog svjetskog rata, dio mozaika uništen je sa zidova Bazilike, ali je uz velike napore, 20 godina kasnije uspješno restauriran i vraćen u prvobitno stanje. Najraskošniji od svih mozaika sigurno je čuveni Venecijanski mozaik iz pet dijelova, u blizini kojeg se nalazi i najvažniji predmet ove svetinje, mumificirana ruka prvog kralja Mađarske.

Savjet: Da biste pronašli ovo mjesto, samo treba da pronađete istoimeni trg, udaljen pet minuta od Mađarskog parlamenta.

 

Pronađite antikvitete na Ecseri buvljaku

Iako se nalazi u predgrađu, ovaj buvljak je najbolje mjesto u Budimpešti da pazarite zanimljivu stvarčicu. Mjesto je zaista veliko, a trgovci i njihovi razni predmeti učinit će da provedete sate ovdje, razgledajući stvari za koje možda niste ni znali da postoje. Od starih mađarskih novčanica, ploča, markica, do suvenira iz Drugog svjetskog rata i raznih odjevnih predmeta, Eserci nudi dobru zabavu i mnogo cjenkanja.

Savjet: Povedite lokalca sa sobom. Većina trgovaca, kao i Mađara generalno, slabije priča engleski, a ukoliko shvate da ste stranac, sigurno će pokušati da vam uzmu više novca.

 

Citadela

Na vrhu Gellert brda nalazi se Citadela, koja je sagrađena za vrijeme Habsburške monarhije, odmah nakon neuspjelog rata Mađarske za nezavisnost. Vjeruje se da je jedan od razloga izgradnje tvrđave na ovoj lokaciji mogućnost praćenja dešavanja kako u Budimu, tako i Pešti, ukoliko bi došlo do eventualnih sukoba. Sve do 1897. vojska se nalazila u Citadeli, a svojevremeno su je koristili i Sovjeti 1956., kako bi kontrolisali grad za vrijeme Mađarske revolucije. U sklopu Citadele danas se nalaze restoran, hotel, kao i poseban muzej.

Savjet: Odmah uz Citadelu nalazi se sjajan spomenik Oslobođenja, statua visoka 14 metara, izgrađena u čast oslobođena grada od nacista. Još jedno mjesto gdje možete uživati u sjajnom pogledu.

 

Kuća terora

Iako je tokom svoje duge historije služio kao sjedište fašističke partije, pa i kao zatvor za mučenje državne službe Mađarske, Kuća terora trenutno je muzej posvećen svim žrtvama fašističkog i komunističkog režima koji je vladao Mađarskom tokom 20. stoljeća. Mada pomalo bizaran, ovo je jedan od najpopularnijih muzeja u gradu, a ture s vodičima uključuju i istinite priče sa žrtvama ovog režima, kao i izložbe o „tajnim službama“ tog vremena. Isto tako, pojedini djelovi muzeja posvećeni su Židovima koji su prognani iz zemlje. Njih više od 650.000. Međutim, pojedini historičari i politički analitičari protive se postojanju ovog muzeja, iz razloga što smatraju da previše prikazuje krivicu stranih vlasti kao okupatora, potpuno perući ruke od stvari koje je vlada tadašnje Mađarske radila za to vrijeme. Isto tako, poneki historičari smatraju da je previše prostora posvećeno žrtvama komunizma za razliku od žrtava fašizma.

Savjet: Bilo kako bilo, Kuća terora sasvim je neobično mjesto ukoliko tražite neki alternativni obilazak prijestonice Mađarske.

 

Mjesto za shopping

Ako tražite mjesto za shopping u Budimpešti, onda je Vaci ulica sjajna za početak. Žila kucavica grada, Vaci je centralna i najbitnija ulica prijestonice, smještena u centru Pešte, gdje se nalazi veliki broj suvenirnica, kafića, restorana, slastičarnica i svega onoga što vam može pasti na pamet da kupite. Odlično mjesto isto tako je i Andrassy Avenija.

Savjet: Ukoliko tražite neki kul suvenir da ponesete kući, moja preporuka bilo bi neko dobro domaće vino, kao što je „Tokaji“, ili „Herendi“ porculan. Super su i razni sirevi i paprike neobičnih okusa kakvih nema kod nas, kao i ljute papričice. Njih, kao i mnoge druge tradicionalne stvari iz grada, možete pronaći na Centralnoj pijaci.

 

Zavirite u Jevrejsku četvrt i posjetite najveću sinagogu u Evropi

Smještena u Dohanjijevoj ulici, Velika sinagoga je i druga najveća sinagoga u svijetu iza Hrama Emanu-El u New Yorku. U nju može da stane 3.000 ljudi. Iako je Sinagoga zaista sjajna, cijena ulaza od 11 eura možda je, ipak, previše za Budimpeštu.

 

 

Pročitajte još