Sestra Emine Jahović krenula stopama roditelja: Sabina je ugledna doktorica

Piše: Redakcija

Sestra Emine Jahović je uspješna doktorica

Kada se govori o porodici Emine Jahović u prvom planu se, što je i logično, imajući u vidu svjetsku slavu koju je postigao, neizbježno nađe njen brat Mirsad Jahović Turkčan, nekada uspješni košarkaš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Jahovic (@yaemina)

Ipak, Emina ima i stariju sestru Sabinu, koja je krenula stopama njihovih roditelja koji su radni vijek proveli kao ljekari: majka je pedijatar, dok je otac koji je preminuo 1995. godine bio kardio hirurg.

U zvaničnoj biografiji Sabine Jahović navodi se da je rođena u Novom Pazaru, gdje je stekla diplomu osnovne škole i gimnazije. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz dječje psihologije završila je u Beogradu, da bi zatim deset godina radila u Dnevnoj bolnici za adolescente. Dio psihoanalitičke edukacije stekla je u Italiji, a u međuvremenu je postala član brojnih svjetskih foruma i asocijacija iz svoje struke. Danas radi u privatnoj praksi sa djecom, adolescentima i odraslima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Jahovic (@yaemina)

Sestra Emine Jahović se ne eksponira u javnosti, na društvenim mrežama njena slika osvane tek ako je objavi Emina, koja ne krije koliko je ponosna na Sabininu uspješnu akademsku karijeru. Danas su jedna drugoj najveća podrška i oslonac, tačnije rečeno s godinama su postale bliže nego što su bile u djetinjstvu.

O razlozima kojima se rukovodila kada je izabrala medicinu za životni poziv, Sabina je u jednom intervjuu rekla:

– Djetinjstvo sam provela u sredini koja je imala specifičan odnos prema mentalnim poremećajima. Od njih se strahovalo, ali se nije bježalo. Oni koji su patili od psihičkih problema nisu bili stigmatizovani i otuđeni od zajednice. Sa njima se živjelo i njima se dozvoljavalo da vode svoje živote u skladu sa njihovim poimanjem svijeta. Izabrala sam da se bavim suštinom medicine, a to je lječenje čjoveka, i na neki način, nečim što je prividno na margini, a zapravo je njena suština, a to je duša.

Sestra Emine Jahović je dodala i da je teško raditi sa ljudima, naročito sa onima koji pate, ali ako uspijete da im pomognete, zadovoljstvo je neizmjerno.

 

Izvor: Hellomagazin.rs

(Z. T.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti